Социалните придобивки са ценен инструмент, чрез който работодателите мотивират своите служители. Те са начин членовете на екипа да усетят лично отношение и признание за това, че работата им е важна за фирмата. Ваучерите за храна са значима социална придобивка в България и се радват на голяма популярност както сред служителите, така и сред работодателите.
По данни на Асоциацията на операторите на ваучери у нас придобивката се получава от 750 000 служители.
Значимостта на социалните придобивки днес
През 2024 година значимостта на социалните придобивки расте. Те играят ключова роля за мотивацията и задържането на служителите, а условията на повишена инфлация им придават още по-голяма важност, заради нуждата от повече средства за справяне с битовите разходи.
Кои са любимите социални придобивки на служителите?
Най-често предлаганите социални придобивки през 2024 година са електронни ваучери за храна, допълнително здравно осигуряване, гъвкаво работно време и карти за спорт. Всички те демонстрират грижа от страна работодателя и спомагат за по-добрата мотивация и продуктивност на служителите. Въвеждането на електронни ваучери за храна възобнови интереса към социалната придобивка. Те се използват по лесен и удобен начин - чрез физическа или виртуална карта, която се зарежда ежемесечно от работодателя.
Предимства на електронните ваучери за храна
Електронните ваучери за храна предоставят редица предимства на служители и работодатели. Ето най-важните от тях:
- Лесна администрация
Електронните ваучери се администрират лесно от счетоводители и HR специалисти. Процесът по поръчка и зареждане на картите с е-ваучери е изцяло онлайн. Администрацията предоставя картите на екипа си, а след това зарежда суми с няколко клика.
Това е значително по-лесен процес в сравнение с получаването и ежемесечното раздаване на хартиени ваучери на служителите. До скоро този процес отнемаше ценно време на администрацията, а служителите, работещи от вкъщи, трябваше да пътуват специално до офиса, за да вземат ваучерите си.
- Спестяване до 1280 лв. годишно на служител
Ваучерите за храна не се облагат с данъци - и за служителите, и за работодателите. Месечната необлагаема сума, която може да се предоставя на служител месечно, е 200 лв., което означава възможност за спестяване до 1280лв. годишно за всеки член на екипа. Важно е работодателите да съобразят, че ваучери за храна могат да се предоставят само на служители на трудов договор или договор за управление.
- Стъпка към дигитализация
Дигитализацията на процесите е цел за всички компании, която спестява време и ресурси. Внедряването на електронните ваучери в пакетите със социални придобивки на компаниите е стъпка към дигитализация на процесите, управлявани от отделите за човешки ресурси. С улеснените процеси, описани по-горе, се спестява време и се намалява документацията на хартия за администрацията.
“Създали сме дигитални решения, които спестяват много време и усилия на фирмите, с които работим. Адаптирали сме процеса по получаване на оферта и подписване на договор, така че да протича изцяло онлайн. След това клиентите правят месечните си поръчки и могат да свалят всички административни документи през онлайн портал, който непрекъснато се обогатява с нови функционалности. В допълнение на това е мобилното приложение за крайните потребители на карти.”, коментира Милен Йонков, Търговски директор на Pluxee Bulgaria, един от водещите оператори на ваучери за храна в България.
- Гъвкавост и удобство за служителите
Лицензираните оператори на ваучери за храна предлагат мобилни приложения, с които служителите могат да следят наличните ваучери в своята карта си, трансакциите си, както и да блокират картата в случай, че тя бъде загубена или открадната. Плащането с е-ваучерите се извършва чрез ПОС терминалите в търговските обекти – както с обикновена банкова карта, а мрежата от търговски обекти е широка.
- Екологични ползи
Производството и транспортът на хартиените ваучери са дейности, които генерират високо ниво на отпадъци и повишават количеството на въглеродните емисии във въздуха. Използването на електронни ваучери намалява въглеродния отпечатък, генериран в резултат на тази социална придобивка.