Б ърканите яйца, омлетът, рохките или твърдо сварените яйца от край време присъстват в менюто ни. Те са традиционна закуска в много страни и се възприемат като даденост, а за някои са единственото ястие, приготвено собственоръчно.
Преди време учените буквално обявиха война на яйцата, като заявиха, че редовната им консумация води до повишаване нивото на холестерола в кръвта, което без съмнение е причина за редица сериозни заболявания.
Съчетаването на белтъка и желтъка в едно и също хранене бе признато за фактор, способстващ за развитието на сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер и др. Но сега можем спокойно да върнем яйцата в нашето меню, твърди Zdrave.bg.
Според последните изследвания яйчният холестерол е напълно оправдан, тъй като той не попада пряко в кръвта и следователно, ако нямате вродено или придобито нарушение в обмяната на веществата, можете да се сбогувате "яйчните си страхове".
Освен това витамин Е, съдържащ се в яйцата, заздравява сърдечната мускулатура и противодейства на развитието на някои форми на рака.
Яйцата са особено полезни за децата.
Консумирането на този вид храна в младежките години намалява риска от развитието на рак на гърдата при жените.
Съчетанието на витамин D и фосфор допринася за здравината на костите и зъбите, а лутиенът, съдържащ се в жълтъка, подобрява зрението.
Диетолозите днес препоръчват на жените, които искат да отслабнат, да обърнат внимание на наличието на яйца в дневното меню. Яйцата са нискокалоричен и безвреден продукт и позволяват значително да се намали теглото.
Разбира се, не трябва да се забравя принципа - всичко трябва да е с мярка, напомнят специалистите.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!