Срутване в мина "Ораново", има загинали
Срутване в мина "Ораново", има загинали   
Източник: Божидар Стоилов, БГНЕС
49

При срутване в рудник "Ораново" тази сутрин бяха затрупани четирима миньори.

Имената на четиримата затрупани миньори са Асен Стойнев, Николай Михайлов, Христо Младенов и Иван Лазаров, съобщи Георги Костов, директор на ОД МВР Благоевград.

От мястото на инцидента кметът на община Симитли Апостол Апостолов съобщи, че двама от затрупаните миньори са загинали, а търсенето на другите двама продължава.

Официално беше потвърдено,че двамата загинали миньори са Христо Младенов и Асен Стойнев, предаде БНР.

За другите двама продължават спасителнтите действия. Всичко се извършва на ръка, пръстта се изнася с кофи, тъй като няма възможност да се вкара техника.

Има съмнения, че още един миньор е загинал, но информацията не е потвърдена официално, съобщи БНТ.

Апостолов съобщи и, че един от затрупаните миньори е изваден жив, но по-късно стана ясно, че става дума за участник в спасителните дейности, на който му е прилошало. Той е на 29 години и се казва Бойко Рулински, приет е в реанимация на благоевградската болница. Интубиран е и е без опасност за живота.

Състоянието на извадения миньор е стабилно, съобщи Александър Костов, зам.-директор на МБАЛ-Благоевград. Пациентът е контактен. Името му е Бойко. Правят се всички необходими изследвания и манипулации, за да се следи състоянието на пациента, посочи д-р Костов.

Георги Костов потвърди за БНР, че спасителните екипи напредват в търсене на двамата затрупани работници, но заради изсипалата се маса това става бавно.

"Много трудно може да се достигне до двамата миньори, тъй като това е маса от кал, вода. Работи се на ръце с кофи. Опитахме се да предоставим и друга техника, но спасителите казаха, че няма как да се ползва. Има 3 екипа, които работят, а също така и цялата втора смяна на мината е долу в рудника". Това заяви в предаването "Нещо повече" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на мястото на аварията в рудник "Ораново".

По думите му инцидентът се е случил на 300 метра под земята и на 2 километра навътре. Той добави, че е поставена и специална тръба, която да вкарва въздух.

Положението пред бариерата на рудника е напрегнато, съобщи БГНЕС. Събрали са се близки, които искат информация, която часове наред никой не дава. На няколко пъти в медиите бе разпространявана противоречива информация за състоянието на затрупаните миньори.

"Дълбоко съм покрусен от новината за гибелта на двама миньори, които загубиха живота си при тежкия инцидент в рудник "Ораново" тази сутрин и поднасям съболезнованията си на близките и колегите на жертвите", се казва в изявление на президента Росен Плевнелиев, разпространено от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочва, че следи отблизо развитието на спасителната операция и се надява колкото може по-скоро затрупаните под руините да бъдат спасени.

Държавният глава изказва благодарност на спасителните екипи, съумели адекватно да мобилизират ресурсите си от момента, в който е бил подаден сигналът за бедствието.

"Вярвам, че

в кратки срокове ще бъде проведено разследване и ще бъдат предприети мерки

за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще. Ако има виновни, те категорично трябва да понесат отговорност", се казва в изявлението на президента Плевнелиев.

Не е имало взрив, а срутване на кални маси, уточни Апостол Апостолов.

"Все още няма информация какво е предизвикало срутването.

Предстои да бъде извършен оглед и да бъдат назначени експертизи, които ще дадат отговор на този въпрос", обясни комисар Костов.

"Явно не са спазени правилата за безопасност, което вече е традиция в този рудник.

Много обезпокоително е това, че

инцидентът е станал в 9.30 часа, а сигналът в полицията е подаден в 11.08 часа”,

каза още Апостол Апостолов.

Работниците в мината са започнали спасителни действия веднага след инцидента, а по-късно са подали сигнал в полицията, каза пред журналисти в Симитли директорът на Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението” главен инспектор Георги Пармаков.

Инцидентът е станал в 9.45 ч. в 64-а събирателна галерия, посочи Пармаков. В галерията е изтекла вода с кал и едри скални късове. Въздухът в помещението е бил прекъснат. При срутването двама от миньорите са затрупани, а други двама са останали зад скалната маса.

Няма информация и за състоянието на миньорите, които се намират зад скалната маса, каза още Георги Пармаков.

Пред болницата в Благоевград роднини търсят информация,

разказва в. "Струма". Съпругата на Бойко Рулински заяви: Съпругът ми се спусна да помага на колегите си, той работи като шлосер от 2 години в рудника, успокоиха ме, казаха, че утре ще мога да го видя, защото сега е обгазен.

"Величка Делолова дойде в реанимация да търси баща си Александър, който също е бил на смяна днес и тя не знаеше какво се случва с него. Тя видяла малко след 9 часа дим от района на рудника и подала сигнал.

Трагедията е неописуема пред рудника никой не дава информация, вероятно от страх за реакцията на близките, които би трябвало да разпознават издъхналите си роднини", пише "Струма".

