0

Т е не си спомнят Лукановата зима, с купоните за храна и спирането на тока по средата на "Костенурките нинджа". Нито подскачането на студентите по улиците и обсадения парламент малко по-късно. А 1989 г. за тях е годината, през която са се родили.

Гласоподавателят набор '89 може да бъде открит по градинките, седнал на тревата с двулитрова пластмасова бутилка бира в ръка. Или на скейтборд, или зад касата в някое заведение за бързо хранене. Слава богу, е и в класната стая или по коридорите на някой университет.

Дали обаче дебютиращите гласоподаватели, които на местните избори ще са почти 47 хил., ще могат да бъдат видени край урните на 28 октомври?

"Най-младите, които за пръв път могат да гласуват, ще го направят, защото за пръв път имат това право и искат да го упражнят", смята Гергана Алексова, секретар на предизборния щаб на БСП за местните избори.

Осемнадесет годишната Емили е 100 процента сигурна, че ще гласува, но още не е решила за кого. Категорична е обаче, че ще помисли доста сериозно и ще гледа много политически предавания. Признава, че не обсъжда с приятели политически въпроси - "все пак все още сме деца". Тя добавя, че само баба й се интересува истински от политиката.

Емили е една от малкото, които се съгласяват да разговарят по темата. Въпросите, свързани с предстоящите избори, повечето от нейните връстници посрещат с насмешлив поглед, казващ

Боже, с кви глупости ме занимавате са!?

Според проучване на "Евробарометър", сред 19 хил. европейци на възраст между 15 и 30 години младите българи са сред най-незаинтересуваните от политика и обществени дейности.

Българските младежи, склонни да участват в една или друга организация, са едва седем на сто. А процентът на тези, които не знаят как действията им могат да окажат влияние върху политиката, е най-голям за целия ЕС - близо една пета.

Според Светослав Спасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта при НС, това, че младите не се интересуват от политика, е сериозен проблем, тъй като именно те са предизвикали промените през 1997 г.

"Днес младите са по-практични. Интересуват се основно от своето ежедневие, от това да си намерят добра работа, да си купят добро жилище и автомобил."

Освен че не се чувстват като своите европейски връстници, 18-годишните избягват да говарят за политика, дори и да искат. Страх ги е да не се изложат. Оправданието е "нищо не разбирам".

Новината за предстоящите избори Ирена научи от нас. "Въобще не се вълнувам от такива работи. Тъжно е, но какво да направя." Тя се чувства малка, но вече знае, че "по време на предизборните кампании всички се опитват да те накарат да им се довериш и след това - нищо". Така мислели и родителите й, които били спрели да гласуват отдавна.

Иво Цанев, председател на предизборния щаб на СДС, коментира: "Те израснаха в години, през които родителите им бяха много ангажирани с работа. В много по-различна среда от тази, в която израснахме ние."

Явор заедно с още един приятел, подражаващ на Майкъл Джексън, си изкарва джобните с танцуване на улицата. "Няколко пъти са ме нападали в квартала. Толкова вече са изпуснали работата, че няма оправия. Ако ме пребият, кво? Ще ме заведат в районното, ще напишат там един протокол и тва е."

Родителите му се радвали, че се занимава с танци. "Поне не ходя да продавам дрога и да пребивам хората." Родителите му не ходели да гласуват вече от десет години и с тях той не говори за политика. С приятелите си също рядко обсъжда такива теми, но "супериронично, колкото майтап да става."

Танцьорът определя себе си като аполитичен и партиите нямали шанс да го накарат да се разходи на 28 октомври до урните. "Гледат да ни замажат очите. Всички искат да копат кинти."

Това са политиците в очите на голяма част от избирателите с ЕГН, започващо с 89. Но както няма партия, която би се отказала доброволно от техните 47 хил. гласа, също така засега идеите за това как 18-годишните "да се събудят" са или банални и висят във въздуха, или въобще ги няма. Къде-къде по-лесно е да се кешира за други малцинства.

