Г олямата награда "Българско вино на годината" за 2008-а спечели Santa Sarah Privat, реколта 2006 на Винарското имение "Санта Сара", което бе отличено и в категория "Най-добро българско червено вино" на 2008 г.
Десетте най-високо оценени български вина бяха класирани от международно жури с председател Стивън Спъриър на финалния етап на конкурса.
Победители в отделните категории са вината, които са събрали най-висока оценка по време на дегустациите:
Chateau de Val Cuvee Trophy, 2007, на "Шато де Вал" - "Най-добро българско бяло вино";
Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico, 2005, на "Едоардо Миролио" - "Най-добро българско пенливо вино";
Gorchivka Rose, 2007, на "Винпром Свищов" - "Най-добро българско розе";
Santa Sarah Snow Wine, 2005, на "Санта Сара" - "Най-добро българско десертно вино" на 2008 г., което получи и специалното отличие "Виното на Elle".
Връчена беше и извънредна награда на "Тера Тангра" за "Изба на годината".
Вино Santa Sarah Privat, реколта 2006 г., е произведено в 4300 бутилки и е оценено с 90 точки по време на месечните дегустации на списание "Бакхус".
Макар да няма собствени лозя, вече близо 10 години изба "Санта Сара" работи и експериментира с над 20 различни произхода от цяла България.
"Санта Сара" е отбор от пет млади винени ентусиасти на средна възраст под 30 години. Те притежават няколко каравани и всички необходими играчки с размер small size за правене на вино в гаражни условия. Казват, че работят с най-добрите и съвестни производители на грозде в България.
"Винения цирк", както сами го наричат, гастролира от 2000 до 2004 г. в Нова Загора и от 2004 до 2008 г. в Стара Загора, като се стреми да бъде в непосредствена близост до лозята в които работи и експериментира.
По време на гроздобера при трисменен режим на работа 20 жени, сортират зърно по зърно набраното грозде. При правенето на вино в "Санта Сара" се акцентира върху минималното огрубяване на мъстта и виното. Прилага се принципа на гравитацията - решение скъпо и изискващо много труд, но оправдано зяради резултатите.
Ферментацията продължава от две до шест седмици в малки ферментатори от 10 до 50 хл. от дъб и неръждавейка.
"Приват" e най-доброто вино на винарското имение. От реколта 2004 насам то е съчетание на традиционния за България мавруд и каберне совиньон.
Характерът на "Приват" се е оформил след бавна ферментация в дървени ферментатори от немски дъб и отлежаване в продължение на десет месеца в нови френски бъчви.
Пламен Козарев, Николай Кръстев и Владислав Георгиев са в основата на последните успехи на "Санта Сара", ръководени от Ивайло Геновски.
Емил Коралов, директор "Специални проекти" към сп. "Бакхус" и основател на конкурса, разказва, че изборът на първото българско вино на годината на списание "Бакхус" е бил изключително труден и се е наложила допълнителна дегустация - арбитраж, на която международното жури е трябвало да избере по-доброто между две вина.
"За нас е много важно, че победителите и всички вина от топ 10 и въобще от топ 50 са на много високо ниво, което беше потвърдено и от оценките на международното жури", казва Емил Коралов. "По-важното обаче беше, че успяхме още с първото издание на конкурса в много голяма степен да постигнем целите - да стимулираме българските производители да направят продуктите си по-добри и по-конкурентни, и да насърчим консумацията на качествените вина."
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!