Се ем човека от общо 35, консумирали домашен колбас от дивеч,
са с потвърдена диагноза трихинелоза.
Случаят е констатиран в село Мусомище,
община Гоце Делчев, област Благоевград, съобщиха от Българската
агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Симптомите на заболяването включват повишена
температура, отпадналост, разстройство, мускулни болки, обриви и отоци
по лицето.
Според разказа на един от пострадалите, преди около месец той и негов приятел попаднали на ранен глиган и го доумъртвили.
От месото му направил суджуци, които раздали и на свои приятели.
Попитан дали преди това месото е било изследвано за
трихинелоза, пострадалият отговаря утвърдително, но не споменава лицето, извършило пробата.
При справка във входящия дневник на ИЛ "Лабораторни
дейности" при Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, обаче, не е установено да е приемана
проба от диво прасе от село Мусомищe.
Резултатите от
извършените впоследствие изследвания доказват диагнозата, която е потвърдена и от
референтна лаборатория в София.
Възбранени и конфискувани са 30 килограма суджук,
които ще бъдат унищожени на екарисаж.
БАБХ припомня,
че изследването за трихинелоза при отстреляно диво прасе е
задължително и е отговорност на ловеца, който го е убил.
През 2009 г. цяло шестчленно семейство заболя от трихинелоза. През 2006 г. 17 души от Габрово и Трявна, сред които три бременни жени, бяха заразени с трихинелоза.
Седем с трихинелоза заради суджук от глиган
Според разказа на един от пострадалите, преди около месец той и негов приятел попаднали на ранено диво прасе и го доумъртвили, след което направили колбас, от който са яли 35 души
14 февруари 2012, 17:21
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!