0

"БСП: Ще отменим вота в Кърджали!", пише в. "Труд" за поисканото вчера от кърджалийската организация на социалистите касиране на вота във всички седем общини в областта.

Жалбите до съда ще бъдат подготвени до четвъртък, съобщи местният червен шеф Милко Багдасаров. ДПС спечели кметските места във всички седем общини в региона.

Искането за касиране е заради огромния брой преселници, гласували в неделя. По данни на БСП над 15 хил. души от Турция са участвали във вота, като 6 хил. от тях в община Кърджали.

Хората на Доган ще сезират пък за използвани лични данни на избиратели.

"Дали ГЕРБ е партия на новата буржоазия" спориха шефовете на най-големите социологически агенции у нас на кръгла маса, организирана от института "Иван Хаджийски", пише в. "Труд" и информира, че участниците в дискусията са се обединили около мнението, че след първия тур на 28 октомври печелившите партии са три - ГЕРБ, БСП и ДПС. Губещи са "Атака", НДСВ и старата десница в лицето на СДС и ДСБ, ССД.

Според Андрей Райчев от "ББСС Галъп", на тези избори Бойко Борисов е успял да мобилизира нов отряд и да го вкара в елита на страната. Този отряд се казва новата българска буржоазия, отбелязва той.

Кольо Колев от "Медиана" изрази несъгласие и заяви, че на ГЕРБ й предстои да се утвърждава като партия, че тя все още е "протопартия, заредена с огромно изначално противоречие", че пред ГЕРБ има много проблеми, свързани с политическото й ситуиране, които могат да я торпилират до следващите парламентарни избори.

Юлий Павлов пък разби мита за ниската избирателна активност. 42% активност като сегашната спрямо реално живеещите в България са почти колкото 50%, което не е нисък процент, коментира той.

"Борисов би БСП, но не я нокаутира", казва в интервю за в. "Труд" проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Той уточнява, че БСП има само 80 хил. гласа по-малко. Всички останали партии са много назад.

"Глупави са приказките, че десните партии се възраждат. Потвърдиха се думите на Петър Стоянов, че отломките от могъщото някога СДС заедно могат по-малко. Влиянието на "Атака" също е минимизирано. Тя има относителен успех единствено в Бургас. Това е обяснимо, тъй като там е седалището на телевизия "СКАТ".

НДСВ изчезна, тя приключи земното си съществуване. При нея ще последва същото, както и в СДС - агония. Безспорно значимите политически сили в бъдещия парламент ще бъдат ГЕРБ и БСП. Значимо ще остане и ДПС, но по други причини", прогнозира Божидар Димитров.

"За цялата власт на Генерала", е озаглавен коментар във в. "Сега". Посочва се, че ГЕРБ трябва да иска повече власт, но няма кой да й я даде. Дори и да достигнем до предсрочни избори, ниската избирателна активност на хората, мобилизираното гласуване на роми и активисти на ДПС ще доведат до странната ситуация ГЕРБ да сключва сделки с партии, които сега плюе. Това само по себе си намалява възможността за предсрочни избори. Най-реалното е започналите оздравителни процеси в дясното пространство да продължат.

"Ако ГЕРБ е истинска дясна партия, да започне сближаване със СДС и ДСБ, за да може да създаде една силна и дисциплинирана опозиция. Втората стъпка е ГЕРБ да открадне депутати в парламента. Така е възможно да създаде своя парламентарна група и да има глас в Народното събрание. Засега обаче по-добре Бойко Борисов да остане две години кмет на София, за да доказва, че може да управлява", се отбелязва в публикацията.

"Липсата на нови партийни елити налива вода в мелницата на ГЕРБ", е заключение на Румяна Бъчварова, директор на "Маркет ЛИНКС". Пред в. "Дневник" тя посочва, че основните очаквания към ГЕРБ са да предложи реална алтернатива.

Умората идва от това, че досегашната политика на традиционните партии не е ефективна и не дава перспектива. ГЕРБ с излъчването на енергичност отговаря на тези дефицити и подхранва очакванията за ефективност, отбелязва социологът.

