0
Ноутбуците стават все по-популярни и постепенно изместват настолните компютри. Но когато човек бъде изправен пред избор какъв лаптоп да си избере, често пъти изникват редица въпроси, за които по принцип рядко се сещаме.

Какъв екран да притежава ноутбукът – широкоформатен или класически, каква графика – интегрирана или дискретна, процесор, памет, дисково устройство... Въпреки че досега сме писали немалко по темата за избор на лаптоп, въпросите ви към нас не секват, затова в тази статия ще се постараем да отговорим поне на някои от по-нетрадиционните.

Разширителен слот - PCMCIA или ExpressCard

През 2005 г., с появата на новата версия на платформата Centrino (известна с кодовото название Sonoma), започна повсеместното внедряване на шината PCI Express в лаптопите. Тази шина несъмнено е полезна за включване на видеокарти, както и за различни вътрешни устройства от сорта на гигабитов мрежов адаптер или TV тунер,тъй като осигурява по-висока скорост на обмен на данни, отколкото AGP и PCI.


Разширителните слотове ExpressCard и PCMCIA изглеждат почти идентично

Но с използването на новия разширителен слот ExpressCard нещата не са толкова гладки. Независимо, че от появата на стандарта минаха почти три години, производителите не бързат да пускат устройства за него, докато за форм-фактора PCMCIA съществува огромно количество разнообразни устройства.


Картите за двата слота обаче не можете да сбъркате, нито да ги размените

Идеалният вариант – купете си ноутбук и с двата слота, така няма да се чудите какво да правите ако имате под ръка карта за слот, който нямате.


Съотношение на страните на екрана – класическо или широкоформатно

За начало нека разгледаме достъпните днес варианти. Моделите с диагонал 17 инча са винаги широкоформатни – ако матрицата използва съотношение на страните 4:3, лаптопът ще стане много голям. За малките лаптопи (10-12”) за предпочитане е широкоформатната матрица, тъй като резолюцията е по-висока, а широкият корпус позволява използване на по-удобна клавиатура. 13-инчови ноутбуци с формат 4:3 не съществуват. По тази причина изборът остава между 14 и 15 инчовите модели.

 


Диагонал

16:10

4:3

10-12"

1280x800*

1024x768

13"

1280x800

-

14"

1280x800
1440x900

1024х768
1400x1050

15"

1280x800
1440x900
1680x1050

1024х768
1400x1050
1600x1200**

17"

1280x800
1440x900
1680x1050
1920x1200

-

* Понякога се среща вариант 1280x768

** Среща се крайно рядко, основно в мобилните работни станции


Сега да изложим нашите съображения в зависимост от типа на извършваната работа.
  • За работа с документи е най-подходящ форматът 4:3 – документите по принцип имат портретна ориентация и са по-високи, отколкото широки.
  • За работа с графика преимущество има форматът 16:10 – на широкия екран по-удобно се разполагат различните палитри и инструменти. Това се отнася и за други програми, използващи множество малки прозорци.
  • За филми са най-подходящи широките екрани, но не трябва да се забравя, че 16:10 не е 16:9, а и много филми имат по-голямо съотношение на страните (до 27:10). Така че все едно, няма да избегнете черните ленти отгоре и отдолу на екрана.
  • За компютърни игри класическият 4:3 е най-подходящ. Колкото и да е странно, далеч не всички игри поддържат широк формат, а ако поддържат, то не всички формати.
Тук не може да се даде точен отговор, коя матрица е най-подходяща – всичко зависи от конкретната ситуация.

 

Покритие на екрана – антибликово или гланцирано
Гланцираното или както още го наричат стъкленото покритие на екрана е едно от най-съмнителните нововъведения. От една страна, изображението на такъв монитор е действително по-приятно, по-ясно и контрастно. Но отблясъците по екрана са повече, отколкото при класическите матови дисплеи. В последно време гланцираните матрици на лаптопите се срещат все повече.
Ако имате възможност да избирате, съветваме ви да предпочетете екран с антибликово покритие, особено ако работите в светли помещения.

