0

- Г-жо Янова, ще се разпадне ли НДСВ след последните скандали в партията?

- По всичко изглежда, че противоречията в НДСВ са много сериозни. Там има напрежение заради усещането за бездействие, особено откакто беше създадена тройната коалиция.

В НДСВ има много хора с качества на политици. Но те не само загубиха част от позициите си, а и усещането за ефективна работа, за движение в правилната посока, за ясна политика.

В началото авторитетът на Симеон Сакскобургготски беше достатъчен, да ги задържа заедно и да се преодолява вътрешното напрежение. Сега вече има различни визии как да се прави политика, каква да е нейната посока. Струва ми се, че от тук нататък на царя ще бъде все по-трудно да удържа лидерската си позиция.

- Мнозинство ли са в НДСВ хората, които искат партията да излезе от управляващата коалиция?

- Проблемът не е само с участието в тройната коалиция, а по-скоро с усещането за истинско политическо лице. Те искат да излязат от коалицията, за да се заявят ясно. С участието си в коалицията НДСВ загуби истинската си физиономия и даде шанс на ГЕРБ да се надстрои.

Дори не считам, че проблемът беше в участието на царистите в управлението. Проблемът е в начина на поведение на НДСВ.

Симеон Сакскобургготски застана в прекалено пасивна позиция, поне от публична гледна точка, и това много усложни картината. Тъй като голяма част от тези хора се борят за по-широка изява на специфичните идеи на НДСВ... ако такива въобще има.

- Ще успее ли Симеон да консолидира партията си и с цената на какво?

- Много е трудно да се каже в момента. Ако Симеон се опита да наложи силов подход, т.е. да изключи недоволните, ще бъде бламиран. В "съпротивата" са най-силните фигури - почти цялата парламентарна група, всичките министри - и Гергана Грънчарова, и Даниел Вълчев...

Вярно, че от другата страна стои Милен Велчев, фигура, приета много добре от електората на НДСВ. Но е много трудно всички тези хора с публични позиции да бъдат пренебрегнати за сметка на авторитета на Милен Велчев. Затова царят е в тежка позиция и мисля, че си дава сметка за това.

- А ще има ли сили Сакскобургготски да приеме становището на бунтарите като признае конгреса за нелегитимен?

- Да, това води до решение за нов конгрес, а е много трудно да се предвиди до какво ще доведе пък един нов форум.

Когато съществува вътрешна криза и не се решава навреме с малки крачки, когато се оставя да се утаява, да се утаява, накрая придошлата река ще счупи бента.

Имам чувството, че нещо такова се случва в НДСВ. Там има проблеми, натрупани с години, отлагани в името на авторитета на царя и потулвани под неговата шапка.

В един момент всичко избуши. Години наред се говореше за междуличностни напрежения. Но авторитетът на царя беше достатъчен. Докато те бяха на власт - това им даваше достатъчно самочувствие. Сега, след европейските избори се видяха в унизително положение, въпреки, че постигнаха по-висок резултат, отколкото аз лично очаквах.

В началото на кампанията те бяха под нивото на един евродепутат, под нивото на СДС. Успяха да превъзмогнат тази ситуация (б. р. НДСВ има един евродепутат, докато СДС няма).

- Драмите в НДСВ ще отложат ли ремонта на кабинета?

- Вече има анонси, че ремонтът ще бъде отложен. Все пак първо трябва да е ясно кой ще е партньорът.

- Има ли вероятност още сега НДСВ да излезе от правителството?

- В "опозицията" са 44 от общо 52 депутати. Ако няма съгласие по основни неща, ремонтът ще бъде бламиран. Всички тези хора имат личен интерес да останат на постовете си, но очевидно има голямо вътрешно напрежение.

Винаги съм прогнозирала, че кабинетът ще изкара мандата си, именно защото съм мислела, че тези хора нямат интерес да се разпада мнозинството.

Но очевидно вътрешните напрежения са много силни. Всеки търси не просто днешния си ден, а перспективата си. Те не се виждат в перспектива и затова действат бързо.

Стилът на царя е да отлага, да гледа нещата да вървят со кротце, со благо, но те много бързо се организираха и потърсиха реванш.

- Възможно ли е да се стигне до правителствена криза още през лятото?

- Струва ми се много напрегната обстановката. Не мога да заложа на правителствена криза, но пред сериозни проблеми са поставени две от управляващите партии - НДСВ и БСП в навечерието на местните избори.

В БСП също текат интензивни процеси. Не може да се каже, че скандалът "Овчаров" приключи, има само временно затишие. Ето, напусна зам.-министър Георги Кадиев. Там скоро ще има новини.

- Ще консолидира ли Овчаров вътрешнопартийна опозиция, след като се върне в парламента?

- БСП е партия, която не търпи фракционерите, никой от тях не е успявал. Погледнете една Татяна Дончева, която сипе огън и жупел. Излиза ли от партията? Не, търпят си я като цвете. От поведението й БСП само черпи дивиденти, защото показва, колко е диалогична, въпреки че всичко ври и кипи под повърхността.

- Бойко Борисов би ли приел жълти отцепници, ако има такива?

- От позицията на неговия триумф? В никакъв случай. Това всъщност е и проблемът на тези хора от НДСВ, към които имам изключителна симпатия. Рядко България е имала по-добър управленски екип на хора с амбиции, които работят.

- Какво ще се случи на местните избори?

- Днес не бих заложила на нито една прогноза Подкрепата към Бойко Борисов непрекъснато се разширява и то заради пълната пустота отдясно. В много градове сега има само три партии - на първо място ГЕРБ, БСП и "Атака". Друго няма!

