Пв време на
голяма беднотия хората са посягали на всичко, което може що-годе да се яде. Кората
на дървото например е едно от приемливите решения.
Когато настъпят дългите и студени зимни месеци, жителите на Лапландия във
Финландия правят хляб от смляната кора на дърветата.
Някой индиански
племена в Северна Америка са ползвали полученото брашно от нея като хранителна
добавка.
Интересното обаче
е, че не всички кори се ядат - всичко зависи от дървото. В здравословното меню
влизат например бреза, върба, бор, явор.
Освен това трябва
да се съберат по-меките части от вътрешността на кората, тъй като твърдата
външна обвивка не се яде.
Ако от нея тече смола или други течности пък - толкова по-добре.
Ако няма друга
възможност освен дървото да се яде сурово, то трябва много добре да се сдъвчи. Най-добре
е, ако кората се нареже на лентички, които се сготвят по същия начин като
спагетите.
Могат да се
добавят подправки, сос от билки, а ако се сложи и някой зеленчук, става наистина
вкусно.
Друг начин за
приготвяне е, когато добре изсъхнала кора се смила до получаването на фино
брашно, с което могат да се сготвят много неща.
Ако то се смеси с
вода, сол и бакпулвер и се омеси добре, се получава вкусен ароматен хляб.
Вкусни рецепти с дървена кора
Когато настъпят дългите и студени зимни месеци, жителите на Лапландия във Финландия правят хляб от смляната кора на дърветата
29 ноември 2009, 17:25
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!