Е вропейската комисия лиши гражданите на ЕС от едно от любимите им кулинарни удоволствия - патица по пекински.
Комисията забрани използването на специалните пещи, в които се прави прочутият китайски специалитет, защото при печенето се отделя повече въглероден оксид от допустимата норма в ЕС, съобщава британското издание "Мейл он сънди".
От днес в Лондон и в други европейски столици тръгват инспектори, които ще запечатват пещите, които се произвеждат в Китай и се използват и за приготвянето на патица по кантонски.
Ако заведенията искат да продължат да правят патица по пекински, те трябва да се снабдят с фурни, които отговарят на изискванията на ЕС.
Световноизвестният китайски готвач Кен Хом заяви, че мярката е абсурдна.
"Какво знаят европейците за приготвянето на китайска патица. Това е безобразие, все едно да кажеш на хората в Хонг Конг, че не могат да си правят риба с пържени картофи. Бесен съм".
Пещите, в които се прави патица по пекински, са много по-големи от фурните, използвани в ресторантите. В тях могат да се съберат 24 патици и четири прасенца сукалчета наведнъж.
Историята на ястието датира от преди повече от 600 години. Специалитетът бил сервиран по време на угощения.
Спецификата му се състои в това, че при печенето се вкарва въздух между месото и кожата на патицата, което я прави хрупкава. Традиционно патица по пекински се сервира с палачинки, сос "хойсин", зелен лук и краставици.