51% от всички български плодове и зеленчуци, пуснати на пазара през 2005 г., са съдържали пестициди. Същото се отнася и за 52% от хранитe, проверени в ЕС през 2003 г.
Това заяви ръководителят на програма "Токсични вещества" към Националното движение "Приятели на Земята" Валентина Лукова, съобщава БНР.
Според Лукова правителството и контролните органи не са изработили начини за оповестяване на потребителите за опасни храни, не информират достатъчно за детските храни, не подкрепят биологичното земеделие и не работят по приетия национален план "Храни и хранене 2005-2010".
Над 150 пестицида вече са идентифицирани като канцерогени, припомни тя.
По данни на движението системното излагане на ниски дози от пестицидите причинява генетични увреждания на имунната, нервната, хормоналната система, води до аборти, вродени дефекти и при новородени и рак.
Друг проблем представляват биоцидите, създадени за борба с опасни организми. От движението обясняват, че у нас се внасят множество евтини препарати (например за обезпаразитяване на кучета), а законно внесените често са без инструкции.
Според Лукова обаче най-опасно е това, че забранените препарати могат да се купят навсякъде, дори и от децата.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!