0

"Страната можеше да си спести балотаж. Мисля обаче, че избирателната активност е съвсем нормална", заяви в интервю за БНТ премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

На тези избори за първи път основният кандидат-президент има такава "смазваща" преднина, каза още той. Това говорело, че президентът се възприема като национален лидер.

Като лидер на БСП се гордея, че моята партия е способна да издига такива държавници, каза още Станишев.

Кампанията беше много остра с много голямо противопоставяне и избирателната активност от 41% е напълно съпоставима с кампанията от 2001 г., коментира още той при влизането си в НДК. (Вж. фоторепортаж от международния пресцентър).

По думите му на тези избори се е отчела максимата "за какво да гласувам, като е ясно кой ще спечели".

"Аз съм разговарял с много хора и те казват същото. Но въпреки това мога да кажа, че избирателите на левицата бяха много мотивирани и според мен президентът има много съществен аванс", каза Станишев.

Попитан дали е притеснен от втория кандидат, който ще се яви на балотаж, той обясни, че избирателно не го притеснява кандидатурата на Волен Сидеров за втори тур.

На всички избори за президент досега е имало около половин милион българи, които са гласували за трета алтернатива, освен основните претенденти, напомни той.

Според премиера не всички избиратели, които са гласували за Сидеров, споделят неговите виждания - крайния национализъм, ксенофобията, омразата, дори елементите на фашизоидна идеология.

Голяма част от традиционно десните избиратели са подкрепили Първанов, заяви убедено Станишев и ги призова да се срещнат с другите, подкрепили Първанов, в демократичното пространство - т.е. против Сидеров.

Подкрепата за Георги Първанов е небивала, уникална, каквото не сме имали на президентски избори, коментира зам.-председателят на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов за Нова телевизия.

При същата избирателна активност имаме увеличение на гласувалите с неколкостотин хиляди, добави Николов.

Според него вотът е бил национален с равномерно разпределение по възраст, пол, населено място, социално положение. По думите му, този национален вот е доказателство за качествата и успешния първи мандат на Георги Първанов.

ДПС активира електората си до последно и ще го прави винаги, когато е необходимо, каза Ахмед Доган при пристигането си в НДК, където е международният пресцентър за президентските избори.

Още в самото начало казахме, че ще направим всичко възможно да дадем нашия скромен принос в тази надпревара, напомни лидерът на ДПС.

Попитан дали партията му ще успее да активира електората си до последно така, че да помогне на Първанов, Доган каза, че според него приносът му ще се обясни след 19 ч., когато се направят сравнителни анализи на регионите, където движението има по-значимо присъствие.

На въпрос как ще коментира, че по предварителни данни на балотаж отива Волен Сидеров, лидерът на ДПС коментира: "Това е синдром, който трябва правилно да се дефинира и от политолози, и от политици, защото ситуацията за страната е изключително рискова - не толкова Волен Сидеров, а подкрепата за него."

Попитан дали явяването на Сидеров е активизирало избирателите на ДПС, Доган отговори: "В определен смисъл - да. Той може би - без да съзнава - ни помага. Без особени усилия можем да изкараме още повече."

Лидерът на ДПС допълни, че приема ниската избирателна активност като "своеобразен протестен вот на българина срещу цялата политическа класа от последните 15-16 години".

По думите му за това вина имат всички политически сили. Очакванията на
българина не се покриха с реалността, която ние предлагаме като политика, коментира Доган.

Зам.-председателят на Народното събрание Юнал Лютфи също коментира пред БНР, че днешният вот за Сидеров е протестен.

Хората, които са гласували за лидера на "Атака", са недоволни от всички правителства от прехода насам, както и от сегашното, смята той. По думите му избирателите на ДПС са се включили доста активно в изборите.

Лютфи изрази убеденост, че в регионите Шумен, Силистра, Разград, Търговище и Кърджали избирателната активност ще достигне над 45%.

Политическият съвет на НДСВ ще реши официално за поведението на партията на втория тур на президентските избори, каза членът на НДСВ и министър на държавната администрация и административната реформа Николай Василев.

На въпрос какъв ще е личният му избор, той посочи, че без да се опитва да предопредели бъдещото решение на Политическия съвет на НДСВ, за него е ясно кого при никакви обстоятелства и в никакъв случай не би могъл да подкрепи.

В отговор на въпрос дали е показателно за политиката, която ще води НДСВ до балотажа, че освен него и Атанас Щерев в международния пресцентър в НДК няма други представители на НДСВ, Василев каза, че е в НДК, защото ведомството му отговаря за техническото обезпечаване на изборите - осигуряване на урни, бюлетини, печати, изборни книжа.

Попитан какви мерки трябва да бъдат предприети за повишаване на избирателната активност на втория тур, той обясни, че преди пет години на балотажа са гласували повече хора отколкото на първия тур и е напълно възможно и сега да е така.

По-лесен е изборът на втори тур, добави той.

На въпрос дали лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски е гласувал днес, Василев отговори, че не знае.

Министърът съжали, че центристките и десните избиратели нямали по-сериозен избор.

Според него заради липсата на избор повечето избиратели не дали своя вот. Василев определи резултатите като убедителна загуба на десницата, отколкото убедителна победа на Първанов.

Той определи избирателната активност е нормална като на предишните президентски избори.

Изборът между Георги Първанов и Волен Сидеров е борба между носителя на европейските и носителя на антиевропейските ценности, коментира пред Би Ти Ви проф. Божидар Димитров, член на Висшия съвет на БСП и на инициативния комитет на Георги Първанов.

Според Димитров много от гласуващите за "Атака", както и хора от ръководството на партията, не са националисти.