"Купуването на гласове стигна своя апогей", заявява в интервю за в. "Монитор" проф. Огнян Герджиков, депутат от НДСВ. Според него една от причините за ниската избирателна активност е, че партиите не можаха да мобилизират до край електората си, а това говори за слабост на политическите сили. Но ниската избирателна активност, съчетана с покупко-продажбата на гласове, води до деформиране на вота, това явление не може да се търпи повече, негодува Герджиков.

"Ако местните избори бяха парламентарни", е озаглаве анализ на математика Михаил Константинов във в. "24 часа". На базата на получените гласове първото важно нещо е, че тройната коалиция пада от власт, защото БСП, НДСВ и ДПС биха имали общо 111 депутати.

В сравнение със сегашния парламент БСП и особено НДСВ търпят срив, а ДПС леко вдига процента и съответно депутатите. Второто важно нещо е, че на власт иде четворна коалиция ГЕРБ, СДС, ДСБ и НДСВ, която ще разполага с удобно мнозинство от 129 депутати, изчислява Михаил Константинов.

"За БСП е по-добре да е в опозиция вместо да управлява с ГЕРБ", смята социологът Живко Георгиев. Пред в. "Сега" той коментира как принудата на парите и бедността формират изборните резултати.

"Тече някакъв регрес в политическата култура. В избирателна възраст навлизат и активно гласуват хора, които правят избора си далеч от нормите на рационалния избор, което създава предпоставки за успех на популистки политически продукти от всякакъв тип.

Това е първото поколение на прехода - младите между 18 и 25 години. Мечтата ни да ги закараме до урните сега ме изпълва с ужас. Появи се търсене на политически продукт, което не вещае нищо хубаво за страната в бъдеще", смята социологът.

"БСП е насред брода, а там не се сменят конете", казва в интервю за в. "24 часа" лидерът на БСП в София Румен Овчаров. Той признава, че БСП има най-ниския резултат в столицата на местния вот от доста години насам, но не приема точно градската организация в София, която претърпя най-тежките удари през последната година и половина и въпреки това постигна по-добри резултати от тези в повечето областни градове, да поеме основния удар и вина.

Става дума за по-слаб резултат, но, от друга страна, за категорична подкрепа за политиката на БСП, защото тя остава водеща политическа сила в страната. Най-важната задача на БСП в момента е доброто управление на държавата, казва Овчаров.

"159 училища влязоха в час", пише в. "Сега" като информира за данните на регионалните инспекторати в 14 области за завърналите се в клас учители вчера - ден след като се провали поредният опит за излизане от кризата.

За един ден стачкуващите учебни заведения намаляха с 5-6% и вече са около 34%. Дори синдикатите свалиха драстично данните и обявиха, че протестират 67% от заетите в средното образование. След като между 53 и 55% от учителите отхвърлиха договореното между синдикатите и кабинета, единният стачен комитет подготви нов вариант на стачно споразумение, информира изданието.

"Обществото няма да прости нулева година", предупреждава в коментарната рубрика на в. "Труд" депутатът от НДСВ Лидия Шулева.

"Учителите, които са едно от най-обичаните съсловия, губят с упоритостта да продължат протеста. Те рискуват нулева година за децата. Обществото няма да им прости подобно развитие.

Тревожно е също, че синдикатите вече не владеят стачката. Каква е формулата за справедливо разпределение и избягване на риска от ескалация на исканията в публичния сектор? Намаляването на сивия сектор е резерв, но е необходимо и свиване на разходите вътре в системата. Това е и справедливото предложение, което правителството отправи към учителите", отбелязва Шулева.

