През 2011 г. в България са произведени 4,82 милиона хектолитра пиво, което ни поставя на 16-то място в страните от ЕС.
По отношение на консумацията на бира на глава от населението в ЕС сме на 18 позиция, а по продажби на пиво сме на 14 място.
Тези данни представи Александър Грънчаров, председател на Съюза на пивоварите в България, по време на четвъртият Есенен бирен салон в Гранд хотел София.
По данни на пивоварите на Европа общо в страните от ЕС са произведени 377.5 милиона хектолитра бира.
Европейските консуматори могат да избират между близо 120 вида пиво и 40 000 местни и международни марки.
През 2011 г. консумацията на пиво в страната отбелязва лек ръст спрямо предходните две години и достига 5,1 милиона хектолитра. Все по-силна е преориентацията на продажбите от така наречения "студен" пазар (в заведения, извън дома) към "топъл" пазар, което силно намалява добавената стойност за индустрията. Делът на продажбите през магазините достигна 74% от обема на бирения пазар, посочва от Съюза на пивоварите.
Тази тенденция се наблюдава и в останалите страни от ЕС, което буди сериозни безпокойства и се отразява на генерираните от пивоварната индустрия работни места и приходи.
Миналата година страната ни е изнесла 111 000 хектолитра бира, вносът е 296 000 хектолитра. Пивоварният сектор в България осигурява 2400 работни места.
"За нас най-важен е българският потребител. И този зимен сезон нашето специално предложение е тъмната бира с характерните за нея плътност и наситен вкус. Все повече консуматори оценяват високите качества на тъмното пиво и често типичните "бираджии" го предпочитат и през летните месеци", каза Грънчаров.
В България се произвеждат 8 марки тъмно пиво.
По време на Есенния бирен салон любителите на тъмната бира имаха възможността да научат и малко повече за ритуалите около дегустацията й. Така например, за да се насладим най-пълно на качествата й, тя трябва да е изстудена до 9 градуса. За да усетим засилващия се букет и наситеността на аромата й, най-добре е да я дегустираме в овална чаша, леко извита към върха.
Радиоводещият, бирен колекционер и автор на книгата "Езикът на бирата" Людмил Фотев подчерта, че напитката е особено подходяща през зимните месеци именно заради нейните качества - плътност, аромат и по-богат вкус, а специално подбраните нюанси на тъмното пиво отлично се съчетават с традиционните ни зимни ястия.
Гостите на бирения салон имаха и възможността да разгледат колекцията от коледни капачки на различни марки коледно пиво на Людмил Фотев.
Още новини за бизнес и финанси на Pariteni.bg
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!