0

"Искри в коалицията заради закони" е заглавие на статия в "Сега", където се посочва, че е възникнало противоречие между управляващите партии заради два основни закона.

Мнозинството не се разбрало за промените в Закона за избор на президент и вицепрезидент, както и по измененията в Закона за местната администрация и местната власт.

Коалицията блокира работата на парламента,

изтъква "Монитор" и пояснява, че от НДСВ отказват да подкрепят закона за управление при кризи, изготвен от екипа на министъра на държавната политика при бедствията и авариите Емел Етем.

"Труд" съобщава от първа страница, че 78-годишният председател на Конституционния съд Неделчо Беронов е фаворитът на лидера на ДСБ Иван Костов за общ десен кандидат-президент.

Костов обявил вчера номинацията си с аргумента, че магистратът "е с безспорни качества на обединител", пише вестникът.

Фантастика е Първанов да загуби,

твърди зам.-председателят на БСП Ивелин Николов, изведени в заглавие над интервюто му в "Сега". Позовавайки се на социологически проучвания той казва, че превесът в предпочитанията на избирателите е на страната на Георги Първанов.

Николов коментира и отношенията в управляващата коалиция, като посочва, че нейната цялост не е застрашена, и че Симеон Сакскобургготски е гарант за стабилността й.

Коалицията няма да се разпадне, дори НДСВ да издигне собствен кандидат-президент, твърди пред "Новинар" и депутатът от ДПС Четин Казак.

Същевременно в интервю за "Труд" жълтият депутат д-р Атанас Щерев коментира, че НДСВ ще напусне управляващата коалиция, ако при анализ се окаже, че отрицателните оценки за това управление са повече от положителните.

За скандали в партията заради това дали да останат в коалицията съобщава и "168 часа". Според седмичника лидерът на партията Симеон Сакскобургготски бил одобрил изказванията за излизане от тройната коалиция.

В друг материал вестникът пише, че според източници от централата на БСП, Първанов имал намерение да бъде вдъхновител и на следваща управляваща коалиция, като целта била да осигури участието на БСП и на свои хора във властта.

Според анализа на "Монитор" обида за българския избирател е фактът, че три месеца преди датата за регистрация на президентските избори няма заявен кандидат. В републиките с утвърдени демократични традиции кандидат-президентите се афишират година преди вота, изтъква изданието.

С водещото си заглавие "Дневник" информира, че Висшият съдебен съвет (ВСС) ще бъде сменен предсрочно. Съставът и структурата на ВСС щели да бъдат сменени наесен, което щяло да доведе до прегрупиране на силите и политическото влияние в третата власт.

В работния вариант на проекта за нов Закон за съдебната власт се предвиждало специална комисия да следи да не се бавят делата, а всички назначения в системата ще стават с конкурс.

Разходите на народните представители са акцентът в "Монитор". Парламентът ни струва над 2 млн. лв. всеки месец, изчислява изданието на базата на отчетените 26 млн. лв. разходи на депутатите и служителите в администрацията на Народното събрание.

"Симеон - Велик офицер на Почетния легион" -

с това заглавие излиза "Дума". Вестникът съобщава, че бившият български премиер е удостоен със званието Велик офицер на Ордена на почетния легион. Декрет за отличието е подписал президента на Франция Жак Ширак. Отбелязва се, че само седем души годишно могат да получат високото отличие.

Външна политика

ОДС пита Берлускони за "Савойската афера", извежда "Труд". Вестникът съобщава, че депутатът от ОДС Яне Янев е изпратил официално писмо до бившия италиански премиер Силвио Берлускони, в което го пита каква е връзката му с бизнесмена Пиер Паоло Черани и верни ли са твърденията, че лично Берлускони е поискал от Черани да предостави на Симеон самолета си, за да посети Миланската Скала.

Анализ на британския външен министър Маргарет Бекет за ефекта от атентатите в Лондон помества "Дневник". "Една година по-късно - какво се промени?" е заглавието на анализа.

