0
Пе еден скандал във властта. Този път съчетан с оставка на зам.-министъра на финансите Гати ал Джебури. Това е "скандал за 500 000", смята "Труд". Броени часове след като оставката на Ал Джебури беше хвърлена радиоефирът се нажежи от изявления на депутат от НИЕ. Пламен Кенаров заявява, че Ал Джебури му поискал 500 000 (става ясно в каква валута), за да реши проблема с малцовия завод в Ямбол, пише вестникът.

От първа страница на "24 часа" имаме сблъсък в интервюта Кенаров-Ал Джебури. "Гати ми каза: Хау мъч? (колко) - твърди лекарят депутат, уточнявайки, че става дума за уреждане на фирма с голям дълг към държавата. В спора неочаквано се включва и Татяна Дончева от левицата, допълва "24 часа", доколкото по нейни думи след като е говорила за сделки със судански ядки от парламентарната трибуна, друг зам.-министър на финансите - Красимир Катев, заплашил Сергей Станишев.

Става дума за огромни пратки с китайски ядки, които се представяли за внос от Судан. Стоката минавала през фирма "Новаков", в схемата, според публикации в пресата, помагали двама зам.-финансови министри. Пред столично радио, отбелязва "24 часа", Ал Джебури отрекъл собственикът на фирмата да му е роднина, но се бил срещал с него в министерството на финансите.

Оставката на Ал Джебури е била подписана, според правителствения говорител Цонев, с удивителна бързина, отбелязва "Стандарт". Пред БНТ Ал Джебури заявява, че искал да отделя повече време на малкия си син и имал изгодни предложения от частния сектор. Свидетелствата срещу него обаче се умножават. Пред "Труд"? председателят на НИЕ депутатът Никола Николов свидетелства, че е чул репликата "Хау мъч?". От Лондон (където е в момента) зам.-министърът на финансите отрича.

Портрет на зам.-министъра с арабско име прави "Стандарт" и очертава основните етапи на биографията му. 34-годишният Гати ал Джебури остави престижна работа н лондонското сити и се вля в новото време през лятото на 2001 г. За разлика от другите юпита в движението, отначало Гати остана в сянка. За първи път около екзотичното му име се вдигна шум, когато стана ясно, че го спрягат за зам.-шеф на енергетиката. После той стана новият властелин на данъците, на мястото на уволнения Кацарчев.

И това не е единствената бомба с днешна дата. "Взривиха и Самоковеца" - констатира във водещото си заглавие "24 часа". Атентат срещу контрабандния бос на самоковското шосе, няма ранени, целта е била сплашване, пише "Стандарт". Същото подчертава и "Труд", който дава още подробности. Кортежът на Самоковеца - два черни джипа "Мерцедес" и лимузина "Ауди" - пътувал от София към Самоков. Към 15,40 ч., когато минавал покрай Пасарел и стената на язовир "Искър", се чул тътен. Колата, с която е пътувал скандалния бизнесмен, (чието име изплува около Иван Тодоров-Доктора и "яхтения скандал"), е останала невредима. Според "24 часа" всичко е станало чрез самоделна бомба. Отдясно на пътя имало стръмен скат, а отляво дере. Дълъг кабел бил опънат от бомбата на безопасно разстояние, откъдето атентаторите са дали контакт на взрива. Леко ранен е бил само един от бодигардовете, който с превързана ръка давал показания. Константин Димитров-Самоковеца бързо се оттеглил с охраната си към Боровец, където е огромната му къща и хотел. Взривът е за сплашване, твърди "24 часа", механизмът бил същият, както срещу Илия Павлов на 18 юни 1997 г., край Павлово.

А междувременно управляващите продължават да обсъждат дали да има закон за проституцията, пише "Труд". Вече към идеята се присъединил и председателят на парламента Герджиков, който щял да се консултира с Ахмед Доган, инициатор на идеята.

В ден като 1 юни "Стандарт" решава да свърже детството и политиката и прави една необичайна публикация - за децата на властта. "Депутат е моят татко, депутат ще съм и аз", перифразира изданието едно стихотворение за миньора. И стига до следния извод: Червената партия столетница досега е била управлявана от четири династии: Благоеви-Димитрови (вътре е и Чрвенков), Живкови, Луканови, сега Станишеви. Характерен пример за това е ДПС, където Местан са вече династия, а синът на Лютфи нашумя напоследък...

