За да отбележат юбилея, в София дойдоха учени от Италия, Франция, Япония, Русия, Холандия, информира Би Ти Ви.
Тази бактерия по принцип я има и другаде, тя е разпространена особено на Балканския полуостров, но тази природна комбинация е само характерна за нашия регион, за региона на България, обяснява микробиоложката д-р Светлана Минкова.
През 1905 г. българският учен д-р Стамен Григоров открива защо само у нас става такова хубаво кисело мляко. Причината е в пръчковидния бацил.
Лактобацилус булгарикус прави 27-годишния д-р Григоров световноизвестен, а България - страна на киселото мляко.
Това е първият, доказан от науката микроорганизъм с пробиотични, профилактични и лечебни свойства и затова една кофичка кисело мляко дневно осигурява здраве и дълголетие, допълва Би Ти Ви.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!