Килограм агнешко се продава от 12 до 15 лв. в търговските вериги, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация, цитиран от БГНЕС.
Цените са били такива и миналата година, като според него те са приемливи.
По-евтино излиза килограм живо агне. Там цените са двойно по-ниски.
По данни на Чилингиров няма недостиг на агнешко месо, но количествата вече са почти изчерпани.
Най-вкусните агнета, които са около 25 кг, вече са изкупени
"Апелирам да се купува българско агнешко месо и потребителите да изискват документи в магазините, където да пише произхода на кланицата и фермата. Най-хубаво е да се купува от фермата", съветва овцевъдът.
Търговците са започнали да внимават какво месо предлагат, сочат и проверките на инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните през последните години. По-бдителни са и самите клиенти.
Последните проверки бяха само преди месец - около Великденските празници, припомня Нова ТВ.
Тогава не бяха открити сериозни нарушения, а там, където имаше, месото беше иззето и унищожено, а на търговеца - съставен акт.
Най-важното, според експертите от БАБХ, е месото да се купува от регламентирани производители и да е било съхранявано правилно при необходимата температура.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!