0

Иранската държавна телевизия излъчи интервю на един от британските моряци, арестувани миналата седмица. В записа той признава, че са влезли нелегално в ирански води.

Дълбоко се извинявам за това, че влязохме във ваши води, казва морякът, показан от телевизия "Ал-Алам" заедно с още двама свои колеги. Иранската информационна агенция ИРНА идентифицира моряка като Нейтън Томас Съмърс.

"Навлязохме в ирански води без разрешение и бяхме арестувани от бреговата охрана. Бих искал да се извиня на иранския народ за това", са думите на британеца, цитиран от ИРНА.

От както ни арестуваха на 23 март, всичко е много добре и съм напълно доволен от условията, в които се намираме, продължава той.

Същевременно от Форин Офис в Лондон нарекоха това "признание" "безобразно използване" и отново отрекоха британските военни да са извършили нарушение на границите. От Лондон смятат, че записът е скандален и разкрива иранската пропаганда.

Засилвайки емоциите вчера Иран публикува второ писмо, за което се твърди, че е написано от единствената жена сред задържаните - Фей Търни. Първоначално Техеран бе обявил, че ще я освободи, но по-късно се отказа от намерението си, оправдавайки се с острото поведение на Лондон.

В показаното писмо Търни казва, че нейният патрул е "влязъл в ирански води". Великобритания реагира гневно на публикуването на писмото и го окачестви като безсрамна пропаганда, "възмутителна и жестока".

И двете писма от Търни, 26-годишна майка и съпруга от Югозападна Англия, са на скован английски език, което кара някои експерти по лингвистика да предположат, че текстът е написан в оригинал на фарси и след това е преведен на английски.

По-късно през деня иранското посолство в Лондон оповести и трето писмо, за което твърди, че е написано отново от Търни.

"Пиша ви в качеството си на британски военнослужещ, който бе изпратен в Ирак и пожертван в името на политиката на намеса, водена от правителствата на британския премиер Тони Блеър и президента на САЩ Джордж Буш", се казва в адресираното до британския народ писмо.

Време е да поискаме от нашето правителство да промени деспотичното си поведение към останалите хора, се казва още в текста, цитиран от Ройтерс.

Търни споделя, че с нея се отнасят добре - за разлика от затворниците в "Абу Граиб" в Ирак.

Британският министър на външните работи Маргарет Бекет заяви, че се надява кризата с британските моряци да бъде решена по мирен път и европейските й колеги да окажат подкрепа на Лондон.

Ще се радваме ако проблемът се реши мирно и възможно най-скоро, заяви тя при пристигането си в Бремен за срещата на европейските външни министри.

"Смятаме, че европейските ни колеги са напълно наясно със ситуацията и ни подкрепят. Очакваме приемането на декларация на ЕС по въпроса днес", подчерта Бекет.

Тя обаче отказа публично да призове партньорите от ЕС да последват решението на Лондон да замрази бизнес отношенията с Иран, докато не бъдат освободени моряците.

Същевременно иранският президент Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Лондон трябва да представи извиненията си на Иран по случая.

Ясно е, че послание на солидарност с Великобритания трябва да бъде изпратено оттук, каза германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер пред журналисти при пристигането си в Бремен.

ЕС ще осъди задържането на британските военнослужещи като "неприемливо" и ще отправи призив за незабавното им освобождаване, съобщиха дипломати, цитирани от ДПА.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН одобри изявление, в което се изразява "сериозна тревога" по повод задържането на 15-те британски военнослужещи от Иран. Агенциите обаче отбелязват, че след продължили часове преговори, е бил приет смекчен вариант на изявлението.

Британският посланик в ООН Емир Джоунс Пари разкри, че Съветът за сигурност е призовал за "ранно решаване на този проблем, включително за освобождаването на 15-мата".

Русия е попречила на приемането на по-твърд вариант на изявлението, с който щеше да бъде поискано незабавното освобождаване на моряците.

Иран окачестви като "безполезно" изявлението на Съвета за сигурност на ООН. "Този случай може и трябва да бъде уреден чрез двустранни канали. Опитът на британското правителство да ангажира трети страни с този случай, включително Съвета за сигурност на ООН, не помага", обяви в изявление мисията на Иран в ООН.

