Ш умните и продължителни празнични трапези безспорно са голяма радост, но могат да се превърнат сравнително лесно и в голяма беда.
Mаратонът, започващ с коледните празници, плавно преминава в посрещането на Нова година и продължава с многото именни дни през януари.
Статистиката сочи, че най-много работа по празниците имат гастроентеролозите. Много хора, обилно хапнали и пийнали, търсят тяхната помощ заради изострянето на заболявания на стомаха, черния дроб, задстомашната жлеза.
Проблемните стави (при артрит или подагра) също реагират отрицателно на всевъзможните туршии, пушени колбаси, риба и другите вкусни неща, които не се препоръчват на страдащите от тези заболявания.
Избирайте ястия от бобови култури, спанак, лапад, гъби и субпродукти. Откажете се от маринованите и пушени продукти, мазното месо и тортите с крем, съветват специалистите.
Най-добре е да си приготвите пиле, пуйка или заек, задушена риба и варени картофи. Бъдете много внимателни към червеното вино, доматите, гроздето, царевицата и млякото, които могат да провокират изостряне на болестта.
Сърцето също не обича изобилието от храна. При исхемична болест на сърцето, хипертония и атеросклероза не трябва да се консумират или поне трябва да се избягват пушени продукти, колбаси, сирена или кашкавал с високо съдържание на мазнини, както и черен дроб и мазно месо.
Яйцата и консервите също трябва да бъдат ограничени. Най-добрият вариант за меню са ястията от риба, пресните или задушени зеленчуци, пълнозърнестият хляб.
Салатите не бива да се подправят с майонеза, а с растителна мазнина и лимон. От алкохола е позволено изпиването на 1-2 чаши червено вино.
При гастрит или язва с повишена киселинност на стомаха трябва да се забравят всички ястия, подправени с майонеза, оцет, доматен сос, както и алкохола.
Предпочитанията трябва да са насочени към месните и рибни продукти, запечени или приготвени на пара, задушените зеленчуци (моркови, цвекло, карфиол, тиквички), картофено пюре. З
а мезе може да се приеме малко количество шунка или обезмаслен кашкавал, а за десерт - сладки плодове, печени ябълки, сушени сливи.
При гастрит и язва с понижена киселинност на стомаха трябва да се откажете от всички тестени изделия и от сладоледа. Рибният хайвер, постната шунка, кашкавалът и сирената без силни подправки са идеалното за вас мезе. Най-добре е да си задушите котлети или да си запечете риба.
От салатите препоръчителни са тези, които съдържат пресни домати, зелената салата, задушените зеленчуци с яйце. Пийте сокове от горски плодове, отвара от шипки или чай с лимон.
При холецистит, хепатит и панкреатит трябва да се ограничат мазните ястия. Месото (пуешко, пиле, заешко или телешко) и рибата трябва да се задушат или запекат на фурна с фолио. Картофите също могат да се изпекат с кората.
Могат да се приготвят ястия и от обезмаслена извара, задушени моркови, зеле, тиквички, салата от пресни краставици. Алкохолните напитки трябва да се заменят с компоти, сокове и отвара от шипки.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!