За тази уникална способност съобщават специалисти от Националния политехнически университет в Мексико, които в продължение на 20 години търсели биологични средства за почистване на почвата от различен вид органични замърсители.
Изследователите проучили свойствата на черупките от ананас, ориза, захарната тръстика и в крайна сметка се убедили, че при навлажняване зърната от кафе произвеждат особена плесен, която може да се използва успешно за ликвидиране на продукти на основата на въглеводороди и токсични химикали.
Много учени изказват мнение, че това откритие е със световно значение благодарение на високата ефективност и ниската себестойност в сравнение с другите методи за почистване на замърсявания.
Подчертава се още едно предимство на метода - неговата екологична безопасност.
Ръководителят на проекта изтъква, че този начин за почистване на почвата нанася вреда на природата само дотолкова, че като резултат от процеса се отделят двуокиси и окиси на въглерода.
Кафето позволява "безболезно" за седмица-две да се почиства почва, замърсена с нефт, а този срок е по-кратък от всички използвани до момента съвременни средства.
Освен това почистването на почвата чрез използването на зърна от кафе е много привлекателен за Мексико, която е на пето място в света по производство на кафе след Бразилия, Колумбия, Индонезия и Виетнам.
Кафето с ниско качество е около 4% от производството и досега бе превръщано в органично гориво, тор или фураж за животни.
"Мексиканският метод" за почистване на почвата вече е одобрен от министерството на околната среда и природните ресурси, а Националният политехнически университет подписа споразумение за сътрудничество с Мексиканския съвет за кафе.
Според тази договореност, на университета ще се предоставя кафе с ниско качество, което да се използвано в новото му приложение.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!