0

В ече пет години в Лондон, който все повече се утвърждава като един от центровете на световната гастрономия, гости посреща екзотичният ресторант "Архипелагос", недалеч от Риджънтс парк.

Редовни посетители са звезди като Джони Деп, а в менюто могат да се срещнат предложения като скорпиони с шоколад.

Брус Алекзандър, собственик на ресторанта споделя: "Опитвам се да покажа на хората, че има и други храни. Тук сервираме неща, които са необичайни за европейците, но не и другаде по света. Идвам от Южна Африка и там ядем крокодили всеки ден. Какво странно има в месото на крокодилите и кенгуруто."

Менюто на "Архипелагос" включва още жаби и месо от гну, а за любителите на по-слаби усещания - яребица и агнешко, като всичко, което се предлага е 100 процента "био".

Едно от изискванията на Брус Александър към доставчиците, които са от различни краища на целия свят, е животните да са отглеждани по специални програми за опазване на видовете.

Въпреки че "Архипелагос" е подчертано необикновен и ексцентричен ресторант шеф-готвачът Даниъл Крейдън може да се похвали с класическото си френско кулинарно образование. Той обаче използва само основните принципи на кулинарното изкуство и му прибавя собствен почерк, като използва традициите от различни краища на света.

Крокодилското месо например се маринова в тайландски къри сос и обвито в гръцки лозови листа, а сервира със сос от китайски сливи. Всяко ново ястие се подлага на дегустации в продължение на 6-7 седмици преди да бъде включено в менюто.

Необикновен е и интериорът в "Архипелагос", където от модния напоследък минималистичен стил няма и следа. Столовете приличат на ориенталски тронове, а големи позлатени статуи на Буда съжителстват с малки палми на фона на пурпурни нюанси.

Една полезна информация: средната цена на човек е 80 евро, в която влиза и пиенето, а това е доста прилично за град като Лондон особено като се има предвид екзотизма и качеството на предлаганото.


"Всички удоволствия за човешкото същество идват след задоволяване на стомаха" - тази мисъл на Епикур от 341 пр. Хр. се е превърнала в девиз на един от ресторантите в Атина, където на почит се радват не само традициите от Античността, но и тогавашните вкусове.

Менюто, което се предлага на посетителите, освен на старогръцки

е преведено и на няколко други езика, сред които и френски, а към всяко отделно ястие има обяснение.

От предястията, за салатата Ореа, или "красивата", която представлява маруля, краставица, круши, сливи и ароматични треви е отбелязано, че станала популярна след 372 пр. Хр.

Сред основните ястия впечатление прави печената сърна за двама с круша, сирене и мед. Съвсем естествено и интериорът е издържан в духа на Античността.

Идеята за този необикновен ресторант принадлежи на Сулиа Вами, която е тръгнала от елементарната логика, че тези, които са измислили трагедията, комедията и въобще театъра не може да не са познавали кулинарните удоволствия.

След четири години на усърдно издирване тя успяла да събере достатъчно рецепти така че да може да сменя менюто на всеки шест месеца.

В ресторанта са абсолютно забранени замразените продукти и микровълновата печка, а за приготвянето на ястията се използват сам продукти, които са били познати в Античността. Няма захар, лимони, домати.

Няма и вилици, тъй като в древността използвали само лъжици.

Добрата кухня, класическата музика и пеене - тези неща често вървят заедно особено, когато става дума за Италия.

Името на ресторанта "Белканто" също е италианско, но той се намира в Париж и от четири години насам предлага на клиентите си италианска кухня на фона на класическо пеене.

"Белканто" е част от верига от три ресторанта. Интересното е не толкова, че оперните певици и певци пеят, докато гостите си похапват, а че освен това те играят ролята на сервитьори и посрещат клиентите.

Ето какво разказва една от певиците:"Тази вечер сме пет, две на етажа и три тук, но и петте пеем на двата етажа. Редуваме се, пеем на всеки 10 минути, качваме се, слизаме, вдигаме чиниите от масите и не въобще не спираме."

А ето още от обстановката в "Белканто" - този път аржентинецът Леонардо Валаца в изпълнение на Танхойзер от Вагнер. Леонардо Валаца учи и живее и Париж, където иска да започне кариерата си на оперен певец.

Както споделя той всеки път, когато махне престилката си и запее гостите се изненадват и настъпва пълна тишина, а когато отново стане поеме ролята на сервитьор бива засипван с въпроси.

Цената на едно меню в Белканто е 80 евро на човек, но без виното.

Японската кухня стана модерна и в България, но в същото време е достатъчно високо предизвикателство.

Успешно с това предизвикателство са справили хората, създали първия Суши бар на Денкоглу №18, който се превърна за кратко време в модно място.

Суши барът не разчита само оригиналния билборд на входа с репродукция на японския класик Утамаро, нито пък на интериора, подчинен изцяло на дзен-стилистиката.

Следвайки изкуството на японската кулинария в Суши бара предлагат здравословна, вкусна и добре изглеждаща храна. Това, което силно отличава японските ястия, които ще ви поднесат в Суши бара е, че към тях е проявено уважение към външния вид на продуктите, нещо, на което трудно може да се наслади човек дори в някой от луксозните софийски ресторанти.

