0
Дс ски игри. Горе-долу така "168 часа" си представя нещата в държавата. В стил "инфантилни караници". И за целта изтипосва в колажа на броя си правосъдния министър Станков и главния прокурор Филчев на детски цукала, откъдето те сърдито се бутат с ръчички.

Всичко е около поправките в конституцията, за пореден път отсича от първа страница "Капитал". И пита коя ще е първата конституционна поправка. Цяло десетилетие бе потребно, отбелязва "Капитал", за да се разбере, че е наложително да се промени основния закон на страната. В момента СДС и НДСВ стигнаха по някакъв крехък консенсус по темата, дано той да стане факт. Но изпищяха засегнати, сред които "Капитал" особено отличава главния прокурор с претенциите му за власт.

Всичко е нередовно, отсича "168 часа". И се спира на темата - щом дипломите на Бургаския свободен университет са нередовни, що за дипломи имат действащи депутати и един зам.-министър? След което, като е тръгнал да изповядва и търси различията, "168 часа" се заема да брои хомосексуалистите в парламента и стига до 24 души, предоставяйки думата на Десислава Петрова, зам.-председателка на българската гей- и лесбоорганизация "Джемини". Странни хора са тези народни избраници, твърди Десислава Петрова и споделя, че добре познава част то тях, доколкото те контактуват с гей-общността. Но интересно защо, пита се тя, говорят друго от парламентарната трибуна.

"Капитал" пък посвещава цяла страница на морала на един депутат след нашумелия наскоро случай на паркинга, лепвайки на депутата прозвището "Камен "легни-стани" Влахов".

"168 часа" също е чувствителен към темата и публикува цял наръчник на НДСВ-иста. Така, чрез него, щели да се избягват конфузните ситуации.
Точка 1: Ако видите, че ви снима камера, докато плюете, ругаете или псувате опонента, просто се заусмихвайте широко и се постарайте да си придадете лъчезарно изражение.
Точка 5. Когато поискате подкуп, накарайте човека срещу вас да извади всичко от джобовете си, за да няма касетофон.
Точка 9. Ако консумирате водка в парламентарния бюфет, я пийте на големи глътки, за да оставите впечатлението, че пиете вода, като се стремите да не ви треперят ръцете. Консултирайте се с Юлиана Дончева как да нямате торбички под очите.
Точка 10. Всеки депутат от НДСВ е длъжен да може да преодолява 100 метра най-малко за 15 секунди, за да може да гласува с чужди карти в пленарната зала.
Само при стриктното спазване на гореспоменатите правила, твърди "168 часа", членовете на НДСВ ще са тези високоморални и етични хора, които няма да се напиват 14 часа преди края на предвидените 800 дни.

Според "Капитал" случващото се в държавата може да се определи с думите "логични дефекти". Така в коментарната си колонка "Капитал" определя скандалите около смяната на областни управители в Шумен и Бургас. Сбиртокът от управленски кадри на НДСВ прилича на семейство, което е сключило брак по обява - съпрузите са се оженили спешно, по снимка и без много да се познават, смята изданието. И допълва - нали за да участва в изборите, Симеон трябваше да сбере хората си за седмица-две. Затова е и сигурен, че през следващите месеци ще избухва поредния мръсно-жълт скандал.

Разследване на "168 часа" очертава и други лъчения на новия морал: зам.-министри отново били в по 3-4 борда. Рекордьори били София Касидова и Калоян Нинов, които без колебание (и срещу съответно заплащане) управлявали НЕК, БКК, "Кинтекс", "Булгартабак" и "Биохим".

Изобщо у нас е налице жажда по минало свършено, твърди социоложката Петя Кабакчиева от страниците на "Капитал". И резюмира тази жажда така: паметник на Живков, връщане на другаря Причкапов, чествания на Георги Диминтров в Ковачевци. И накрая - връщане на ретроносталгията на малкия екран, където всяка неделя ни гледа легендарния водещ на "Всяка неделя".

"168 часа" дори дава думата на Кеворк Кеворкян, който (писмено) както във всичките си интервюта, говори за себе си с думите: всички ме имитилат, наоколо има само "клонинги на "Всяка неделя". Затова и Кеворкян сложил лозунга: "Ние сме това, което сме били. Другите да се променят." Но изпискаха дежурните мизерници, твърди Кеворкян.

В същото време "Капитал" на медийните си страници твърди друго - че БНТ продължава да сключва договори без конкурси. И така, след все още неясните клаузи около договорите с "Всяка неделя", се добавил и договор без конкурс за техническо оборудване с "Панасоник". В Закона за обществените поръчки, обяснява обаче "Капитал", е указано, че конкурс не е необходим само ако възложителят трябва да предотврати последиците от аварии или стихийни бедствия, когато съществува опасност за живота и здравето на хората. Само че, уточнява "Капитал", поради отсъствие на генералния директор на БНТ Кирил Гоцев от страната, не стана ясно какво е неговото разбиране за "бедствие" в националната телевизия.

