В еликобритания държи тъжен европейски рекорд за затлъстяването и при децата, и при възрастните. Все пак не всичко там е загубено. Най-вече благодарение на млад майстор-готвач, който се казва Джейми Оливър.
Той успя да убеди британското правителство да наложи
нови норми при храненето в училищните столове
Става дума за истинска революция, срещнала не малко съпротива. От две години кабинетът на Великобритания инвестира 680 млн. евро, за да върне плодовете и зеленчуците в чиниите на училищните столове.
Екипът на РФИ присъства на подготовката на менюто в стол на училище в северен Лондон. Този ден ще има филе от риба и печено пиле с картофи. Шеф на екипа е Сара Уен, която сподели, че много неща са се променили.
"Трябва да призная, че използваме по-малко сол. И по-малко захар също. Няма и пълномаслено мляко. Нямаме право да слагаме конфитюр в сладкишите, нито кристална захар", разказва тя.
В това училище изобщо не може да видите хамбургер, пица или други полуфабрикати. Традиционната риба и пържени картофки е разрешена само веднъж седмично.
Сара си спомня за реакцията на учениците в самото начало, когато нормите били въведени. Тогава много деца буквално обърнали гръб на тази здравословна храна. Те си искали своята храна.
Сега обаче училището задължава учениците, преди всичко най-малките, да остават на обяд - от гледна точка на сигурността. Така учениците обядват в стола.
Това училище, е въвело здравословната храна поетапно, за да не предизвика стрес у децата. Не такъв е случаят обаче в други училища.
Учениците и техните родители изобщо не били доволни
Какви са резултатите обаче от въвеждането на реформата насам? Проучване, осъществено в Англия и Уелс и оповестено през октомври, показва спад на посещаемостта в училищните столове.
Положението в Белгия е напълно различно. Училищата там дори затвориха вратите си за инспекция. Затова и исканото проучване не се получи- едва 20 училища позволиха на инспекторите да влязат в техните столове.
Но видяното в тях е повече от показателно- мазни храни, небалансирани менюта. Ето някои примери - почти всичко е пържено, зеленчуците могат да бъдат видени единствено в мазен сос, а най-малките ученици са виждали риба единствено панирана.
Затова вече се правят
опити за въвеждането на национален план за здравословно хранене
Проблемите в училищното хранене имат значителен принос за нездравословното хранене на децата в България. Това показва проучване на храненето в училищните столове и предлаганите храни в училищните бюфети през миналата година.
Фактите от проучването са тревожни. Ежедневно пресни зеленчуци предлагат само 22% от училищните столове в страната. Друг е проблемът, че децата избягват да влизат в училищния стол, защото менюто не е по вкуса им.
Повечето от учениците нямат и регулярен хранителен режим, защото и родители им нямат. Децата се поддават на масираните и атрактивни реклами на чипс, снакс, захарни и тестени изделия.
В 97% от училищните бюфети основно се предлагат само тестени закуски
Вместо натурални сокове без захар учениците могат да си купят пет различни сокове с плодова есенция и подсладител, чипс, снакс и вафли.
Факт е, че общините сключват договори с арендаторите на училищните бюфети и столове без да поставят изисквания за здравословно хранене на наредбата на здравното министерство, а единственият критерий за избор на арендатор е ниската цена.
Затова в предстоящото актуализиране на наредбата за храненето в училищата ще се въведе забрана за нездравословните храни. Ще се регламентират и наказателни санкции за неспазване на наредбата.
На практика не е трудно да се осигури здравословно хранене на децата.
Здравословното хранене не е задължително скъпо,
отбелязва националният консултант по хранене проф. Стефка Петрова.
Според нея включването на децата в планирането на менюто за хранене в семейството, в пазаруването и приготвянето на храната е ефективен подход при формиране на модел на здравословно хранене.
Този подход се подкрепя и използва от Euro-toques (Европейската асоциация на професионалните готвачи), чийто член е и България. У нас представителството на готвачите, начело с главния готвач на Гранд хотел "София" Жоро Иванов, организира редица кулинарни събития, в които основните участници са деца.
Кулинарите готвят заедно с децата, като им демонстрират, че готвенето може да бъде игра и здравословното хранене може да бъде забавно. С такова събитие бе и европейският ден за здравословна храна и готвене с децата.
По време на кулинарното шоу в столичното кино "Арена" - Младост 10 професионални готвачи, обединени под бялата шапка на Euro-toques - България, приготвиха с ученици мариново пиле със зеленчуци и плодова салата.
Наваксване на изгубени часове попречи на много ученици да се включат в шоуто, защото не ги пуснаха от училище.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!