У казания за предпазване от заразяване в случай на разпространение у нас на силно патогенния птичи грипен вирус ще бъдат разпространени сред населението чрез регионалните инспекции за контрол и опазване на общественото здраве, личните лекари и кметовете, съобщиха от здравното министерство.
Предпазните мерки, приети на заседанието на Кризисния щаб, включват следните препоръки:
1. Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни или умрели, както и с живи и видимо здрави домашни птици.
2. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции.
3. Да се избягват всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи птици, стриктно да се спазва забраната за ловуването им.
4. Да се спазва висока лична хигиена - най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди. При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни кърпички, както и дезинфектанти за ръце.
5. Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо и продукти от птичи произход.
6. Много добре да се обработват термично (достатъчно висока температура, за достатъчно дълго време) всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, при приготвяне на храната. Това гарантира унищожаване на вируса на птичия грип.
- Суровото месо да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни.
- Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и на други храни (сготвени, или такива, които се консумират сурови).
- Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете.
- Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка.
- Да не се консумират сурови и рохки яйца.
- Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете.
- Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка.
7. След обработка на сурово птиче месо и яйца, които може да са замърсени с вируса на птичия грип, ръцете, използваните съдове и повърхности да се измиват веднага със сапун и вода.
8. Важно е самонаблюдението за поява на симптомите, типични за заболяването при хората - респираторни инфекции, възпаление на очите, повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или конюнктивит - в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт с болни птици или с повърхности, които може да са били замърсени от болни и умрели птици).
9. При възникване на заболяване с температура, кашлица, затруднено дишане или при каквото и да е друго заболяване в този 10-дневен период консултацията с личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна.
Лекарят трябва да бъде информиран за симптомите и за възможността да се касае за заразяване с птичи грип във връзка с контакт с болни птици или с пребиваване в заразена зона преди началото на заболяването, за местата, които са били посещавани от болния, за директен контакт с птици или с болни и съмнително болни от птичи грип лица.
10. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаването й.
11. За предпазване на близките контактни лица, болните трябва да спазват добра хигиена. По възможност да използват марлена маска - еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят.
През септември миналата година МЗ издаде такива указания за гражданите, пътуващи в страни с разпространение на птичи грип.
Основна информация:
1. Птичият грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която засяга най-често дивите птици, но може да се разпространи и сред домашните, напр. кокошки, патици и др.
2. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си и те интензивно се разпространяват сред възприемчивите здрави птици.
3. В редки засега случаи вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали директен контакт с болни пернати.
4. Източник на зараза за човека са птиците - домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи - патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на инфекция дори и когато са напълно здрави.
5. Инфекцията с вирус А (Н5N1) при хора може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.
6. Хората се заразяват при:
- директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти, напр. свързани с грижи за домашни птици;
- при контакт със замърсени от животните предмети и повърхности;
- при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.
7. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вируса.
8. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично, но засега няма конкретни данни за подобен тип заразяване.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!