И рландия издаде международно предупреждение да не се консумира ирландско свинско месо и продукти на базата на свинско месо, произведени след 1 септември тази година, предадоха световните агенции.
Причината за предупреждението е открит потенциално опасен диоксин в свинското месо и храната на свинете в Ирландия.
Диоксинът превишава между 80 и 200 пъти допустимите граници.
В събота анализи на проби от храната, предназначена за прасета, и от свинска мас са потвърдили наличието на диоксина.
Ирландската Агенция за безопасност на храните ще направи допълнителни изследвания, за да установи какви са мащабите на заразата.
Собствениците на бакалии, на ресторанти и пъбове в Ирландия са призовани да върнат закупените от тях свинско месо и продуктите на базата на свинско месо на техните производители.
Възможно е заразеното с диоксин месо да е било пласирано в до 25 държави, предупреди директорът на националната ветеринарна служба Пади Роугън, цитиран от Ройтерс.
В ирландските ферми годишно се отглеждат три млн. прасета. За година този бизнес носи на страната 450 млн. евро печалба. Миналата година Ирландия е изнесла 113 хил. тона свинско месо.
Половината от това количество е било предназначено за Великобритания. Миналата година над 500 хил. прасета са били изпратени за клане и обработка на месото им във Великобритания.
Потребители на ирландско свинско са и Германия, която е купила миналата година 9 хил. тона месо, както и Франция, Италия и няколко източноевропейски страни, купили от Ирландия общо 20 хил. тона свинско миналата година.
Русия и Китай са купили през 2007 г. от Дъблин съответно 6600 тона и 1100 тона свинско, припомня Асошиейтед прес.
На международните пазари основен конкурент на Ирландия в производството на свинско и месни продукти на базата на свинско, предназначени за износ, са Бразилия, Великобритания и Канада, допълва агенцията.
Диоксините проникват в прасетата от храната, която животните консумират или чрез околната среда и се натрупват в свинската мас. После, ако хората погълнат от тях прекалено големи количества и за продължително време, диоксините повишават риска от ракови заболявания.
През март тази година в Италия бе открито сирене моцарела, съдържащо високо ниво на диоксин.
През август френската компания "Данон" обяви, че изтегля от румънския пазар неопределено количество кисели млека поради риск от зараза с диоксин.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!