Д елфините са умели готвачи, които с голяма прецизност и отработени движения премахват костите и мастилената течност от сепиите, за да получат вкусно блюдо, твърдят австралийски учени.
Те са наблюдавали храненето на тихоокеански бутилконос женски делфин в естествена среда в залива Спенсър, Южна Австралия. Морският бозайник извършвал една и съща серия от сложни стъпки, за да подготви уловената сепия за ядене.
Това е показателно колко добре са развити мозъците им, казва Марк Норман, участник в изследователския екип, пред австралийския вестник "Канбера Таймс".
Делфинът подкарва сепиите извън водораслите на място без растителност и притиска плячката с носа си към дъното, след което я убива с бързо движение.
После подготовката на ястието продължава с подмятане на тялото на жертвата и удряне с носа, докато токсичната черна мастилена течност, с която сепиите се защитават при атака, бъде изцедена.
След това делфинът остъргва сепията по пясъка на морското дъно, за да премахне неприятни костни частици.
Според учените, тъй като наблюдението е проведено между 2003 г. и 2007 г., този "ритуал" не може да се смята за случайност. Подобно поведение е наблюдавано и при други делфини.
Тези хранителни навици представляват впечатляваща поведенческа гъвкавост за животно, което не спада към приматите, казват учените.
През 2005 г. друго изследване доказа, че делфините са способни да се научат да използват предмети, след като учените наблюдаваха женски делфин майка, който учи детето си да използва морско растение като предпазно средство при търсенето на храна.
Учени са регистрирали и делфини, които премахват гръбнака на жертвите си или разкъсват прекалено големите екземпляри на по-малки парченца за удобство при консумация.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!