0

"Ключови, стратегически за България" нарече предстоящите местни избори наесен доскорошният зам.-председател на БСП, член на висшето партийно ръководство и вътрешен министър Румен Петков в телевизионно интервю. В рамките на тези избори се определя управлението на един огромен финансов ресурс, добави той.

В горещия летен юли новините и коментарите около вота се засилват и през последните дни като че ли изместват очакваните тази седмица промени в кабинета.

Столичният кмет Бойко Борисов, чиято партия ГЕРБ според последни социологически проучвания е първа политическа сила, потвърди през уикенда намерението си да се кандидатури за нов кметски мандат в София.

В медиите се появи информация, че като противовес на кандидатурата на генерала се обсъжда издигането на ген. Никола Колев - бивш шеф на Генералния щаб, началник на кабинета на президента Георги Първанов.

В Кърджали представители на над 200 партии и граждански сдружения, сред които БСП, НДСВ и "Атака", обявиха, че на изборите ще излязат не само с обща кандидатура за кмет на града, но и с обща листа за съветници. Както самите инициатори обясниха, това е начин да се противодейства на управлението на ДПС в общината със смесено население.

В понеделник комитет от интелектуалци заяви

подкрепа за следващ мандат на над 25 кметове

на общини.

Според председателя на Националния инициативен комитет "Съзидание" Иван Гранитски това са успешни кметове с по два, три или дори четири мандата, добри стопани, грижещи се за интересите на целия град, а не на една или друга партия или прослойка, както и за българската култура.

Не подкрепяме на партийна основа кметове, макар да ни обявиха за леви интелектуалци, каза зам.-председателят на комитета, археологът проф. Николай Овчаров. В голяма степен членовете на "Съзидание" се припокриват с интелектуалците, които подкрепиха кандидатурата на президента Георги Първанов за втори мандат преди изборите миналата година.

Иван Гранитски обясни, че половината мандат на Бойко Борисов не бил достатъчен да се докаже като успешен кмет. От комитета допълниха, че все още нямат позиция за евентуална кандидатура на ген. Никола Колев за кметския пост в София, тъй като самият генерал не е оповестил категорично дали ще се надпреварва за управлението на града.

В списъка на подкрепените от "Съзидание" са кметът на Смолян Дора Янкова, на Добрич Детелина Николова, издигната на предишния вот от НДСВ, на Варна Кирил Йорданов, на Стара Загора Евгений Желев. Подкрепа от комитета бе обявена и за десните кметове на Пловдив Иван Чомаков и на Велико Търново Румен Рашев. Обмисляла се и идеята да бъдат подкрепени и подходящи кметове от ДПС.

Появата на комитета обаче предизвика нееднозначни реакции в средите на социалистите.

Трудно, и то интелектуалци, могат да дадат мнение за работата на един кмет, ако не знаят какво е направил той не само в областта на културното и историческото наследство, защото моят колега Овчаров издигна това като един национален критерий, а и в областта на инфраструктурата, коментира шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, член на БСП, известен с подкрепата си за Бойко Борисов.

Ние можем да дадем мнение за един човек дали става за президент или не, но просто е изключено интелектуалци, и то главно софийски, да дадат мнение как е работил свиленградският кмет, добави в телевизионно интервю Божидар Димитров, който бе сред инициаторите на подписката в подкрепа на втори президентски мандат на Георги Първанов.

По думите на Димитров президентът Първанов няма нищо общо със създаването и действието на комитет "Съзидание", а името му се забърква от журналистите.

По-остър бе депутатът от БСП и бивш регионален министър Костадин Паскалев, чието име също се появи в медиите като евентуален кандидат за кмет на София. Той нарече "поведението, което реализира в момента хвърковатата чета и нейните вдъхновители" безотговорно по отношение на гражданите. Запитан кой е вдъхновителят на комитета, Паскалев каза: "Аз твърдя, че това е президентът, и съм сигурен".

Високо уважавам Иван Гранитски, Антон Дончев и цялата плеяда творци, които участват в тази хвърковата чета, обаче какво е отношението на Антон Дончев към инженерната инфраструктура в Гълъбово примерно, в Стара Загора, в Хасково, запита Паскалев.

Ние сме уважаваща се партия, която търси и намира диалог с интелектуалците, но аз

не съм дълбоко убеден, че те имат своето осъзнато решение,

какви са им аргументите за един или за друг кандидат, коментира Румен Петков. Запитан какво БСП мисли за подкрепата на "Съзидание" към Румен Рашев и Иван Чомаков, Петков каза, че социалистите не може да бъдат възхитени от една такава идея.

Румен Петков на няколко пъти подчерта важността на предстоящите местни избори. Казвам го със съзнанието, че имаме колеги, за които това са поредните избори, това е страшно, каза той намеквайки за колеги си в БСП, които не назова.