Министърката отбелязва, че взаимната зависимост тласка Великобритания към сътрудничество във все по-голям съюз. Общата ни битка е не само срещу тероризма, но и с несправедливостите в нашия свят, от които безмилостно се възползват екстремистите, посочва тя.

"Дневник" пише, че статията излиза днес едновременно в няколко водещи европейски всекидневници, както и в печатни издания в Близкия изток.

Евроинтеграция

"Противниците се увеличават" - под това заглавие "Пари" помества последните данни от проучване на "Евробарометър" за нагласите на хората към разширяването на ЕС.

Според новото изследване привържениците на идеята са спаднали с 4% до 45%, се посочва в материала. Отбелязва се още, че почти 60% от гражданите на България, Румъния и Хърватия се обявяват за евроинтеграция.

Общество

В уводния си материал "Сега" информира, че прокуратурата е готова да предложи споразумение на бившия директор на "Топлофикация"-София Валентин Димитров. Преди ден той беше обвинен в пране на пари и укриване на данъци.

Очакваме сътрудничество от негова страна, срещу което би могъл да получи намаление на наказанието, твърди завеждащият отдела за борба с корупцията и организираната престъпност във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов пред БНТ.

Сигналът срещу Димитров, който се прочу с харченето на колосални суми от "Топлофикация" за лични нужди, дойде от австрийското финансово разузнаване, припомня вестникът и допълва, че днес Софийският градски съд ще се произнесе по искането за постоянният му арест.

Във връзка с корупционните разкрития е и анализът в "Сега", озаглавен "Падна една люспичка от опашката на гущера". Посочва се, че

корупцията в България е по-страшна, отколкото си мислим

Щом като двама чиновници въртят далавери за милиони, какво ли прибират хората над тях, се пита в подзаглавието.

"24 часа" пише, че разкритията за източване на парите на "Топлофикация" скарали кмета на София Бойко Борисов и министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Анализът в броя е също по темата за обвинения в източване на пари от "Топлофикация" Валентин Димитров. Според автора Невелин Ганчев, любопитно е какво има в сметките на партийните покровители на висшите държавни чиновници и дали ще има воля да бъдат проверени.

Интервюто в "Земя" с кмета на София Бойко Борисов също е по темата. Според него има схема за източване на фирмите, като

конците дърпат партийните бордове на директорите

Пред "Монитор" адвокатът Михаил Екимджиев коментира, че мътното ценообразуване в топлофикационните дружества води до корупция.

В интервю за "Стандарт" пък председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Бойко Великов твърди, че критиките от ЕС стимулират властта да се бори с корупцията. Той съобщава, че на прокуратурата са предадени повече от 100 сигнала, като част от тях са пряко свързани с действия на прокурори и съдии.

Акцентът от първа страница на "24 часа" е върху откраднатите кранчета на чешми в няколко клиники на "Пирогов". Вандал изтръгнал и изнесъл след свиждане кранове и душове от току-що ремонтирани отделения, се посочва в статията.

Интервю с министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова помества "24 часа". Тя коментира проблемите на ромското население и парите, които различни фондации са получили, за да ги решават.

По думите на министър Масларова трудно ще е да се разбере какви средства са минали през неправителствените организации за интеграция на ромите през годините на прехода.

Тя подкрепя призива на премиера за контрол върху парите на фондациите и коментира, че има обучени хора, които работят по проекти, но те го правят явно

повече за себе си, тъй като няма видим резултат за ромите

Заплата от 10 000 долара предлагат в Кувейт на български военни лекари, информира "Труд". Условието е медиците ни да са анестезиолози, специалисти по ангиография или патоанатомия.

Възнаграждението за наши лекари с други специалности ще бъде 7500 долара, а за медицинските сестри - 2000, съобщава пред изданието началникът на Военномедицинската академия ген. Стоян Тонев.

