В света съществуват около 60 вида кафе, но само два от тях имат значение за търговията. Това са арабика и робуста.
Арабиката представлява 69% от световното производство на кафеени зърна, за робуста са 30%, а останалият 1% е за други видове като excelsa и liberica.
Сортът робуста има по-големи листа, които са много груби в сравнение с тези на арабика. Освен това този вид кафе е по-здраво и устойчиво на различни заболявания.
Кафето е типичен вечнозелен храст с височина между 2 и 3 м при условие, че се подрязва редовно. В природата прилича повече на дърво и може да достигне 8-12 м.
Плодовете на кафето променят цвета си в периода на зреене - от тъмнозелено до тъмночервено или жълто, взависимост от кой вид са. Зърната на арабика са с продълговата форма, а на робуста са кръгли.
За да се развива правилно, кафето изисква специфични природни условия. Сланата може да го унищожи, но и прекомерното слънце също е опасно. Температурата, при която се отглежда, не трябва да надвишава 30 градуса. За да се намали силата на слънчевите лъчи, понякога се използват дървета, които да му правят сянка.
Сортът арабика изисква по-студен климат, докато робуста расте в по-топла и влажна среда.
Дърветата кафе растат най-добре върху редовно отводняваща се почва. Валежите трябва да са равномерни и разпределени в рамките на 9 до 11 месеца от годината. Сушата трябва да бъде следвана от дъждовен сезон, за да опадат сухите цветове на кафето. Девет до 10 месеца след това плодовете са вече достатъчно зрели за бране.
Подобни климатични условия съществуват в тропиците на Рака и Козирога.
Отглеждането на кафе е трудоемка работа. Малките дървета трябва да се пазят внимателно, като се прикриват от директна слънчева светлина и редовно се чистят от плевели. Необходимо е да се торят и пръскат против вредители и болести.
Когато са на възраст между две и три години, дърветата започват да дават плодове.
Зреенето при различните сортове отнема различни периоди от време. На робуста са нужни 10-11 месеца, докато арабика узрява по-бързо - за девет месеца.
За година от едно дърво могат да се наберат средно 5 кг плодове. Само за ден през ръцете на един берач минават 100 кг кафеени зърна.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!