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалният министър Хасан Адемов заминаха за мястото на инцидета.

Ще има наказани за инцидента, каза пред журналисти Стойнев. 

Не е нормално в този рудник да няма спасителна служба, каза той. Сигналът за инцидента веднага е подаден до спасителната служба в Бобов дол, а тя се намира на 50 км.

"Тук всяка минута е важна. След като приключи разследването на инцидента, ще се говори за промени, защото със сигурност не може да продължава по този начин", допълни той.

Кметът на община Симитли каза, че лично премиерът Пламен Орешарски е установил контакт с него във връзка с инцидента. Държавата е готова да ни съдейства с каквото е необходимо, каза Апостолов.

Областният управител на Благоевград Муса Палев съобщи, че ще разпореди проверка за всичко около състоянието на рудник "Ораново".

Ще търсим виновника за инцидента до край,

каза Палев. Разпоредил съм проверка - да се издири кой е концесионерът, от колко години е такъв, както и всичко около мината, отбеляза той.

Изпълнителният директор на мина "Ораново" Валери Манов обясни, че няма допусната грешка.

"Това е природа, никой не може да предвиди какво се случва на 300 метра под земята", заяви Манов.

В рудник "Ораново" копаят въглища за ТЕЦ "Бобов дол". Мината е на около 2 км от Симитли, в нея работят около 300 души от района.

Министърът на икономиката и енергетиката Стойнев посочи, че концесионер е фирма "Пирин Ораново" ЕООД. Управител на фирмата е Валери Манов. Едноличен собственик на капитала на "Пирин Ораново" ЕООД е "Балкан МК" ЕООД, а на "Балкан МК" управител е Красимир Михайлов.

Рудникът е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михаилов от 2005 г. Специално за експлоатация на рудника бе създадено дружеството "Балкан-МК" с управител Станислав Тасев, припомня и БГНЕС.

Рудник "Ораново" е от наблюдаваните обекти от Инспекцията по труда, където периодично се правят проверки, каза Любомир Блатски пресаташе на Главна инспекцията по труда.

Проверките се правят на всеки 3 месеца и последната такава проверка в рудника е направена през юни, т.е. миналия месец. При проверките са констатирани нарушения и са направени предписания, отбеляза той.

Над 160 предписания са дадени от Инспекцията по труда на рудник "Ораново", каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" Румяна Михайлова.

"Добивът на въглища става при едни тежки минно-геоложко условия и когато към това се добавят физиологичният разтвор при въгледобив и непрецизното изпълнение на изискванията се случват такива инциденти. Трябва да се изчака разследването, защото не може да се каже какво е предизвикало този скален пробив", добави Михайлова.

---

Преди шест годни в същия рудник при взрив в една от галериите загинаха двама миньори, а други петима бяха ранени. Месеци по-късно при свличане на земни маси загиват още двама.

Коментари 49
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

49 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 4 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 4 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 6 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 7 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

Нова информация за прокуратурата и ДАНС по договора с „Боташ”

България Преди 7 часа

От „Има такъв народ” съобщиха, че тя е „притеснителна”

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

ГЕРБ-СДС ще поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт

България Преди 8 часа

Хекимян: Темата с безопасността по улиците е изключително чувствителна

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

БЕХ смени директора на "Булгаргаз" Деница Златева

България Преди 9 часа

От състава на СД на дружеството се освобождават и Димитър Спасов и Татяна Петрова-Бояджиева

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

Момчил Мавров ще оглави временно НЗОК

България Преди 9 часа

Мавров ще изпълнява длъжността „управител“ на НЗОК до приемане на решение на Народното събрание

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

Протест пред МЗ, искат оставката на министъра

България Преди 9 часа

Искат и отстраняването от длъжност на директора на УМБАЛСМ „Пирогов“

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

Скитник с психически отклонения поругал гроба на Патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Ако мъжът бъде обявен за невменяем, няма как да бъде осъден

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

"Засяването" на облаци ли причини водния апокалипсис в Дубай

Свят Преди 9 часа

При техниката самолетите изстрелват солни факли в облаците

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

Кирил Петков: Решаваме дали да не поискаме оставката на Росен Желязков

България Преди 9 часа

Кирил Петков каза, че с удоволствие би подкрепил вота на недоверие, но той не е конституционно обоснован

Снимката е илюстративна

Уникално растение цъфти за първи и последен път от 20 години насам, вижте кое

Любопитно Преди 10 часа

Как е възможно растение да цъфти веднъж на 20 години четете в следващите редове

Зам.-кмет на София подава оставка

Зам.-кмет на София подава оставка

България Преди 10 часа

Георгиев: Зам.-кметът по строителство на София е с отнето право да възлага строителство

г

Чоткин си създава нови врагове в Hell’s Kitchen тази вечер

Любопитно Преди 10 часа

Червеният отбор ще участва в мастър клас с традиционна китайска кухня

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

Дебора Михайлова: Вече съм много изнервена (СНИМКИ)

България Преди 11 часа

Какво разкрива Дебора може да прочетете в следващите редове