Вестникът отбелязва, че официална делегация, водена от ръководещия Кувейтската армейска медицинска служба, е в България и преговаря с ръководството на ВМА за заминаването на 50 медици.

Когато ме питат за България - все едно ме питат за близък човек, споделя в интервю за "Българска армия" поетът Мануел Муньос Идалго. Не бива да се забравя, че Орфей е от България, изтъква той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
.

Трябва ли момичетата и момчетата да се отглеждат различно?

Любопитно Преди 33 минути

Всичко по темата може да прочетете в следващите редове

,

Вечният въпрос: Мъжете ли трябва да платят сметката?

Любопитно Преди 43 минути

Трябва ли само мъжете да плащат четете в следващите редове

<p>Бившата шефка на Агенция &quot;Митници&quot;&nbsp;излиза от ареста</p>

Бившата шефка на Агенция "Митници" Петя Банкова излиза от ареста

България Преди 2 часа

Магистратите я освободиха срещу 10 000 лева гаранция

До 500 лева стига цената на изборен глас: МВР със седмичен отчет за акциите

До 500 лева стига цената на изборен глас: МВР със седмичен отчет за акциите

България Преди 2 часа

От ведомството заявиха, че ще проверяват всеки, за когото имат данни, че е бил дилър на вот през изминалите години

<p>&quot;Това е чудовищен закон&quot;</p>

Италия приема закон, ограничаващ сурогатния туризъм

Свят Преди 2 часа

Италианците, които отидат в чужбина, за да имат бебе чрез сурогатна майка, ще бъдат наказани със затвор и глоби до 1 млн. евро

<p>Нацистка база, портал на извънземни или врата към таен град?</p>

Разкриха какво представлява тайната "врата" в Антарктика (СНИМКИ)

Любопитно Преди 2 часа

Нацистка база, портал на извънземни или врата към таен град?

<p>&bdquo;НЕ правете това на вашите домашни любимци, моля...&ldquo;</p>

Мъж изостави кучето си вързано за стълб преди урагана "Милтън", арестуваха го

Свят Преди 2 часа

Властите арестуваха собственика за жестокост към животните

Ето как да преодолеем сънливостта на работното място

Ето как да преодолеем сънливостта на работното място

Любопитно Преди 2 часа

Няколко прости правила за справяне

OpenAI пуска ChatGPT за Windows

OpenAI пуска ChatGPT за Windows

Технологии Преди 2 часа

Приложението ще се внедри в операционната система

Анджела напусна Къщата на Big Brother

Анджела напусна Къщата на Big Brother

Любопитно Преди 9 часа

Номинирани за изгонване са Ванеса, Георги, Петър и Кристи

Прощално посещение на Байдън в Берлин

Прощално посещение на Байдън в Берлин

Свят Преди 9 часа

Пътуването дава възможност на Байдън да успокои западните съюзници

Русия предупреди Израел за иранските ядрени съоръжения

Русия предупреди Израел за иранските ядрени съоръжения

Свят Преди 11 часа

Руски медии цитираха Рябков

Русия забранява пропагандата на живот без деца

Русия забранява пропагандата на живот без деца

Свят Преди 11 часа

Силното семейство е обявено за традиционна ценност

Разрешиха на Украйна удари в Русия с F-16

Разрешиха на Украйна удари в Русия с F-16

Свят Преди 12 часа

Брекелманс: В международното право няма ограничения за използването на бойни самолети

ДПС-Ново начало представи пред ректори приоритетите си в сферата на висшето образование

ДПС-Ново начало представи пред ректори приоритетите си в сферата на висшето образование

Участниците в срещата благодариха за поетия от председателя на формацията Делян Пеевски ангажимент

<p>Зеленски шокира Запада: НАТО или ядрени оръжия</p>

"Билд": Украйна обмисля да направи ядрени оръжия

Свят Преди 13 часа

Киев отрече: Глупости в информационното пространство