Отличието бе връчено на церемония в зала "Мусала" на хотел "Хилтън" от един от съоснователите на конкурса - Ендрю Соури, представител на "Перно Рикар" за България.
"Вишните" беше победител и за 2002 г., а носител на титлата за 2003-та беше "Отвъд алеята зад шкафа".
Победителят бе избран в силна конкуренция с останалите девет финалисти: софийските "Капанина джуниор", "Да Види", "Дойран 1", "Кибеа", "Егур, егур", "Модерато", "Енотека Уно" и "Отвъд алеята, зад шкафа".
Единственото извънстолично заведение сред тях беше варненският "Капитол", който бе обявен за "Ресторант на читателите на "Бакхус", а заедно с "Кибеа" получи и наградата за авторска кухня.
"Чекпойнт Чарли" спечели приза за дебют през изтеклата година, а "Ливинг рум" бе отличен като най-добър "бар енд динър" на 2004-та.
Специални грамоти за принос в развитието на хранителната култура бяха раздадени на бистро "Европа" (Варна), ресторант "Ла Капанина джуниър", хотел "Хилтън" (Hilton.bg).
Специална грамота за принос в развитието на ресторантьорството получиха братята Емил и Стоян Митови.
Една от предварително обявените награди - за селекция на напитките, нe беше присъдена.
"Мото" спечели допълнителната награда за "автентична звукова среда", връчвана от РФИ-България (RFI.bg) и "Дюкян Меломан".
В четвъртото издание на конкурса участваха 50 предварително подбрани заведения от страната.
Критериите при оценяването са: кухня, професионален подбор на вина, обслужване, обстановка, меню с подходящо съдържание, адекватни цени.
В журито, което оценява ресторантите, освен експерти от списанието, се канят професионалисти в ресторантьорския бранш - шеф-готвачи, енолози, сомелиери, а по традиция за финалната фаза се присъединява гост от чужбина.
Този път това бе Марк Тачър, шеф-готвач на горната камара на английския парламент.
Според него: "Само една тънка линия дели посредствения от много добрия ресторант. Вие искате да постигнете много бързо едно ниво, за което на другите са били нужни 40-50 години. Просто има път, който трябва да се извърви."
Тази година за първи път чуждестранен експерт се включи и в началната фаза на конкурса - сомелиерът на лондонския "Риц" Саманта Ръсел.
Пред сп. "Бакхус" тя сподели: "Направи ми впечатление, че някои ресторанти у вас се опитват да внушат представата за лукс, а в същото време много дребни детайли сериозно контрастираха на тази претенция. Моята препоръка към повечето от ресторантьорите е да пътуват и да обръщат внимание глобално и в детайли как изглеждат ресторантите по света."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!