Александър, 19 г., Варна, студент в УНСС
Той е в градинката пред НДК с първите две книги, които е заел от университетската библиотека. Това е вторият ден от престоя му в София. Докато говори, все се смее. Проявява интерес към журналистиката и тръгва да репортерства с нас.

Оказва се, че е зарязал работата си на радио- и телевизионен водещ във Вар­на, за да дойде да учи в София. Ентусиазиран е от промяната в живота си. Което не е било в сила за листите за евродепутати през май. Тогава на изборите пуска празна бюлетина. Отсега знае, че няма да е в родния си град по време на изборите и няма да може да гласува.

Въпреки това оценката му за сегашния кмет е по-скоро положителна. "Щом се е задържал два мандата, значи има защо въпреки слуховете за връзки с лоши хора."

Сашо е доволен, че за последните няколко години в морския град се строят спортни комплекси, търговски центрове, нова зала... Не знае кои са кандидатите за кмет на Варна.

В момента се е съсредоточил върху привикването към новата си среда и му се иска да продължи в София с това, което му липсва от родния му град - радиоводенето. Споделя, че много му се работи в "БГ радио" или "Зи-рок". Софийските кандидати ги е чувал само по имена. За Бойко Борисов знае, че има висок рейтинг, но не знае какви са причините за него.

Станислава, 18 г., София, студентка в УНСС
Докато яде от розовия си захарен памук, високата Станислава ни разказва, че външният вид и представителността за нея са от важните критерии за избор на кмет. Досега не е имала сериозна работа, не мисли да работи и през първата година от следването си.

"Искам да получа някаква представа, да видя как стоят нещата в университета." А и нагласата в семейството й е, че първо трябва да се изучи и тогава да работи.

Още отсега твърдо е решила, че ще гласува за Бойко Борисов. Първо, защото й е симпатичен, и, второ, защото "може би не е направил кой знае какво за София, но пък и не е навредил за момента".

Смята, че Юлиана Дончева също е достоен кандидат пак по критерия "представителност". Другата причина да избере сегашния кмет е ангажираността му към въпроса с бездомните кучета, който я вълнува. Изрежда ни цяла програма от шест точки за справяне с проблема.

"Бойко Борисов се обяви за приемането на горепосочените мерки и неведнъж е доказал, че обича животните...", заявява първокурсничката. Според нея идеалният кмет ще е този, който успее да се справи с голямото движение в столицата.

Станислава споделя, че би гласувала само на избори, на които се избират хора, а не партии. Затова не би гласувала на парламентарни избори, защото смята, че "всички се опитват да замажат очите на хората, но не мисля, че правят кой знае кво на всеобщо равнище".

За нея е важно хората да получават ясна представа какви ще са функциите на кандидатите, след като бъдат избрани, но не смята, че това се получава в България.

Яна, 18 г., София, студентка в Италия
Интересува се от изборите горе-долу. Тя вече има свой кандидат и би гласувала за него, ако не заминаваше да учи в Италия. Не е работила никога, но смята там да си намери нещо, още не знае какво.

Повлияна от десните политически пристрастия на семейството си, Яна смята, че Мартин Заимов е най-подходящият кандидат за София. Научава за номинацията му от майка си и е наясно с потеклото на кандидата на СДС и ДСБ.

"Почнах да мисля и за Тити Папазов, защото ми е симпатичен, но иначе не бих гласувала за него." На изборите за евродепутати пак е дала глас за син кандидат.

"Просто реших, че заслужава да иде в европарламента повече от другите." Признава, че като дясна я е формирало семейството й, а и по принцип вярва в тази система. Затова мисли, че предизборната кампания не би променила нагласата й.

Питаме я дали би посветила време и усилия да убеди някого в своите виждания, но не би го направила. "Не бих влияла на никого, личен избор е и всеки си знае сам. Мога само да споделя своята гледна точка."

