Н аденица с дължина 2 км и тегло 2 т измайсториха на фестивал в Сърбия в опит да поставят рекорд за Гинес.
В село Турия (turija.co.yu) в последната седмица на февруари от 24 години се провежда фестивал на наденицата и всяка година майсторите се опитват да подобрят своя миналогодишен рекорд, макар и само с един см.
Точната дължина на колбаса първенец тази година е 2, 025 м. За създаването му са "пожертвани" 24 прасета. Майсторите използвали и десетина кг сол, още толкова черен пипер и чесън.
Хората от селото казват, че единствената им реална конкуренция са китайците. И те обаче са доста назад с едва 600-метровата наденица, която успели да създадат.
"Следващата година ще направим два пъти по-дълга наденица и тогава никой няма да може да ни стигне", заканва са Томислав Милинков.
Фестивалът бил основан спонтанно през 1984 г., когато група ловци решили да се надпреварват кой от тях ще направи най-вкусната наденица. През следваща година организирали кулинарното състезание в местната кръчма и така до днес.
От 2004 г. в селото дори се провеждат лекции за правилното хранене на свинете.
Парите, спечелени по време на едноседмичния кулинарен шампионат, се използват за благотворителност. Досега с тях в селото са изградени детска градина, училище, библиотека и църква.
Част от средствата са предназначени за сираци и деца със специални нужди.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!