Не е лесно да се опиташ да кажеш истината, убеждава ни за пореден път хърватската писателка Дубравка Угрешич, която в интервю за културното приожение "Капител" разказва какво се е случило с нея, когато в разгаря на юговойната е написала в Загреб, че "национализмът е нещо кърваво, болно и престъпно". Вестниците започнали грозно да я атакуват, приятелите й да изчезват, спрели да я поздравявант. Свикнала съм, казва Угрешич, която е българка по майка и разказва как като дете съседчетата й я дразнили с подвикването "бугарица, бугарица" (вместо правилното "бугарка"). Спомените от детството са определящи, казва обаче известната писателка, която днес живее в Амстердам, и споделя любимата дума от детството си - "джиджи-папа". Знаете ли я? - пита тя. Това е вкусна дума, като пържените филийки, които й е приготвяла майката българка. Просто и уханно, като магично заклинание: "джиджипапа".

А иначе в момента на българския пазар излиза последната книга на Угрешич "Четенето забранено", в която тя размишлява защо четем все по-малко или защо изобщо не четем, грях ли е това и какъв е книжовният грях на литературата. Понеже, предупреждава ни Дубравка Угрешич, книжната индустрия е също голям грях. Така че внимавайте с четенето.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Руски удари по жизненоважна инфраструктура в Украйна

Руски удари по жизненоважна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 41 минути

Киев съобщи, че противовъздушната отбрана е унищожила 66 от общо 100 изстреляни от Русия дрона

„Гунди – Легенда за любовта“ е феномен в родната киноиндустрия

„Гунди – Легенда за любовта“ е феномен в родната киноиндустрия

Любопитно Преди 1 час

Филмът на Димитър Димитров отбеляза по-силен втори уикенд и само 10 дни след премиерата му вече е гледан от над 238 000 зрители

Зрителите отново се довериха на NOVA в изборния ден

Зрителите отново се довериха на NOVA в изборния ден

Любопитно Преди 2 часа

Специалната програма на медията бе най-гледана в българския телевизионен ефир

Голям пожар избухна в Пловдивско

Голям пожар избухна в Пловдивско

България Преди 2 часа

Огънят обхвана около 20 декара

В РС Македония очакват правителство в България

В РС Македония очакват правителство в България

Свят Преди 2 часа

Мицкоски заяви, че очаква правителство, формирано от трима политически партньори

„Твърде лично е“: Анджелина Джоли коментира слуховете за нова любов

„Твърде лично е“: Анджелина Джоли коментира слуховете за нова любов

Любопитно Преди 2 часа

49-годишната актриса каза, че в момента е необвързана

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Недоносени бебета бяха натровени със спирт в Кипър

Свят Преди 3 часа

Медицинска сестра е сложила спирт вместо вода в млякото на новородените

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Замърсяването от газови печки причинява 40 000 смъртни случая годишно в Европа

Свят Преди 3 часа

Това е два пъти повече от жертвите на автомобилни катастрофи

14 души са в болница след отравяне в хотел в Гърция

14 души са в болница след отравяне в хотел в Гърция

Свят Преди 3 часа

Инспекторите са наложили на собствениците две глоби

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Който влезе, не може да го напуснe: "Град на мъртвите" в Русия

Любопитно Преди 3 часа

Над 10 000 души лежат в криптите на древния град

<p>Престъпници крадат милиони от германски банкомати</p>

Престъпници крадат милиони от банкомати в Европа: Защо Германия е в центъра на атаките

Свят Преди 3 часа

Културната привързаност към парите в брой и географското разположение на страната привличат организирани престъпни мрежи

<p>Това е сериозно предимство за работниците и малкия бизнес</p>

Здравната застраховка - сериозно предимство за работниците и малкия бизнес

Застраховане Преди 3 часа

Тя позволява и на едните и на другите да пестят време и пари

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Застреляха австрийски кмет, извършителят се издирва

Свят Преди 3 часа

Франц Хофер, кмет на Кирхберг об дер Донау, е бил убит в Алтенфелден, в близост до границата с Германия и Чехия

Най-елегантните първи дами в света: Какви модни трикове да усвоим

Най-елегантните първи дами в света: Какви модни трикове да усвоим

Любопитно Преди 3 часа

Вижте какви трикове трябва да приемете, за да добавите малко от чара на „Първата дама“ към гардероба си

<p>&bdquo;Нарастващото отчаяние на Путин&ldquo;</p>

НАТО: Севернокорейските войски са в Курск, за да помогнат на Русия

Свят Преди 4 часа

Марк Рюте: Решението показва „нарастващото отчаяние на Путин“