Клавиатура – обикновена или с цифров блок
Хората, които работят много с цифри предпочитат да използват цифровия блок в дясната част на клавиатурата. По тази причина производителите имат в асортимента си модели с цифров блок и без такъв.


Неудачна реализация

Опитът показва обаче, че отделен NumPad се отразява негативно на останалата ракладка на клавиатурата – много клавиши сменят местоположението си, някои стават по-малки или въобще изчезват. Това се отнася дори за широките 17 инчови модели.


Може би така е по-удобно?

По тази причина, преди да купите лаптоп, изпробвайте клавиатурата. Ако работите много с цифри, може би ще ви е по-удобен изнесен цифров блок.
[pagebreak]
Интерфейс на твърдия диск - Parallel ATA или Serial ATA?
Мобилната версия на Parallel ATA физически не съответства на настолния вариант. Най-неприятното е, че контактите за захранване и за предаване на данни са включени в една и съща група. Затова, ако се включи преходник от настолен PATA на портативен от грешната страна, това може да доведе до повреда на хард диска.


Parallel и Serial ATA на 2,5 инчови твърди дискове

В същото време, в мобилните твърди дискове със Serial ATA интерфейс се използват абсолютно същите конектори, както и настолните и включването на такъв диск към компютъра не е проблем.
И така, ако планирате често да вадите диска на лаптопа и да го включвате към настолен РС, интерфейсът Serial ATA е много по-удобен.

Оптично устройство
Оптичните устройства с процеп за поставяне на диска са по-привлекателни от тези с изваждаща се поставка. Причината – те са по-малко разпространени и се използват най-вече в имидж-лаптопите. Тези устройства имат още едно предимство – по-трудно могат да се повредят (изваждащата се поставка лесно може да бъде счупена).
Устройствата с процеп обаче имат и недостатъци – в тях не могат да се поставят 80 мм дискове. А шумът, издаван при тяхната работа е по-висок от шума на устройствата с поставка. По тази причина, купете си класическо устройство с поставка – екзотиката си е екзотика, но практическа полза от нея не винаги има.

Графично ядро – интегрирано или дискретно?
Очевидно е, че дискретната графика притежава значително по-добра производителност в сравнение с интегрираната. Но не трябва да се забравя, че високата производителност е свързана с висока консумация на енергия, фактор, много важен за портативните устройства.


Лаптопите с интегрирана графика работят по-дълго в автономен режим

Всички лаптопи с външна графика по-бързо изразходват заряда на батерията. Независимо, че двата основни играча на пазара, AMD и NVIDIA отдавна са представили технологии за икономия на енергия, съществен пробив в това отношение все още няма.
Затова ако ще си купувате ноутбук, който ще ползвате предимно в движение, помислете толкова ли ви е необходима отделна видеокарта. Моделите с най-голямо време за автономна работа винаги са снабдени с вградено на дъното графично ядро.

Touchpad или Trackpoint?
Може би въпросът за изборна манипулатор вече не е толкова актуален, тъй като сега повечето лаптопи имат сензорен панел (Touchpad). А пък при настолна работа нито Touchpad, нито Trackpoint могат да се сравнят с една пълноценна мишка.


Тъчпадът в съвременния лаптоп вече е нещо съвсем обикновено

Има моменти обаче, когато използването на мишка е невъзможно, затова ще трябва да се примирите с тъчпада, с който впрочем лесно се свиква.


На корпуса някои лаптопи просто няма място за Touchpad

В компактните модели ноутбуци, където няма място за Touchpad се използва мини-джойстик (Trackpoint), а има и модели, които са снабдени едновременно и с двата манипулатора.


Lenovo Thinkpad T60 е класически пример за едновременно използване на двата манипулатора

Ако в харесалия ви лаптоп няма Touchpad, не се притеснявайте особено - Trackpoint почти не отстъпва по удобство, а понякога го и превъзхожда.

