Ц ената на слънчогледовото олио през февруари продължава да намалява. Спрямо януари спадът е 6%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Брашното и захарта поевтиняват спрямо януари с 1,4%. Цените на ориза и на варивата намаляват в интервала 1-2,5%, а на млечните произведения - с 2-3%. Цената на яйцата е без промяна.
През февруари се наблюдава стабилизиране на цените на месните произведения и поевтиняване на скумрията с 4%.
На годишна база олиото поевтинява с 36%, а брашното - с 32%.
По-високи цени през февруари 2009 г. са отчетени при всички месни произведения, рибата и яйцата. Най-много са поскъпнали скумрията, кренвиршите и малотрайните колбаси (с 30%).
По-разнопосочни тенденции се наблюдават при движението на цените на плодовете и зеленчуците. През февруари цената на оранжерийните домати намалява с 12%, ябълките - с 10%, а зелето и портокалите - с 2%. Цената на чесъна остава почти без промяна.
Запазва се възходящата тенденция на нарастването на цената на оранжерийните краставици (с 19%). Поскъпват и мандарините - с 11%, картофите и бананите - с 2%. Цената на лимоните е без промяна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!