Б ългарите днес консумират седем пъти повече животински мазнини, отколкото преди половин век.
Консумацията на алкохол пък се е повишила четири, а на захар - пет пъти над нормата. Обезпокоителните данни бяха изнесени на пресконференция в БТА от ст. н. с. д-р Светослав Ханджиев.
По думите му важно е не само да се знае хранителната стойност на продуктите, но и как най-удачно те да се сготвят, за да бъдат запазени хранителните им качества.
Диетично приготвените продукти могат да предпазват от сърдечно-съдови и стoмaшно-чревни заболявания.
Според специалиста концепцията "здравословно и вкусно готвене" трябва да бъде прилагана още в семействата, когато се изграждат хранителните навици на децата.
Статистика сочи още, че у нас 5% от тийнейдърите между 13 и 17 годишна възраст са със затлъстяване, а 22% - с наднормено тегло.
Традиционната балканска кухня по принцип е здравословна, но сега в страната ни масово се приготвят препържени и вредни ястия, посочи още д-р Ханджиев.
Той даде и пример как по нашите земи са намерени чугунени съдове, които са били използвани пред 100 години за пържене с минимално количество мазнина.
На пресконференцията бяха показани и два уреда за диетично пържене и за варене на пара - ActiFry и VitaCuisine, които са на българския пазар от септември.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!