Бг годарение
на евтината работна ръка производителите
на патешки дроб от България и гъши дроб
от Унгария - основни чуждестранни
доставчици на продукта за френския
пазар, се справят с финансовата криза
и чакат спокойно коледните и новогодишните
празници.
"Кризата със зърното,
предизвикана от сушата през 2007-2008 г. ни
засегна много повече от сегашната
икономическа криза. След спада миналата
година производството се възстанови",
доволен е председателят на Съюза на
птицепроизводителите в България Борис
Стоименов.
Втора
по производство на гъши дроб след
Франция, страната залага на добив от
близо 2200 т тази година, спрямо 2006 през
миналата и 2214 през предходната.
Унгария,
която е на второ място в света по всички
видове черен дроб с около 2600 т годишно,
се възползва от позицията на почти пълен
монополист в производството на гъши
дроб с 1800 т годишно.
Във
Франция отглеждането на гъски за черен
дроб е почти изцяло изоставено
тъй като
изисква повече време и средства, отколкото
отглеждането на патици, обясняват
експерти.
Според
изпълнителния директор на компанията
"Унгерит" Йожеф Магияр, отрасълът
в Унгария не се чувства особено зле, тъй
като "за разлика от първото тримесечие,
което не беше успешно, западните купувачи
започнаха да се завръщат".
Двете
страни имат предимство, подчертава и
експерт в България.
Работната
ръка и храните са по-евтини и се инвестира
по-малко в инфраструктура за отглеждане,
угояване и клане.
"В
България ние оцеляваме благодарение
на непобедимата цена на работната ръка,
която е четири пъти по-ниска, отколкото
във Франция.
Нашата
продукция е намаляла с 30%, но ние поддържаме
цените си с 3-4 евро на килограм по-ниски
от френските", отбелязва Пламен
Челебиев, собственик на "Волекс".
Това е единствената българска фирма,
която има затворен цикъл - от мътенето
на яйцата до производството на пълна
гама дроб.
Французинът
Мишел Коле, който е партньор на "Волекс"
признава, че във Франция винаги има
предразсъдъци относно качеството.
Според него обаче "тревогите, табутата
и шовинизмът намаляват".
Веригите
за хранителни стоки забелязват, че
качеството е едно и също
и оценяват
конкурентноспособността. Вили де
Нееф, белгийски производител в България,
който е доставчик за 800 супермаркета
във Франция и Белгия, твърди, че кризата
не го засяга и че произвежда между 4 и 5
т гъши дроб на седмица.
Той
обяснява, че предоставя промишлен
продукт с много малък марж на печалба
за нова клиентела, която наскоро е
открила евтиния гъши дроб.
Благодарение
на ниската цена на работната ръка,
неговият продукт е с 20-25% по-евтин от
този във Франция или Белгия.
Още
едно предимство на българските и
унгарските производители е, че птиците
се гушат в общи клетки, за разлика от
Франция, където се инвестира в скъпи
индивидуални клетки.
Според
европейска директива за добруването
на животните от 2011 г. в птицефермите ще
трябва навсякъде да се мине на общи
помещения.
Кризата
поощри производителите да диверсифицират
своите клиенти - обръщайки се към Русия,
Украйна, арабските страни и Югоизточна
Азия. Техните продукти се продават вече
в Западна Европа, а перата - в Европа и
Азия.
АФП: Няма криза за производителите на патешки дроб
Благодарение на евтината работна ръка производителите на патешки дроб от България и гъши дроб от Унгария спокойно чакат новогодишните празници, пише агенцията
10 декември 2009, 11:40
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!