Появата на заведението е продиктувана от все по-нарастващата популярност на суши в света, а различното от един луксозен ресторант е, че можеш да влезеш спонтанно по време на обедната си почивка или да си вземеш храна за вкъщи.

Гордостта на Суши бара е най-доброто суши в България. Признанието е направено от 75 годишният японски императорски готвач Танака сан, който от 2 години живее у нас.

Сушито заедно останалите около 30 вида ястия се правят по автентични японски рецепти като всички използвани продукти са специален внос от Япония, Холандия, Индонезия и Гърция. Такива са васаби, мису, морските деликатеси.

Посещението на Суши бар е посвещаване и в японската култура, която държи на етикета.

Суши може да се яде с ръце или с хаши, пръчици за хранене. В общия случай едно суши се яде на един път. Опитите да се раздели парчето на две части завършва с разрушаване на красиво приготвените топчета.

В името на интеграцията се предлагат и обикновени прибори. Усеща се и българският дух. Класическите японски нудели или иначе известни като японски спагети се приготвят в глинени гюведжета.

Сега в тон с пролетта управителите са решили да изненадат с ново меню, а посудата от порцеланови чинии да бъде заменена от дървени подноси, които специално ще изработва един български скулптор, живял 10 години в Япония.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Разговор между блондинки: - Чух, че пак са те скъсали на шофьорския изпит. Какво се случи? - Еми наближаваме кръгово движение и виждам знак "30",…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Костадинов: Като кажат кога и къде, ще отидем</p>

„Възраждане“: Имаме алтернативи за мнозинство

България Преди 4 минути

Според Костадинов има алтернативи за създаването на мнозинство за избор на председател на 51-вия парламент

7-те тайни за красота и младост на Деми Мур

7-те тайни за красота и младост на Деми Мур

Любопитно Преди 2 часа

Каква е тайната на красотата на актрисата, прочетете в материала

Последните думи на убиец, екзекутиран в Алабама

Последните думи на убиец, екзекутиран в Алабама

Свят Преди 2 часа

Алабама извърши третата в страната екзекуция с използване на азотен газ

Дженифър Лопес предизвика слухове за връзка с охранител

Дженифър Лопес предизвика слухове за връзка с охранител

Любопитно Преди 2 часа

Лопес вярва, че „малко флирт може да подобри имиджа ѝ“

<p>Кремъл: Ракетата беше предупреждение към Запада</p>

Кремъл: Хиперзвуковата ракета беше предупреждение към Запада

Свят Преди 3 часа

Русия "ясно демонстрира" как ще изглежда отговорът ѝ

Снимката е илюстративна

Мъжът, инсценирал смъртта си, изпрати 24-секундно видео

Свят Преди 4 часа

24-секундното видео, което Боргуордт е изпратил на властите, е заснето в стил селфи и го показва в апартамент с бели стени

Главчев за Шенген: Нещата вървят по план

Главчев за Шенген: Нещата вървят по план

България Преди 4 часа

Финалното решение ще бъде взето декември, добави премиерът

МВнР с позиция за трите заповеди за арест, издадени от МНС

МВнР с позиция за трите заповеди за арест, издадени от МНС

България Преди 4 часа

"България подкрепя независимостта, интегритета и безпристрастността на МНС в отговорната му мисия да разследва най-тежките престъпления по международното право"

<p>Режат ръце, изтръгват нокти, изгарят хората живи</p>

Журналист разкри тактиката на Вагнер за дезинформация в Африка

Свят Преди 4 часа

"За мен е важно да споделя тази история, за да може да се въздаде справедливост"

„Нанесох много вреди“: Дензъл Уошингтън разказа за злоупотребата си с наркотици и алкохол

„Нанесох много вреди“: Дензъл Уошингтън разказа за злоупотребата си с наркотици и алкохол

Любопитно Преди 4 часа

69-годишният носител на „Оскар“ е трезвен от почти 10 години

<p>Истинската история на Пепеляшка</p>

Истинската история на Пепеляшка

Любопитно Преди 4 часа

Коя е всъщност Пепеляшка и колко мрачна би могла да бъде тази приказка

Радев: Не мисля, че се задава конституционна криза

Радев: Не мисля, че се задава конституционна криза

България Преди 5 часа

Държавният главата посочи обаче, че не вижда как ще функционира правителството по този начин

Асен Василев: ПП не се моли на никого

Асен Василев: ПП не се моли на никого

България Преди 5 часа

Затова ще подкрепим най-възрастния за председател на Народното събрание, посочи той

<p>Отрова за мишки ли е убила&nbsp;Сталин?</p>

Неразгаданите загадки на Студената война

Свят Преди 5 часа

Бил ли е отровен Йосиф Сталин и какво се знае за мистериозното потъване на подводницата К-129

<p>Индия се смалява в полза на Китай</p>

Ще изчезне ли Индия под Китай?

Свят Преди 5 часа

Индийската тектонична плоча се движи с около пет сантиметра за една година в посока към Евразийската, и още по-точно - приплъзва се под Китай