Сирене под 7 лв. е тотално съмнително, коментира пред Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Валери Цветанов. Този проблем е изключително сериозен за българското общество и по отношение на развитието на животновъдството в страната, отчете той.
"Сирене, цената на което е в рамките на 3,80-4 лв., всъщност е много далеч от параметрите на бялото саламурено сирене. Това са млекоподобни продукти - соеви брашна, лактати, дехидрогенати, малко сухо мляко оттук-оттам", обясни технологията Цветанов.
Съществува подобен проблем и "с месоподобните" продукти.
"Не може цената на кренвирша да бъде 3,60-3,80 лв., при положение че изкупната цена на сланината е от 2 до 4 лв. за килограм. Този кренвирш няма нищо общо с качествените продукти и не съдържа в себе си месо", пресметна земеделският министър.
Според него при изкупна цена на млякото от 50-60 стотинки за литър, себестойността на килограм сирене трябва да бъде около 6,80-7 лв, като тук не се включват разходите за преработката на продукта и 45-дневното зреене.
Според Цветанов за производителите е много по-изгодно да вкарат цитираните по-горе сурогати в сиренето за да се получи готов продукт на цена от 3,80-4 лв.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!