О т големите яйца се получава голям омлет, но те не винаги са с по-добри качества - да не говорим за горките кокошки, снасящи такива размери.
Това твърди председателят на британска асоциация на производителите на птиче месо и яйца Том Веси, цитиран от лондонския в. "Таймс".
Според него за птиците е мъчително да снасят по-големи яйца, тъй като освен на физическа болка, те са подложени и на по-силен стрес. Самият той отглежда 16 хил. кокошки носачки.
Веси предлага потребителите да направят истински морален избор, като консумират по-малки или поне средни по размер яйца.
Според производителя за самите хора е много по-полезно сутрин да изядат по две средни яйца, отколкото едно голямо. Те били по-вкусни, по-малко воднисти и не се разтичали по чинията.
Във Великобритания по-едрите яйца се изкупуват от супермаркетите средно за 1 лира и това според Веси кара британските птицевъди да ги произвеждат. Цената на яйце със среден размер е 77 пенса.
Специалисти по здравето на животните признават, че Веси има право. Селективното развъждане на носачки с цел по-голяма продуктивност - за по-големи или повече яйца, може да причини редица проблеми на пернатите като остеопороза, счупване на кости, изпадане или увисване на вътрешен орган.
Твърденията за мъките и стреса, които изпитват кокошките, когато снасят по-големи яйца, обаче са оборени от Кристин Никол, изследователка в университета в Бристол. Според нея няма категорични научни доказателства за това.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!