Доенето на охлюви е бизнес, който се развива у нас вече повече от две години, съобщава БНТ.
"Издоява" се слузта на охлювите, която пък е по-скъпа от розовото масло.
Как?
Самото доене може да става ръчно, но у нас е разработена специална "машина", с която може да се отдели слузта от много охлюви едновременно.
Първо мекотелите трябва да бъдат изкъпани в специален разтвор, за да станат чисти. После "доячите" започват да ги гъделичкат и охлювите отделят слузта.
Процесът за тях не е болезнен, напротив - така те се прочистват от токсините.
Защо?
Оказва се, че слузта е същински еликсир за кожата - чист колаген, а в козметичната индустрия кремовете с охлюви са най-големият хит.
Охлювът е единственото животно със синя кръв и тя също е много скъпа и лековита. Съдържа хемоцианин и във фармацевтичната индустрия са сигурни, че е ефективна срещу ракови заболявания.
Вещества от черупката на охлюва пък се борят с рака на кожата.
Все пак освен слуз, черупка и кръв, тези мекотели имат и хайвер, който в момента е най-скъпата храна в света - достига до 2800 евро за 100 грама.
Главният консултант на Националния охлювъден клъстер (НОК) Симона Моллова разказва, че печалбата е повече от добра. Един грам слуз е 130 евро без ДДС, а един грам хемоцианин е 1000 евро без ДДС.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!