П рез денонощието на всеки четири часа се сменят последователно три периода, твърди древната индийска традиция.
Първият период е покоят (Капха), вторият - енергийната активност (Питта), а третият - периодът на двигателната активност (Вата).
Тези периоди според аюрведа са свързани със слънчевата активност, разказва Zdrave.bg.
Капха започва от изгрева на слънцето до 10 ч. Като правило утрото е спокойно и на физиологично ниво на организма това се отразява със спокойствие и тежест на тялото.
Питта продължава от 10 до 14 ч. и се характеризира с високото разположение на слънцето. През това време хората са особено гладни, т.е. "храносмилателният огън е най-силен".
Вата продължава от 14 до 18 ч. Слънцето е нагряло земята и въздуха. Започва движението на въздушните маси, появява се вятър и всичко се движи - люлеят се клоните на дърветата, тревата, водата и т.н. Вата е периодът на най-голямата работоспособност.
След това всичко се повтаря: от 18 до 22 ч. - Капха, от 22 до 2 ч. - Питта, от 2 до 6 ч. сутринта - Вата.
Именно в този ритъм според аюрведа живеят всички растения и животни. Такава активност се наблюдава както при дневните, така и при нощните птици. Изхождайки от тези предпоставки, се дават следните
препоръки за хранене през деня:
1. Ставайте в периода Вата, т.е. малко по-рано от 6 ч. и ще бъдете активни през целия ден. Ако ставате в периода Капха, ще бъдете инертни.
Изпийте чаша топла вода. Вата засилва работата на червата и способства за "евакуацията" на съдържанието в дебелото черво. При появата на глад - закусете с плодове.
2. В периода Питта (особено от 12 до 14 ч.), когато храносмилателният огън е най-силен, изяжте по-голямата част от ежедневната си храна.
Това трябва да бъдат продукти, богати на скорбяла. Задължително е да присъстват и зеленчуци, за да получите максимално количество енергия.
След това се изправете на пети и дишайте през дясната ноздра - така ще се увеличи храносмилателният огън.
4. В края на периода Вата и началото на Капха (18-20 ч.) изяжте своята лека вечеря - преди залез слънце. Слънцето залязва и храносмилателният огън намалява.
През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини, която да възстанови изразходените структури на тялото. Необходими са и повече зеленчуци за по-доброто усвояване на продуктите.
Повторете процедурата, която се прави непосредствено след обяда.