Пн няколко версии се работи за смъртта на 55-годишен мъж от Дупница, починал снощи, след като консумирал месо, купено от хипермаркет в Благоевград. Съпругата му, също на 55 години, е в много тежко състояние.
Дъщерята и синът на Васил и Райка Калъпчийски ги открили в дома им в ж.к. "Бистрица" около 18 ч. снощи.
Възможните варианти, които се обсъждат, са ботулизъм, естествена смърт при мъжа и неустановен тип интоксикация при жената, както и отравяне от
гъби, пестициди или от домашни консерви.
Първоначално, дупнишкият патоанатом д-р Динкова предположи, че причина за
смъртта на Васил е ботулизъм. Същата бе и работната диагноза за съпругата му Райка.
Лекарите предполагаха, че месото е било
старо или съхранявано неправилно.
Д-р Виолета Лилянова, републикански специалист по инфекциозни болести, отхвърли обаче тази диагноза. Лекарката е изследвала на
място в града състоянието на Райка Калъпчийска и
евентуалните причини за смъртта на съпруга й.
Няма данни
за хранителна интоксикация при Васил,
категорична е д-р Лилянова. Тя
допуска, че смъртта му е естествена, следствие от хронично белодробно страдание и тежка физическа
работа. Съпругата му пък получила нервна криза и припаднала.
Специалистката не вижда връзка между смъртта на мъжа и състоянието на
съпругата му. Според нея при жената вероятно е налична някаква интоксикация, чиято причина засега е неустановена.
Из лекарските среди в Дупница последната версия за
смъртта на Калъпчийски е отравяне с гъби, които съпрузите консумирали преди
пърженото месо. Това обяснява и мозъчният кръвоизлив, който получила Райна
Калъпчийска.
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на
здравеопазването Стефан Константинов са разговаряли по телефона във
връзка със случая.
Двамата са отбелязали,
че са предприети всички мерки и са взети проби от месо в супермаркета.
Аутопсията на Васил, която ще бъде извършена утре, трябва да изясни дали смъртта му се дължи на ботулизъм.
Според министър Найденов, ако това е така, пораженията ще бъдат по-големи и ще засегнат повече хора.
Мъжът е пазарувал с купони преди повече
от месец в магазина. Семейството не е консумирало
консервирана храна. Миналата вечер двамата са се почерпили
и с домашно вино, съхранявано в бирена бутилка.
Тепърва предстоят
проби и анализи, които да установят причините
за състоянието на
жената. Тя все още не е контактна, реагира само на
болка и повикване, уточниха от дупнишката болница.
Райка ще бъде
транспортирана в клиниката по токсикология на Военно-медицинската академия в София.
Жилището на семейството е запечатано от полицаите в Дупница. По случая е образувано досъдебно производство.
Ботулизмът е рядко,
но много сериозно паралитично заболяване,
причинявано от нервен токсин, произвеждан
от бактерията Clostridium Botulinum.
Класическата разновидност се
причинява от приемане на храни, които
съдържат ботулинов токсин.
Наглед те може да имат добър външен
вид, тъй като бактерията е бил убита, преди да се
размножи много и да увреди вида на
продукта, но устойчивият токсин е останал.
Симптомите обикновено
започват около 18 до 36 часа след приемане
на опасната храна, но могат да се появят
и след шест часа, както и след 10 дни.
Токсинът
обикновено попада в продуктите, ако не
са достатъчно добре измити.
Няколко версии за смъртта на ялия купено месо
Жената от семейството в Дупница е в много тежко състояние. Лекарите смятат, че при нея има интоксикация, но засега от неустановен характер
9 ноември 2010, 17:24
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!