Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) внесе в Българския институт за стандартизация (БИС) проектите за стандарти за производство на "българско кисело мляко", "българско бяло сирене" и "кашкавал", съобщиха от службата.
Стандартите за традиционните млечни български продукти ще имат доброволен характер. С тях ще се определят изискванията за производство, опаковка, маркировка, съхранение и транспорт.
Предстои те да преминат процедура по обществено обсъждане в БИС, в което се очаква да се включат млекопреработватели, технолози и други специалисти.
Трябва да бъде обявен конкурс за разработване на лого, което ще бъде поставяно върху етикетите на стоките, произведени по тези стандарти. Задължителен елемент в него ще бъдат цветовете на българския флаг.
Според внесените от НВМС проекти за стандарти бяло сирене и кашкавал се произвеждат от сурово краве, овче, козе, биволско мляко или смесено мляко, които отговорят на европейските изисквания, закваска за сирене със съответните бактерии, калциев хлорид, мая за сирене, лимонена киселина, сол и вода.
Продуктите трябва да имат период на зреене от 45 дни, когато са произведени от краве мляко и 60 дни, когато са от овче, козе, биволско и смесено мляко.
Българското кисело мляко пък се прави от отговарящо на европейските изисквания сурово краве, овче, биволско, козе или смесено мляко, заквасено с Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus.
То трябва да се съхранява при хладилни условия при температура от 2 до 6 градуса и срокът му на годност да е до 14 дни.
Не се допускат консерванти, синтетични подсладители и оцветители, синтетични и натурално-идентични аромати, стабилизиращи и емулгиращи вещества и др.
При производството на млечните продукти ще се осъществява контрол върху входящите дневници на суровините, опаковките и спомагателните материали. Технологичният процес ще се контролира чрез наблюдение и измерване в производствената лаборатория на технологичните параметри за осигуряване на качеството и безопасността на готовия продукт.
Периодично той ще се изследва в независима акредитирана лаборатория по заложените в технологичната документация показатели за безопасността на продукта и съответствието с изискванията на стандарта.
Скандалът около качеството на българските продукти се разрази, след като министърът на земеделието и храните Валери Цветанов заяви, че сирене под 7 лв. е тотално съмнително, а в кренвиршите няма месо.
Маргаринът, който се продава по магазините, съдържа вредно канцерогенно палмово масло, а кебапчетата - смлени свински кости, заяви секретарят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!