"Пица качамак" е най-новата кулинарна сензация в Северна Италия. Рецептата съчетава традиционната питка с домат, измислена в подножието на Везувий, и старата селска рецепта за качамак от региона.
Идеята за този неочакван вид пица принадлежи на Кико Круньола. Майсторът я приготви за пръв път в ресторанта си във Варезе, където между другото е родното място и крепостта на националистическата партия Северна лига, пише "Пронтософия".
Пицата се приготвя от пласт тесто за жълт качамак, след което се подправя със сос от домати и парчета моцарела, нарязани на кубчета. Добавя се и щипка розмарин.
"Години наред използвах сместа за качамак и сиренето горгондзола като продукти за поставяне върху пици, но после ми дойде тази идея. Тя обединява качамака на Севера с пицата, която е символът на Юга", разказва Круньола.
Поръчките за резервиране на маса в заведението му са се увеличили драстично през последните дни.
Според собственика на ресторанта обаче причина за силния интерес е не само новата пица, а и цялата история на местността, свързана с основаването на Северната лига.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!