Жо отните
и растенията, които обитават сладководните
води на езерата и реките, са най-застрашените
видове на Земята.
Техните
екосистеми на практика се разпадат,
алармират учени, цитирани от Ройтерс.
Те призовават за създаването на
ново партньорство между правителствата
и учените, за да се предотврати изчезването
на видовете, което причиняват замърсяването,
разширяването на градовете и фермите
за изхранване на нарастващото население,
климатичните промени и инвазивните
видове.
Погрешното
управление и нарастващата нужда от вода
са причина сладководните екосистеми
да се рушат, твърди
"Диверситас", международна
организация от специалисти по
биоразнообразието.
Според
тях тези видове са четири
до шест пъти по-застрашени от изчезване
от земните и морските им братовчеди. Рибите,
жабите, крокодилите и костенурките са
само част от тях.
Язовирите,
изкуственото напояване, нарушеният ритъм
на валежите също оказват влияние върху
сладководните екосистеми.
Каналите
пък позволяват на растения, риби и други видове, както и болести да достигат до
нови местообитания.
На
форума на ООН през 2002 г. за развитието
на Земята в Йоханесбург световните
лидери се съгласиха да намалят значително
загубата на биологическото разнообразие
на планетата до 2010 г.
"Промените
в екосистемите и загубата на
биоразнообразието продължават да се
ускоряват. Тази тенденция се очаква да
продължи и в бъдеще", смята обаче
зам.-председателката на "Диверситас"
Джорджина Мейс от Кралския колеж в
Лондон.
Според
организацията е невъзможно целите да
бъдат изпълнени до 2010 г. От 13 до 16 октомври
тя организира срещи и разговори с над
600 експерти в Кейптаун, ЮАР, на тема
опазването живота на планетата.
Европейската
змиорка например се класифицира като
"критически застрашена" от
Международния съюз за защита на природата
и природните ресурси (IUCN).
Тя е по-застрашена
и от полярните мечки (уязвими), гигантската
панда (застрашена) или синия кит
(застрашен).
Широко разпространената,
подобна на змия риба вирее в сладководни
реки и притоци по бреговете на Европа
и Средиземноморието.
Змиорките
са много скъп деликатес, тъй като техният
брой намаля с над 95% през последните
десетилетия. Те са популярно ястие на
холандската трапеза, често опушени и
консумирани върху тънки препечени
филийки хляб.
В
Лондон се продават желирани змиорки, а
задушените са популярно ястие в Европа.
В Италия пък змиорките най-вече се
предлагат пържени като традиционно
ястие на Коледната трапеза.
В
Испания бебетата змиорки са ценна
съставка в приготвянето на angulas a la
bilbaina, сервирано горещо със зехтин и
чесън. Тези риби се ловят и по египетското
крайбрежие, където след това се предлагат
пържени.
Сладководните видове са най-застрашените на планетата
Рибите, жабите, крокодилите и костенурките са само част от видовете, чиито екосистеми се рушат
12 октомври 2009, 10:58
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!