В коментарната си колонка "Труд" се чувства длъжен да поиска извинение от децата ни на 1 юни. Защото толкова много се говори за тях, (особено от политиците), а толкова малко всъщност се прави. Прощавайте, деца, пише "Труд". Центърът на София днес е "детско царство", съобщава от първа страница "Стандарт". Затворени за коли и рейсове е участък между "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" и "Дондуков". Детски фиести ще има на пл. "Батенберг", както и огромни рисунки по асфалта. Все пак е празник.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
IT специалистът Мартин Кънев се присъединява към Гордите в “Игри на волята”

IT специалистът Мартин Кънев се присъединява към Гордите в “Игри на волята”

Любопитно Преди 42 минути

Той завоюва мястото си в голямата игра след индивидуална битка срещу останалите членове на Храбрите

<p>ЦИК заличи регистрациите на две партии за изборите</p>

В 9353 секции в страната ще се гласува с машина

България Преди 5 часа

Матева посочи, че в 00:00 часа на 27 септември, петък, започва предизборната кампания

Китайският язовир, който може да измести полюсите на Земята с 2 см

Китайският язовир, който може да измести полюсите на Земята с 2 см

Свят Преди 6 часа

Възникналият проблем накара някои учени да твърдят, че светът ще трябва да отчете отрицателна високосна секунда – т.е. минута само с 59 секунди

ЦОБ на ДПС: Решени сме да се противопоставим на издевателствата

ЦОБ на ДПС: Решени сме да се противопоставим на издевателствата

България Преди 6 часа

Това съобщиха от ДПС на Ахмед Доган

Иран: „Хизбула“  не може да се изправи сама срещу Израел

Иран: „Хизбула“ не може да се изправи сама срещу Израел

Свят Преди 6 часа

Иранските медии обвиниха Израел в очевидна ескалация към всеобхватна война

Снимката е илюстративна

Съоснователят на OceanGate разкри тъжната истина за катастрофата на подводницата "Титан"

Свят Преди 6 часа

„Нямам никакво желание да умирам и няма да умра. аз не умирам. Никой не умира под мое наблюдение – точка“, категоричен е бил Ръш

NOVA доминира в 10 от първите 10 вечери на есенния телевизионен сезон

NOVA доминира в 10 от първите 10 вечери на есенния телевизионен сезон

Любопитно Преди 6 часа

Форматите „Игри на волята“ и „Пееш или лъжеш“ са далеч пред конкуренцията

Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, пребита от тийнейджър в Перник

Аутопсия разкри причината за смъртта на жената, пребита от тийнейджър в Перник

България Преди 6 часа

Резултатите от аутопсията трябваше да изяснят дали момчето ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост или за умишлено убийство по хулигански подбуди

"Трябва да помогнем на децата си": Крисчън Бейл строи домове за приемни грижи

"Трябва да помогнем на децата си": Крисчън Бейл строи домове за приемни грижи

Свят Преди 7 часа

Проектът, чиято прогнозна стойност е 22 млн. долара и се очаква да бъде завършен през април 2025 г.

Бойко Борисов повежда листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив

Бойко Борисов повежда листата на ГЕРБ-СДС в Пловдив

България Преди 7 часа

ГЕРБ-СДС обяви водачите си на листи

КС върна Станимир Михайлов начело на НЗОК

КС върна Станимир Михайлов начело на НЗОК

България Преди 7 часа

Решението за предсрочно прекратяване на мандата му е обявено за противоконституционно

ПП-ДБ обяви водачите на листите си за изборите

ПП-ДБ обяви водачите на листите си за изборите

България Преди 7 часа

Кирил Петков, Надежда Йорданова и Николай Денков водачи в София

Почина легендарен американски китарист

Почина легендарен американски китарист

Свят Преди 7 часа

Фреди Салем е починал на 70-годишна възраст

Йосип Броз Тито през 1961 г.

Ексхумацията на тялото на Тито покачи напрежението в Сърбия

Свят Преди 7 часа

Кметът националист на Белград Александър Шапич настоява за ексхумация на югославския герой, като твърди, че преместването на Тито в родното му място в хърватския град Кумровец е ключов въпрос за Сърбия

Цунами удари Япония

Цунами удари Япония

Свят Преди 8 часа

Връзката между вулканичната дейност и земетресението все още се проучва