0

И ран отказва да прекрати програмата за обогатяване на уран, но предлага "сериозни" разговори със световните сили. Може би в опит да всее разделение между тях.

Международната общност от дълго време се опитва да постигне замразяване на иранската ядрена програма. В чужбина преобладава мнението, че целта й е производството на атомна бомба. Докато Иран, начело с огнения си президент Махмуд Ахмадинеджад, отрича.

Съветът за сигурност на ООН поиска по-рано тази година от Иран да спре да обогатява уран, за да стане възможно започването на преговори. Отдавна подетата от западните страни инициатива за предоставяне на икономически и други стимули на Техеран, ако той изпълни това условие, не може да го убеди.

Крайният срок за отговора, който Ислямската република трябва да връчи на световната организация, е последният ден на август. Вместо това Иран обаче избра да предаде официалния си отговор на посланици в Техеран във вторник, 22 август.

Американският постоянен представител в ООН Джон Болтън заяви, че, "след месеци празни приказки", се надява това да се окаже окончателният отговор. Едва ли обаче ще стане така.

Нито един детайл от отговора не бе публикуван веднага, но иранският главен преговарящ Али Лариджани заяви, че Иран е готов за незабавни и сериозни разговори със световните сили по предложените от тях стимули за излизане от задънената улица с ядрената му програма. Това навежда на мисълта, че няма споразумение Техеран да спре да обогатява уран.

Че Иран не го е направил, не е изненада. Върховният лидер на страната аятолах Али Хаменей заяви в понеделник, че решението на Ислямската република "ще бъде базирано на опита от изминалите 27 години на енергично развиване на ядрената й програма".

Това изказване изстреля нагоре цените на петрола. Явно изразено отхвърляне на компромиса и преговорите обаче също изглеждаше малко вероятно.

Иран е стар майстор на играта на печелене на време и на създаване на достатъчно неопределено положение, за да избегне наказанието.

Остава възможно той да е изкушен от някои от предложените му икономически стимули и навярно по-вероятно, е готов да предложи разговори, за да забави санкциите във времето.

Насреща сме за обсъждане на всички въпроси, заяви миналата седмица иранският външен министър.

Предизвикателството сега е какъв ще е отговорът на Съвета за сигурност. Онези, които смятат, че Иран остава на твърдата си позиция, не могат да се оплачат от липса на доказателства в подкрепа на тезата си.

Техеран за пореден път прояви предизвикателност в понеделник, когато отказа достъп на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до подземните сектори от ядрения център в Натанз.

Нещо още по-обезпокоително - ирански официален представител заяви пред местната информационна агенция Фарс, че страната ще продължи усилията за построяване на ядрен реактор с "тежка вода" в Арак.

Такъв тип обект е подходящ за производство на плутоний, друг потенциален материал за атомна бомба. Изграждането му би дало на Иран още един ядрен коз.

Необузданото поведение на Техеран поставя останалия свят в шах. На теория шестте държави, които му оказват натиск, са единни.

Петте постоянни членки на Съвета за сигурност - Америка, Русия, Китай, Франция и Великобритания, плюс Германия, са обединени около мнението, че задължително условие за започване на преговори е иранската ядрена програма да бъде замразена, докато Ислямската република докаже, че единствената й цел е, както тя твърди, е производството на енергия, а не на ядрени оръжия, както смятат почти всички останали.

Те обаче са разединени по въпроса с какви средства да бъде постигната тази цел. Приетата миналия месец резолюция срещу Иран е в съответствие с глава седма от Устава на ООН, която изрично разрешава принудителни мерки срещу страна членка, макар и от невоенен характер.

Налагане на широкообхватни икономически санкции остава малко вероятно: Русия и Китай се противопоставят на такъв вариант и продължават да "правят бизнес" с Иран. Франция също не гори от желание за прибягване до такова наказание.

По-вероятно е да бъде постигнато съгласие Иран да бъде заплашен с ограничени санкции, като прекъсване на спортните връзки и налагане на
забрана за пътувания на високопоставени представители на режима в Техеран. Също така би могло да се окаже полезно да бъде изцяло прекратена търговията с Ислямската република с ядрено ноу-хау.

Иран изглежда поема този риск, като си прави сметката, че е в състояние да понесе такова наказание и може би - да убеди Русия и Китай да предотвратят ескалация на заплахите. В края на краищата Техеран е много самоуверен.

Приключилата неотдавна война между Израел и "Хизбула" е тълкувана от мнозина като победа за "подставеното лице" на Иран в Ливан. Способността на Техеран да всява смут в Близкия изток е доказана.

Макар и съмнителна, заплахата да използва петрола като оръжие засилва безпокойствата още повече. Въпреки че е до известна степен изолиран дипломатически, Иран съвсем не е слаб.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж казва на жена си, която е блондинка: - Отделяш много време и пари за прически. - А какво да правя? Много хора ми разправят,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
д

Ново напрежение между Гърция и Турция заради малцинствените училища

Свят Преди 4 часа

Подробности четете в следващите редове

.

ООН: Над 500 000 души са избягали от домовете си в Ливан, а 285 000 са напуснали страната

Свят Преди 5 часа

Броят на свързаните с конфликта смъртни случаи се е увеличил с 200 процента през последните две седмици

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Украинската армия свали руски бомбардировач в Донецка област

Свят Преди 6 часа

Руският бомбардировач е бил свален близо до град Костантиновка в Донецка област

Джо Байдън

Байдън поздрави мексиканската президентка за "историческото ѝ встъпване в длъжност"

Свят Преди 7 часа

Клаудия Шейнбаум встъпи в длъжност като президент на най-голямата испаноезична държава в света

доли партън

Певицата Доли Партън направи солидно дарение за засегнатите от урагана Хелън

Свят Преди 7 часа

Дарението е поредното филантропско усилие на легендарната кънтри певица

Макрон

Макрон призова за спиране на оръжейните доставки за Израел

Свят Преди 8 часа

„Ливан не може да се превърне в нова Газа“, каза френският президент

,

Сърбия и ОАЕ подписаха споразумение за икономическо партньорство

Свят Преди 8 часа

Вучич определи споразумението като огромен успех за Сърбия, но и голяма отговорност

снайперист

Майстори на тишината: Български снайперисти триумфираха в международно състезание

България Преди 8 часа

Майор Пламен Николов и старши лейтенант Ане Анев казват, че в основата на успеха стои предварителната подготовка

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Няколко мигранти са загинали в опит да прекосят Ламанша

Свят Преди 9 часа

Това съобщиха френските власти

,

Вероятният приемник на Насралла начело на "Хизбула" е в неизвестност от вчера

Свят Преди 9 часа

Съобщава се, че ударът е бил насочен срещу него

Челна катастрофа край Карнобат, има ранени, сред които и деца

Челна катастрофа край Карнобат, има ранени, сред които и деца

България Преди 9 часа

Заради инцидента е затворен вътрешният път към Айтос

Русия карта

Таймс: Русия получава по 3 млн. снаряда годишно от Северна Корея

Свят Преди 9 часа

Макар че се смята, че голяма част от тях са дефектни

.

Проливен дъжд наводни Перник

България Преди 9 часа

В социалните мрежи са появиха видеа със закъсали коли

Порой и ужасяващи бури в Китай

Силен циклон с дъжд и градушки наводни части от Гърция

Свят Преди 10 часа

Силни дъждове заляха улици и пътища на остров Корфу