Сензорен екран – индуктивен или капацитивен/резистивен?
Както не е трудно да се досетите, този аспект се отнася до лаптопите-трансформери, както и до някои обикновени модели, снабдени със сензорен екран. Достатъчно е да се знае едно – някои модели ноутбуци и таблети са снабдени с екрани, реагиращи само на специална писалка (индуктивни), както и други, реагиращи на натиск (капацитивни и резистивни).


Индуктивен сензорен екран. Въвеждането е възможно само със специална писалка

Предимството при първите е само едно – те не реагират на случайни докосвания на екрана с пръсти. Минус е необходимостта от използване на специална писалка, която лесно се губи.


Сензорен екран неизискващ специална писалка

Според нас, сензорният екран, неизискващ специална писалка е за предпочитане.
[pagebreak]
Корпус – пластмаса или метал?
В лаптопите метал се използва в конструкцията или за декоративни цели. В първия случай това е магнезиева сплав, която е по-скъпа, но по-лека. Този вариант освен за по-здрава конструкция, способства и за по-добро топлоотдаване.


Лаптоп с корпус почти изцяло от метал

При декоративно използване, от метал се правят горните части на капаците или плоскостта на корпуса. Понякога и двете. Тук най-често се използва по-евтиният алуминий.


В този лаптоп горната част на корпуса и капаците е метална

Впрочем, този подход не е съвсем декоративен. За разлика от пластмасата, металът по-трудно се изтърква и положително се отразява на охлаждането на ноутбука. В някои модели металните части са оребрени, което придава допълнителна здравина на корпуса.



Какво да кажем за пластмасата? Нищо – не изглежда зле, а е много по-евтина от метала. Е, изтърква се и се драска по-бързо, но това до голяма степен зависи и от отношението на потребителя към лаптопа.

Механизъм за затваряне на капака – с или без такъв?
По отношение на надеждността, и двата варианта за еднакви. Разбира се, след продължителна работа капакът малко се разхлабва и без щипка не прилепва плътно към корпуса. Това обаче не става толкова бързо, а стигне ли се до там, значи е време да смените целия лаптоп. Или поне шарнирите на капака.
Що се касае до рекламираната от някои производители възможност за отваряне на лаптопа с една ръка, това не е точно така. В тези модели липсва щипка, но капакът се отваря по-трудно. Пък и според нас, няма никакъв смисъл да отваряте лаптопа си с една ръка, най-много да го изпуснете.
В крайна сметка, ако мислите, че лаптопът без щипка на капака ще се отвори случайно в най-неподходящия момент, лъжете се. Двата варианта са еднакво надеждни. В последно време вместо щипка за по-надеждно прилепване на капака се използват магнити.
[pagebreak]
Интересни и полезни екстри
Не можем да отминем без внимание и някои полезни особености, които за сега все още не са получили широко разпространение, но са допълнителни екстри, предлагани от отделните производители.

Светодиодно осветление на екрана
Лаптопите със светодиодно осветление на екрана са доста ярки и картината е много приятна. При това, благодарение на това осветление лаптопът работи с 10 % по-дълго с едно зареждане на батерията. И не на последно място, използването на диоди вместо флуоресцентна лампа намалява дебелината на лаптопа.


Обърнете внимание на дебелината на капака

Тази технология вече се използва в лаптопите на Sony и Fujitsu Siemens, и през тази година най-вероятно ще стане масова.

Датчик за външно осветление
Фирмена особеност на ноутбуците на НР от серията Compaq. Датчикът реагира на околното осветление и автоматично регулира яркостта на екрана. По този начин екранът е винаги с оптимална яркост.


Малкият датчик за осветеност е разположен до логото на НР

Осветление за клавиатурата
За сега осветление на клавиатурата имат само лаптопите на Apple Computers. Въпросът до колко полезна е тази функция е доста спорен.

Превключване между интегрирана и дискретна графика
Тази забележителна технология е използвана в лаптопите на Sony. Превключването става чрез специален плъзгач. Естествено, за превключване между видеокартите е нужен рестарт на компютъра.


До плъзгача са разположени светодиоди, показващи коя видеокарта работи в момента

Чрез тази функция се получава значителна икономия на батерия (от 15 до 30%) в автономен режим.