Той обаче добави : "При нас има един малък проблем - когато на поредните избори се гледа като на подготовка за предстоящия конгрес. За мен партията и нейните лидери трябва да излязат и да се бият на изборите, а не за конгреса. Това ще бъде много груба грешка".

Паскалев бе още по-откровен. "На тези местни избори е ясно едно - конфигурациите, които се оформят на местно ниво, ясно сочат, че БСП няма сериозно политическо доверие в гражданите. И от тази гледна точка по всяка вероятност нейните резултати ще бъдат ниски.

При едни ниски резултати или с други думи формулирана загуба на местните избори, това означава отново оставка на Изпълнителното бюро на БСП. Но може би тук вече ще се наложи да има оставка и на председателя на партията", каза Костадин Паскалев.

"Не бих искал да съм на мястото на Станишев в този момент поради една проста причина. Реално в момента той не е единственият фактор, който
формира политиката, която се реализира от БСП, добави Паскалев.

В БСП не са единни и по отношение на случващото се в Кърджали. Там от готвената анти-ДПС коалиция в последния момент се дръпнаха СДС и ГЕРБ. С тази инициатива общинският лидер на БСП в Кърджали и един от активните участници в сдружението

Милко Багдасаров е "две обиколки преди реалността",

според Румен Петков.

Божидар Димитров каза, че иска да изчака да види списъка на общинските съветници, които предлага сдружението, и кандидатурата за кмет. "Ако там има поне двама-трима турци, което ще означава, че вотът не е етнически, ще се съглася с него. Ако не - мисля, че той ни заплашва с етнически вот, не че ДПС не го практикува и този етнически вот, но когато срещу етнически вот се противопостави етнически вот, чака ни, ако не Косово, то нещо подобно", предупреди историкът.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Дръзките спряха устрема на Силните в “Игри на волята”

Дръзките спряха устрема на Силните в “Игри на волята”

Любопитно Преди 2 часа

Шампионът по вдигане на тежести Ангел Русев и младата студентка от Русе Миряна Иванова ще се борят за своето оцеляване в играта утре вечер

Елена Йончева се срещна с двамата българи от кораба Galaxy Leader

Елена Йончева се срещна с двамата българи от кораба Galaxy Leader

Свят Преди 2 часа

Близките на моряците у нас са в очакване на добри новини

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Кораб с 20 000 литра дизелово гориво потъна край Гренландия

Свят Преди 3 часа

Всички хора на борда са били евакуирани

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България ще иска спиране на вноса на яйца от Украйна

България Преди 4 часа

Министър Тахов посочи пазарните проблеми за българските производители заради нарасналия внос

<p>Разкриха подробности за украинския план за победа</p>

Съветник на Зеленски разкри подробности за украинския план за победа

Свят Преди 5 часа

Подоляк: "Патетична принуда“ на Русия

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

X се е опитала да избегне спирането на услугата в Бразилия

Свят Преди 6 часа

Това е било в нарушение на заповедта за спиране, а не по невнимание, смята местното правителство

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Huawei Watch D2: Здравето може да е стилно

Технологии Преди 7 часа

Часовникът, измерващ и кръвното налягане, най-сетне е в България

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Николоски: Няма оправдание за Румен Радев

Свят Преди 7 часа

Николоски: Извинявайте, господа, но вие не сте достойни да ми искате оставката

<p>Путин е изправен пред сериозен проблем</p>

Професор: Путин е изправен пред сериозен проблем-губи интелектуалците си

Свят Преди 7 часа

Подробности може да прочетете в следващите редове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

"Вещиците от Буча": Жените, които свалят руски дронове

Свят Преди 7 часа

Учителки, възпитателки, ветеринарни лекарки - в нормалния живот тези жени имат съвсем други професии, но сега са доброволки

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

Top Employers 2024: В McDonald's всеки има равен шанс за развитие

България Преди 8 часа

Какви са предимствата да работиш за световнопризната компания

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Датската кралица Маргрете Втора е в болница

Свят Преди 8 часа

Датските медии съобщават, че тя е в добро състояние

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Националните награди на Съвета на жените в бизнеса в България. Истории на успех (ПЪРВА ЧАСТ)

Вдъхновени истории Преди 8 часа

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

<p>Готвим се за зимата на &quot;Ла Ниня&quot;</p>

60% шанс за по-студено време през зимата заради "Ла Ниня"

Любопитно Преди 8 часа

"Ла Ниня" и "Ел Ниньо" са естествени промени в температурите на части от Тихия океан

бременност

Желязодефицитната анемия при бременни - признаци и лечение

Любопитно Преди 8 часа

Разберете защо се появява анемия по време на бременност и какво можете да направите, за да я предотвратите