Ч аят и кафето са най-консумираните топли напитки в света. Можем да ги сравняваме, защото имат една и съща основна съставка: кофеинът.
Според мнението на специалистите максимално допустимото количество кофеин на ден трябва да не надвишава 400 мг за възрастни.
При бременните и хората, склонни към тревожност, това количество е 200 мг. Прекалено високата консумация на кофеин действа диуретично, повишава телесната температура и води до безсъние.
В дългосрочен план поемането на големи количества дневно - около 600 мг - повишава риска от остеопороза, както и от симптоми на стрес.
В същото време обаче, ако е в умерени количества, кофеинът има доказано благотворно влияние върху организма: намалява риска от рак на дебелото черво и камъни в бъбреците, подобрява спортните постижения и повишава плодовитостта.
Coffee, please
Чаят съдържа почти два пъти по-малко кофеин от кафето, затова можем да го пием често без угризения. Повечето му хранителни съставки имат антиоксидантно действие.
Такива са полифенолите, както и някои сложни флавоноиди. Повишената консумация на тези съставки се свързва със защитата от сърдечносъдови заболявания, различни видове рак и остеопороза.
And the winner is...
Поне по отношение на здравето чаят води по точки. Съдържа по-малко кофеин и повече антиоксидантни вещества.
Черният и зеленият чай имат много сходен състав, тъй като се извличат от едно и също растение (Camelia Sinensis). Разликите помежду им се дължат на различната им преработка.
Колко кофеин има в чаша...
- шварцкафе - 69-100 мг
- нескафе - 65 мг
- еспресо - 115 мг
- черен чай - 20-45 мг (в зависимост колко минути го запарвате)
- зелен чай - 35 мг
Сп. "Грация"