Над 2 милиарда души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска.
Това съобщи на БТА Васил Зографов - изпълнителен директор на "Ел Би Булгарикум" ЕАД - единственото държавно предприятие в млечния бранш.
Уникалният продукт се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни.
Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас, твърди Зографов.
Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, разкрива специалистът.
По думите му тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила - лактобацилус булгарикус (българска пръчица), открит от д-р Стамен Григоров, и термофилният стрептокок.
На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, според микробиолози.
По техни данни във вида, в който се прави киселото мляко, микроорганизмите имат наситеност 10 на девета степен на грам продукт.
Само у нас се използва жива закваска, други страни прилагат генномодифицирани стартерни продукти, твърди Зографов.
Според него с тях се постига необходимия срок на годност на млякото, но не и здравословните му качества.
Употребата на кисело мляко с българска закваска многократно увеличава възможността човешкият организъм да старее по-бавно, уверява Зографов.
Това се дължи на т.нар. българска пръчица, която влияе пряко върху микрофлората на човешкия организъм и извлича всички вредни вещества.
Подобна реакция повишава възможностите на имунната система, затова киселото мляко се нарича българското име на дълголетието, мотивира се Зографов.
Над 200 са производителите на кисело мляко у нас.
Разнеслият славата на България продукт не е еквивалентен с популярния йогурт, което буквално означава гъсто мляко,
уточни Зографов. Всички японци обаче знаят, че "България йогурт" е българско кисело мляко, разказа директорът на най-голямото предприятие - износител.
"Ел Би Булгарикум" ЕАД, което е правоприемник на държавно стопанско обединение "Млечна промишленост", разполага с една от най-богатите колекции на млечно-кисели щамове в света - над 800, разказа Зографов.
Дружеството притежава девет патента за български млечни продукти, 55 продуктови търговски марки, регистрирани в България, фирмена търговска марка, регистрирана в Европейския съюз като общностна, както и в още 10 други страни, шест наименования за произход.
С помощта на програма, финансирана от японското правителство и на японски специалисти, в дружеството е била доставена съвременна апаратура и са въведени модерни молекулярно-генетични методи и аналитични техники.
В Центъра за научно-изследователска и развойна дейност при "Ел Би Булгарикум" се провеждат изследвания върху имуностимулиращия ефект на щамовете, които влизат в състава на закваските.
Разработен е ин витро модел за оценка на това свойство, съобщават от предприятието.
Смята се, че киселото мляко е дар от най-старите обитатели на нашите земи - траките.
Изследване на фондация "Д-р Стамен Григоров", която стопанисва единствения у нас музей на киселото мляко в трънското село Студен извор сочи, че разпространението на продукта в съседни и по-далечни на България страни е започнало през 1345 година.
Тогава след турско нападение българите в Тракия отвели със себе си в Мала Азия огромни стада овце.
До Балканската война млекарниците в Цариград били собственост изключително на българи.
Родното кисело мляко добило широка известност в Европа, след като бил излекуван френският крал Франсоа Първи (1515-1547 г.), който страдал от болест на стомаха.
Оттогава датира първото отбелязано съобщение за лечебните свойства на българското кисело мляко, твърдят от фондацията.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!