"Царят овладя опит за преврат заради вота", съобщава в. "Труд". Симеон Сакскобургготски започна вчера саморазправа с "най-непослушните" жълти депутати, които критикуват действията на ръководството. На заседание на парламентарната група на НДСВ той предложи промени в правилника за работа на депутатите си, с които критикарите да бъдат изключвани с обикновено, а не с квалифицирано мнозинство, както беше досега, информира изданието.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Жена към съпруга си: -Разбери, че алкохолът е най-големият враг на мъжа. -Скъпа, мъж който се крие от врага е страхливец.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Тропическата буря "Лесли" прерасна в ураган

Тропическата буря "Лесли" прерасна в ураган

Свят Преди 39 минути

Ветрове са с максимална скорост от 120 километра в час

Отбелязваме Световния ден на учителя

Отбелязваме Световния ден на учителя

България Преди 1 час

"Да чуем гласът на учителите: Към нов социален договор за образованието" е мотото на празника през 2024 г.

Израел призова за незабавна евакуация на части от Бейрут

Израел призова за незабавна евакуация на части от Бейрут

Свят Преди 2 часа

Междувременно САЩ обявиха нова помощ за 157 милиона долара за Ливан и региона

<p>Почитаме паметта на виден светец, кой е той</p>

Почитаме паметта на свети Дионисий Велики

Любопитно Преди 2 часа

Той е роден в Александрия, Египет, в края на II век в заможно семейство на езичници

,

Учени създадоха златна маруля, която се зарежда с витамини

Любопитно Преди 2 часа

Как е възможно това четете в следващите редове

Жестоката истина за децата булки в Афганистан

Жестоката истина за децата булки в Афганистан

Свят Преди 2 часа

"Почуках на много врати с молба за помощ, включително ООН, но никой не е чул гласа ми"

<p>Защо освободени престъпници искат да се върнат в затвора</p>

Великобритания: Освободени престъпници искат да се върнат в затвора

Свят Преди 2 часа

"Предпочитам да съм в затвора, отколкото да живея така още дълго"

Кръстиха четири астероида на името на прочути католически монахини

Кръстиха четири астероида на името на прочути католически монахини

Любопитно Преди 2 часа

Откривателите имат 10 години, за да предложат име на астероида на Международния астрономически съюз

Mercedes-Benz G580

Електрическата G-класа е изложена в центъра на София

Технологии Преди 2 часа

Компания й правят G63 AMG, S63, EQS Maybach и един SL за цвят, всичко е на цена близо 500 хиляди лева

.

Внимание! Оранжев и жълт код за интензивни валежи с гръмотевици

България Преди 2 часа

Максималните температури ще са от 19°-20° в западните до 29°-30° в източните райони, в София - към 19°-20°

AI доведе ерата на "дълбокото съмнение"

AI доведе ерата на "дълбокото съмнение"

Технологии Преди 3 часа

Все по-трудно става да се доверяваме на това, което виждаме

Плувецът Благой Панайотов е изпратен в изгнание в “Игри на волята”

Плувецът Благой Панайотов е изпратен в изгнание в “Игри на волята”

България Преди 10 часа

Психоложката Галина Петкова напусна състезанието след единодушен вот за изгонване

Байдън призова Израел да се въздържа от удари по петролните обекти на Иран

Байдън призова Израел да се въздържа от удари по петролните обекти на Иран

Свят Преди 11 часа

Президентът отбеляза, че се опитва да „мобилизира останалата част от света“ за постигане на мир в Близкия изток

Най-малко 70 души са станали жертва на клане, извършено от банда в Хаити

Най-малко 70 души са станали жертва на клане, извършено от банда в Хаити

Свят Преди 11 часа

Членовете на бандата опожарили поне 45 къщи и 34 превозни средства и принудили хората да бягат от домовете си

Френската левица внeсе вот на недоверие срещу Барние

Френската левица внeсе вот на недоверие срещу Барние

Свят Преди 12 часа

Президентът Еманюел Макрон назначи Барние за министър-председател миналия месец

Необичаен природен феномен в небето над Сливница (СНИМКА)

Необичаен природен феномен в небето над Сливница (СНИМКА)

България Преди 13 часа

На кадър се вижда стълб от въздушна маса, който наподобява торнадо