Автобиографично фламбе
Човек и добре да живее, се храни. Когато заколеха прасе на село, винаги ме извардваха откъм гърба, свиваха ми ръцете и краката и ме поднасяха да го целуна на точно определено място под опашката. Оттогава ми е останал един избистрен вкус към живота!
Още от малък съм си представял живота така: непрекъсната кадърна маса, върху покривката на която в голямата тепсия са се гушнали печени - прасенце и агънце, а отгоре им нахално е кацнал варен пуяк.
Потръгна ми - станах касапин.
Смятах да изкарам цял живот в месото, но бях репресиран от тоталитарната система.
При опит да мина незабелязано оградата на месокомбината в компанията на едно мило (варено-пушено) десеткилограмово прасенце, бях задържан и освободен по "целесъобразност". Тогава нямаше силни профсъюзи като сега и директорите вилнееха!
Станах журналист.
Шетах из страната и където ме канеха на маса и предлагаха нещо вкусно -
записвах рецептите.
Тези рецепти са пред Вас.
Наскоро ме срещна един приятел и като разбра, че съм сменил хубавата касапска професия с журналистика, съвсем огорчено констатира:
"И какво направиха от тебе сега?! Извадиха те от кръвта и те хвърлиха в
лайната."
И още:
Чорбичка в зелено
Наскубете си половинка от зеления и го измийте хубаво. Наливате вода, сипвате спанака и го омагьосвате два пъти, като сменяте водата. Без накисване! Така получавате най-изкъпания спанак. Половинка ще ви стигне. Нарежете го ситно.
Чорбичка без лук не става, знаете, че французите имат една само от лук и са такива любовници... А ние не само не се обичаме помежду си, ами не си обичаме и правителството.
Две глави лук и два моркова ги изпързалвате на едрото ренде и можете да смятате, че сте започнали. Сипвате малко олио да покриете леко дъното на тенджерата и задушавате лютивеца и еротичните моркови. Като омекнат, притуряте една чаша домати и накълцания спанак.
Вземате часовника от етажерката и го курдисвате до печката. Гледате го и разбирате, че нито времето е пари, нито парите ви стигат. Но за задушаването на спанака отделете 15 минути.
Супата иска 350 г вода за човек, 100 като се изпарят, останалото е за паницата. Налейте вода за четири или пет гърла.
За да не е много тънка чорбичката, сложете лъжица маргарин и една шепа фиде. Застройката е специална и дава вкус на печено. Печеното всъщност е брашното - препечете една лъжица, без да го кремирате.
Разбивате едно яйце в 100 г кисело мляко, сипвате и брашното, и всичко в тенджерата. Не забравяйте магданозец. Ако сметнете, че имате още сили за използване на продукти - можете да й настържете и малко сирене.
Ядете и плачете - таз зелената супа ви излезе златна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!