И българинът, който е склонен към по-прагматичен вот, си казва: "Дори да не долюбваме Бойко, по-добре да гласуваме за него, тъй като в другите няма перспектива."

- С какво ще се отличават предстоящите местни избори?

- Не се обръща достатъчно внимание на един много важен процес - местните структури особено при условията в ЕС, се еманципират от централната власт, която вече няма ресурс за разпределяне.

Големият ресурс идва по линия на ЕС и не се разпределя централно, а от общините и регионите. На бизнеса му е писнало политиците да го рекетират. Затова, навсякъде по места сега избуяват граждански сдружения. Хората искат да се отърват от комисионерската функция на политиците.

Кампанията за местните избори на локални организации започна отрано. Хората по места споделят: "Тези горе продължават да си мислят, че някой се интересува от кулоарните им боричкания". Не, никой не се интересува от тях!
Още през 1999 г. Йоан Костадинов спечели кметския пост чрез сдружение за Бургас. Хората не искат да видят очите на онези, които така или иначе, не се мяркат по места.

Това е проблемът с липсващото народно представителство. Политиците са представители само на своя лидер. В България няма нелидерска партия. Дори БСП, с голямата си история, зависи от това, какво шефът отгоре определи.

- Какво мислите за групата интелектуалци, които бяха в инициативния комитет за издигане на президента Георги Първанов, а сега са решили да подкрепят успешни кметове?

- Глупаво и нелепо е "жълтите плочки" да участват при избора на кмет в отдалечена от София община. Хората по места знаят кой работи, няма нужда да питат интелектуалците. Тук съм абсолютно съгласно с Татяна Дончева.

Регионалните проекти, по които работя, показват, че картината е много различна. Много ясно си личи кой кмет е харесван и кой не е. Хората са склонни да пренебрегнат всякакви политически пристрастия и да изберат този, който ще свърши работа.

Трябва да се потърсят местните лидери на общественото мнение. Връзката между София и регионите липсва, защото всичките действащи политици са представители на центъра.

Избирани са от лидерите, независимо дали после са им останали верни или не. Те отдавна са скъсали връзката си с регионите и затова регионите въстават срещу тях.

ДПС е единствената политическа партия, която работи за структурите си, съобразява мнението си с тях, хранила ги е. Вижте сега къде е ДПС! Само нараства доверието към нея, защото Доган мисли и държи връзката си с хората по места.

express.bg

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни
Гласуването в САЩ: Старт на изборния ден за българите в Чикаго

Гласуването в САЩ: Старт на изборния ден за българите в Чикаго

Свят Преди 33 минути

В САЩ разкрити общо 53 избирателни секции

Нетаняху: Прецизна и мощна атака срещу Иран

Нетаняху: Прецизна и мощна атака срещу Иран

Свят Преди 2 часа

Нетаняху: Обещахме мощен отговор и вчера на разсъмване спазихме обещанието си

Избирателна комисия разпечата кутия във Велико Търново

Избирателна комисия разпечата кутия във Велико Търново

България Преди 2 часа

В старата столица журналист беше нападнат от син на кандидат за депутат

111 производства и 846 преписки и за изборни нарушения

111 производства и 846 преписки и за изборни нарушения

България Преди 2 часа

Във Върховната прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители

<p>Коктейл от химикали и стимуланти във водата в Обединеното кралство</p>

Антидепресанти, болкоуспокояващи и кофеин: Какво има във водата в Обединеното кралство

Свят Преди 3 часа

Тестове установиха, че в реките на Обединеното кралство се съдържа коктейл от химикали и стимуланти

Член на избирателна комисия в Асеновград получи инсулт

Член на избирателна комисия в Асеновград получи инсулт

България Преди 3 часа

Той е откаран в лечебно заведение

Радев: Всички искаме да се сложи край на изтощителния маратон от избори

Радев: Всички искаме да се сложи край на изтощителния маратон от избори

България Преди 4 часа

Най-важното днес е да се гласува, посочи президентът

.

Могат ли COVID ваксините да повишат антителата в носа

Свят Преди 4 часа

МРНК ваксините, разработени от Pfizer-BioNTech и Moderna, остават едни от най-добрите линии за защита срещу SARS-CoV-2

Колко сигнала за изборни нарушения са получени в МВР

Колко сигнала за изборни нарушения са получени в МВР

България Преди 4 часа

До момента са образувани 123 досъдебни производства

Вотът зад граница: Как гласуват българите в чужбина

Вотът зад граница: Как гласуват българите в чужбина

Свят Преди 4 часа

Сънародниците ни извън България могат да упражнят правото си на глас в 719 секции в 57 държави

Мицкоски: Готов съм на компромиси

Мицкоски: Готов съм на компромиси

Свят Преди 5 часа

Това заяви министър-председателят на Северна Македония

Камион се вряза в автобусна спирка в Израел, много ранени (ВИДЕО)

Камион се вряза в автобусна спирка в Израел, много ранени (ВИДЕО)

Свят Преди 5 часа

Около 40 души са пострадалите при инцидента

.

Жена закопча приятеля си в куфар и го остави да умре

Свят Преди 5 часа

Сара Бун е призната за виновна, но тя твърди, че инцидентът е станал по време на игра на криеница

Смъртоносни наводнения и свлачища във Филипините, около 130 загинали (СНИМКИ)

Смъртоносни наводнения и свлачища във Филипините, около 130 загинали (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

Те са предизвикани от тропическата буря "Трами"

,

Плажът на диамантите: Черен пясък, покрит с искрящи ледени бижута

Любопитно Преди 6 часа

Плажът на диамантите е един от няколкото плажа с черен пясък в Исландия