Тв водещият бил съветван да обяви фалит, след като печалбите от веригата му ресторанти рязко намалели и от 3 млн. лири паднали под 400 хил.
Рамзи има 20 ресторанта в различни държави и води успешни предавания в САЩ и Великобритания, сред които Ramsay's Kitchen Nightmares (Кошмари в кухнята) и Cookalong Live (Гответе с мен на живо).
Напоследък обаче бил принуден да продаде сребристото си ферари и дори обмислял да заложи дома си в Лондон, за да изплати дълговете си.
В отчаян опит да закрепи бизнеса си той и тъстът му осигурили на фирмата 5 млн. лири финансова инжекция от лични средства.
Освен това съкратил разходите и освободил 15% от персонала, който наброявал общо 1200 души.
"Бях изправен пред банкрут... Клиентите просто изчезнаха, а онези, които бяха в ресторантите, не пиеха вино, а чешмяна вода... В един момент това вече нямаше нищо общо с кулинарията", споделил 42-годишният Рамзи в тв интервю.
Той определя кризата като своя личен кошмар и признава, че си взел много поуки за деловата страна на нещата, макар че не се смята за бизнесмен.
В същото време се надява затрудненията да са подействали отрезвяващо и на целия бранш, защото царяло високомерие и се забравяло правилото, че клиентът е цар.
Устатият шеф-готвач често навиква останалите в кухнята, като не пести ругатни и обидни епитети, ако не харесва ястията, обстановката или начина на работа.
Той е шотландец по произход, но е отраснал в родния град на Шекспир - Стратфорд на Ейвън.
Първоначално тренирал във футболен клуб "Глазгоу рейнджърс", но се отказал заради контузия и завършил хотелиерство и ресторантьорство.
В кулинарните тайни бил посветен в Лондон и Франция. През 1993 г. става главен готвач в ресторант, а три години по-късно издал първата си готварска книга - Passion for Flavour.
Първият му ресторант отваря врати преди 11 години в Челси, пише още в официалния му сайт GordonRamsey.com.
Въпреки кризата той се радва на неотменен успех като тв водещ и само от две свои предавания в САЩ изкарвал по 10 млн. лири годишно, припомня в. "Дейли мейл".
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!