Д есетте най-здравословни зеленчуци са: броколи, брюкселско зеле, домати, зеле, карфиол, моркови, пиперки, сладки картофи, тиква, тъмнозелените листни зеленчуци - къдраво зеле, спанак, цвекло.
Всякакви подробности за тях и за още десетки зеленчуци, както и 240 традиционни и съвременни рецепти се съдържат в книгата "Зеленчуци за здраве", която световноизвестното издателство "Рийдърс Дайджест" пусна на български език.
Книгата е полезно кулинарно ръководство за здравословен и природосъобразен начин на живот. Предоставя богата палитра от информация за зеленчуците, техния произход и естествените и полезни химически вещества, които съдържат, и дава ценни съвети и препоръки за здравословно хранене.
От богато илюстрираното издание читателите могат да научат, че:
- Десетте най-здравословни витамини и микроелементи са: витамин B6, витамин B12, витамин C, витамин E, желязо, калций, магнезий, селен, фолат, цинк.
- Има поне десет начина да се увеличат зеленчуците в хранителния ни режим.
- Червените чушки съдържат 11 пъти повече бета-каротин и 3 пъти повече витамин C от зелените чушки.
- Суровите ябълки са отлично средство за почистване на зъбите и стимулиране на венците.
- Различните видове зеленчуци подпомагат лечението на повече от 16 широко разпространени заболявания като диабет, сърдечносъдови болести, високо кръвно налягане, алергии, инсулт, наднормено тегло, остеопороза... Полезни са и за профилактика на ракови и други заболявания.
- В англоговорещите страни думата "corn" за американците означава царевица, за англичаните - жито, а за шотландците и ирландците - овес.
- Анимационният герой Морякът Попай греши и спанакът не е такъв неизчерпаем източник на желязо.
И още какво ли не...
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!