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал. "Я, чакай, а трите желания" - казала рибката. "Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш,…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
бременност

Желязодефицитната анемия при бременни - признаци и лечение

Любопитно Преди 2 минути

Разберете защо се появява анемия по време на бременност и какво можете да направите, за да я предотвратите

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Как конкурсът на СЖББ за многообразие, равнопоставеност и приобщаване създава промяна (ВТОРА ЧАСТ)

Пари Преди 17 минути

Вдъхновяващи постижения за многообразие, равнопоставеност и приобщаване

<p>Отнеха световните рекорди на Цанко Цанков&nbsp;</p>

Отнеха световните рекорди по плуване на Цанко Цанков

България Преди 1 час

Причината за решението са намерени доказателства за фалшифицирани GPS данни от плуването му в Дунав

Гигантски „летящи“ паяци Joro нападнаха няколко щата в САЩ

Гигантски „летящи“ паяци Joro нападнаха няколко щата в САЩ

Свят Преди 1 час

Някои ги наричат парашутни паяци заради начина, по който се движат

Откриха нова кръвна група след 50-годишна мистерия

Откриха нова кръвна група след 50-годишна мистерия

Любопитно Преди 1 час

Всичко за новата кръвна група може да прочетете в следващите редове

.

Експерти разкриват: Как пейджърите се превръщат в бомби

Свят Преди 1 час

Необходим е детонатор - Робсън го сравнява с ключ за осветление, а в този случай щракването на ключа е изпращането на определено съобщение до пейджъра, обяснява експерт

“ETERNO”- фламенко спектакъл в чест на великия Пабло Пикасо

“ETERNO”- фламенко спектакъл в чест на великия Пабло Пикасо

Любопитно Преди 1 час

Ще го видим на сцената на зала 1 в НДК на 26 ноември 2024

Израелските сили поразиха множество цели в Южен Ливан, принадлежащи на "Хизбула"

Израелските сили поразиха множество цели в Южен Ливан, принадлежащи на "Хизбула"

Свят Преди 1 час

Няколко израелски граждани са били ранени при обстрел с противотанкови ракети от територията на Ливан

Русия: Върнахме си контрола върху две селища в Курска област

Русия: Върнахме си контрола върху две селища в Курска област

Свят Преди 1 час

Става въпрос за Николаево-Дарино и Дарино в Суджански район

<p>Вдовицата на Хю Хефнър с ново гадже</p>

След „емоционално насилствения“ брак: Вдовицата на Хю Хефнър с ново гадже

Любопитно Преди 2 часа

Новата двойка започнала да се среща през април

Димитър Маринов

Димитър Маринов: В "Гунди - Легенда за любовта" ще откриете човека, не футболиста

Преди 2 часа

Един от малкото български актьори, успели зад граница, в откровено интервю за Vesti.bg

Снимката е архивна

Фон дер Лайен заминава за Киев, ще обсъжда със Зеленски нуждите на Украйна преди зимата

Свят Преди 2 часа

Тя отбеляза, че голяма част от украинската енергийна инфраструктура е унищожена от руските въздушни удари

<p>Как комуникационните устройства се превръщат в оръжия</p>

Световни атаки, при които тероризмът бе подпомогнат от мобилни устройства

Свят Преди 2 часа

Двете поредни атаки срещу Хизбула ни връщат назад във времето

<p>Iron Maiden обявиха датите за световното си турне</p>

"Run For Your Lives": Iron Maiden обявиха датите за световното си турне

Любопитно Преди 2 часа

Турнето отбелязва 50 години, откакто Стив Харис сформира групата в края на 1975 г.

Арестуваха мъж за планиране на убийството на Нетаняху

Арестуваха мъж за планиране на убийството на Нетаняху

Свят Преди 3 часа

Техеран стои зад заговор за убийството на висши служители в Израел, обяви военният министър