Те са "менте"-националисти и не познават проблемите и задачите на умерения и конструктивен български национализъм, каза той.

Йордан Цонев от ДПС смята, че резултатите показват, че Сидеров е
успял да консолидира протестния вот, което не е ново и изключително явление. По думите му новото е, че той е етнизирал протестния вот.

Зам.-председателят на "Атака" Антон Сираков обаче не се съгласи с тази теза.

Сидеров подразни управляващите не с етническо противопоставяне, а с два проекта за закони - за незаконно придобитото имущество и за национализацията, каза Сираков.

Пред Би Ти Ви Димитър Стоянов от "Атака" коментира, че днешните изборни резултати показват, че "Атака" е втора политическа сила в България.

Независимият депутат Павел Чернев, който бе гост в Би Ти Ви повдигна въпроса за инцидента на автомагистрала "Тракия", в който беше замесен и лидерът Волен Сидеров.

Аз платих цената за това, което сторих, заяви Чернев, като попита къде са били журналистите, когато Сидеров се е отказал от своите показания.

Аз съм националист, защото съм бил на всяко действие на българските националисти, завърши Чернев.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков коментира, че има относително висока избирателна активност.

Според него тя е сравнима с активността от предишните избори, ако се отчита качеството на кандидатите във вота от 2001 г.

"Аз съм изключително щастлив от големия успех на Георги Първанов. Една по-голяма активност от първия тур на изборите от 2001 година трябва да бъде оценена", обясни вътрешният министър.

Според него вероятно всеки от гласувалите за Волен Сидеров има своите мотиви.

Действащият президент, който е успял да покаже какво може и не може да прави, който е установил много връзки, естествено е той да има много по-големи възможности при изборната кампания, където той се кандидатира. Това каза в интервю за БНТ д-р Желю Желев. Той бе президент в периода 1992-1997 година.

"Българският президент трябва да има по-големи правомощия. Това го казвам от опит, а не от някакви съображения", обясни още той.

Според Желев национализъм не е добро понятие, "то има по-скоро негативно съдържание, негативна политическа натовареност".

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Пожарникари проверяват разрушена от руски ракетен удар къща в град Харков

Двама души загинаха след руски удар по украинския град Суми

Свят Преди 34 минути

На ранените е оказана необходимата медицинска помощ

.

Пчела червено джудже е открита за първи път в Европа

Любопитно Преди 37 минути

Пчелата, Apis florea, произхожда от Азия и откриването ѝ предизвика тревога сред местните пчелари

<p>Фицо: Убеден съм на 100%, че ще има още един опит за убийство срещу мен&nbsp;</p>

Словашкият премиер Фицо: Убеден съм на 100%, че ще има още един опит за убийство срещу мен

Свят Преди 9 часа

Той е лидер на "Смер", най-голямата партия от управляващата коалиция

Реджеп Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел

Реджеп Ердоган призовава за ислямско обединение срещу Израел

Свят Преди 10 часа

Израел не коментира днешните изявления на турския президент

<p>Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Сълзи, скръб, болка: Украйна отдаде почит на жертвите на варварската атака в Полтава

Свят Преди 10 часа

По време на службата прозвуча и сирена за въздушно нападение

"Научна фантастика": Учени разработват иновативна магистрала в САЩ

"Научна фантастика": Учени разработват иновативна магистрала в САЩ

Свят Преди 10 часа

Екипът от разработчици се надява да започне да тестовете през 2025 г.

<p>&quot;Правителството изпраща хората в изгнание&quot;</p>

"Правителството изпраща хората в изгнание": Китай налага репресии срещу книжарница в Шанхай

Свят Преди 11 часа

В книжарницата се предлагат книги от континентален Китай, Хонконг и Тайван

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Експлозия по време на химическо шоу в Дания, има ранени

Свят Преди 11 часа

Причината за експлозията не е известна веднага

<p>Къде е най-интензивен трафикът по граничните пунктове?</p>

Внимание! Интензивен трафик по границите с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция

Свят Преди 12 часа

На границата с РСМ трафикът е нормален на всички гранични пунктове

Корнелия Нинова: Националният съвет на БСП не е легитимен

Корнелия Нинова: Националният съвет на БСП не е легитимен

България Преди 12 часа

Според нея силата на партията са членовете ѝ, а не нейното ръководство

<p>&quot;Това е&nbsp;дързък и смел ход от страна на украинците&quot; (ВИДЕО)</p>

Ръководителите на МИ-6 и ЦРУ: Нахлуването на Украйна в Русия е дързък и смел ход

Свят Преди 12 часа

ЦРУ все още няма категорични доказателства, че Китай изпраща оръжия на Русия, но има подозрения за това

<p>Почина бивш капитан на &quot;Ливърпул&quot; (СНИМКИ)</p>

Почина Рон Йейтс - легендарен капитан на "Ливърпул"

Свят Преди 12 часа

През последните години бившият футболист се бореше с болестта на Алцхаймер

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Мечка нападна 64-годишен мъж в Хърватия

Свят Преди 13 часа

Пострадалият е приет в болница в близкия град Госпич

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

"Това е огромна загуба": Какво се случва с ледниците в Австрийските Алпи

Любопитно Преди 13 часа

Въпросът не е дали ледниците ще се стопят, а колко бързо

Пожарът край Сандански е овладян

Пожарът край Сандански е овладян

България Преди 13 часа

Общо 14 горски служители се включиха в овладяването на огнената стихия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Отстранена е повреда, причинила смущения в железопътните услуги в Германия

Свят Преди 13 часа

Последните закъснения идват на фона на нарастващите критики срещу "Дойче Бан"