В същото време говорителка на британското външно министерство каза, че британското посолство в Техеран е получило официална нота от правителството в Техеран.

Подобен обмен е винаги конфиденциален, затова не можем да разкрием каквито и да било детайли, каза говорителката. Но ние сериозно разглеждаме посланието и скоро ще отговорим официално на иранското правителство, допълни тя.

Напрежението между Лондон и Техеран доведе до скок на цените на петрола до 66 долара за барел, поради опасенията, че доставките може да бъдат засегнати.

Случаят подсили огъня на напрежението в Близкия изток, което и без това е високо поради тревогите за ядрените амбиции на Иран, отбелязва Ройтерс.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

От женски чат: -Започнах връзка с възрастен мъж, какво трябва да зная? -Пенсиите ги дават на седми.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
<p>Тайният космически самолет на САЩ с &quot;нови маневри&quot;</p>

САЩ с рядко съобщение за мистериозния си космически самолет X-37B

Любопитно Преди 13 минути

Какво се казва в това рядко срещано публично изявление четете в следващите редове

<p>Харис и Тръмп влизат в сблъсък за щата Мичиган</p>

Камала Харис и Доналд Тръмп влизат в сблъсък за щата Мичиган

Свят Преди 17 минути

Надпреварата за Белия дом е белязана от остри дебати около американската подкрепа за Израел

Връщат затворите за 10-годишни деца в Австралия

Връщат затворите за 10-годишни деца в Австралия

Свят Преди 1 час

"10-годишните все още имат млечни зъби“

Цистит и бременност – симптоми, проблеми, решения

Цистит и бременност – симптоми, проблеми, решения

Любопитно Преди 1 час

Ако сте бременна и имате възпаление на пикочните пътища, бързото лечение е от ключово значение за избягване на потенциални усложнения

„Дом за милиони” в „Темата на NOVA“

„Дом за милиони” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Разпитват свидетели по делото за катастрофата край Своге

Разпитват свидетели по делото за катастрофата край Своге

България Преди 1 час

При инцидента, който стана на 25 август 2018 година, загинаха 20 души

<p>Внимание! Шарка по овце и кози у нас, опасна ли е за хората</p>

Умъртвяват болни от шарка овце и кози в няколко области на страната

България Преди 1 час

Заболяването не е опасно за хората, но е изключително опасно за овцете и козите, и може да доведе до големи икономически загуби, посочват от БАБХ

Яхия Синуар

Израел потвърди официално: Лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е ликвидиран

Свят Преди 1 час

Израелските войници първоначално не са били наясно, че са ликвидирали враг номер едно на страната си

Тръмп порица Харис и пожела успех на Адамс на благотворителна галавечер

Тръмп порица Харис и пожела успех на Адамс на благотворителна галавечер

Свят Преди 2 часа

Годишната вечеря е двупартийна традиция в Ню Йорк, която привлича елита на града и продължава вече почти 80 години

<p>Русия съобщи за нов успех в&nbsp;Източна Украйна</p>

Русия пое контрол над село Максимиляновка в Източна Украйна

Свят Преди 2 часа

То се намира на по-малко от 10 километра от ключовия град Курахове

.

Трябва ли момичетата и момчетата да се отглеждат различно?

Любопитно Преди 2 часа

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

,

Вечният въпрос: Мъжете ли трябва да платят сметката?

Любопитно Преди 3 часа

Трябва ли само мъжете да плащат четете в следващите редове

Снимката е илюстративна

Отвориха за движение кръстовището на бул. "Черни връх" и "Тодор Каблешков"

България Преди 3 часа

Изградени са нови две ленти за автомобилно движение, ново осветление и е резервирано бъдещо трасе за трамвай

Най-после си отдъхваме с бързите кредити

Най-после си отдъхваме с бързите кредити

Пари Преди 3 часа

Платформата Imapari.bg отсява „добрите фирми“, спестява на потребителите време, усилия и пари. С една заявка към много фирми за суми до 10 000 лв.