Кожено покритие на корпуса
Какво по просто от това да се обвие корпуса на ноутбука в кожа? Но тази идея се появи 20 години след раждането на първия лаптоп. Коженото покритие се използва в имидж-лаптопите.



Оптично устройство с вертикално зареждане
В някои случаи, когато се създава лек и компактен ноутбук, обикновеното оптично устройство може да се окаже голям проблем за дизайнерите. Затова в такива случаи се използва устройство с вертикално зареждане.



Лаптопи с такива устройства за сега се предлагат от Panasonic и Samsung, но едва ли ще станат масови.

Казаното дотук съвсем не изчерпва темата, затова ще продължим да я разработваме и занапред. Ако пък обмисляте скорошна покупка на преносим компютър, очаквайте още актуална информация за някои от предлаганите у нас масови модели в тестовете с бр. 3 на PC World България, който ще излезе в началото на март.

 



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Путин поздрави Масуд Пезешкиан за избирането му за президент на Иран

Свят Преди 39 минути

Той изрази надежда за засилването на сътрудничеството между Москва и Техеран във всички области

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

След категоричната си победа: Стармър провежда първото заседание на кабинета

Свят Преди 48 минути

Министър-председателят на Великобритания назначи екипа си в петък следобед

<p>Нападение с балистични ракети срещу&nbsp;Одеса и Одеска област</p>

Силни експлозии в Одеса и Одеска област, извършено е нападение с балистични ракети

Свят Преди 2 часа

Въздушна тревога бе обявена в 11.32., а взривове се чуха минути след това

Снимката е архивна

Пожар гори в близост до АМ "Тракия" край Чирпан

България Преди 2 часа

Сигнал за инцидента е получен около 11:20 часа

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Специален влак с ретро вагони тръгва от Септември до Велинград (ВИДЕО)

Любопитно Преди 3 часа

Желаещите могат да се повозят на него всеки уикенд през юли

<p>Байдън: &quot;Бях болен. Не се чувствах наистина добре&quot;</p>

Байдън за дебата с Тръмп: "Бях болен. Не се чувствах наистина добре"

Свят Преди 3 часа

Той определи представянето си по време на диспута като "лош епизод"

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

Опашки и дълго чакане на „Дунав мост” дни преди да започне ремонтът

България Преди 3 часа

Властите предприхе мерки за облекчаване на трафика

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Роберт Фицо с първа обществена проява след покушението

Свят Преди 4 часа

Той говори на церемония по повод празника на светите Кирил и Методий, който е официален празник в Словакия

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Това ще е най-големият самолет в света, обемът му е 12 пъти по-голям от на Boeing 747-400

Технологии Преди 4 часа

Целта пред него: да помага в битката със затоплянето на Земята, ще превозва гигантски ветрогенератори, за да се намалява зависимостта ни от петрол

<p>Кога президентът Радев ще връчи втория мандат</p>

Кога президентът Румен Радев ще връчи втория мандат за съставяне на правителство

България Преди 4 часа

По думите му процедурата трябва да се задвижи възможно най-бързо

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

Петков: Няма да преговаряме за правителство с "Възраждане"

България Преди 4 часа

Той написа публикация в официалния си Facebook профил

о

Разкриха идеалния брой сексуални партньори за мъже и за жени

Любопитно Преди 5 часа

Какъв е той четете в следващите редове

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

Журналист: Правителството можеше да мине, ако ДПС не се бяха разединили

България Преди 5 часа

"Рано е да говорим за разцепление на ДПС", посочи PR експертът Диана Дамянова

<p>Убийство в Слънчев бряг</p>

Криминално проявен уби с нож работник в Слънчев бряг

България Преди 5 часа

Жертвата е 31-годишен мъж от Кюстендил

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

В плен на Агент 007 всяка неделя по KINO NOVA

Любопитно Преди 6 часа

Зрителите ще се впуснат в приключенията на Джеймс Бонд от 7 юли

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Руски дронове атакуваха енергиен обект в украинската Сумска област

Свят Преди 6 часа

Наложило се е спешно изключване на електричеството за промишлените потребители в град Суми