В ЕС локумът занапред ще се нарича "кипърски" (Cyprus delight), а не "турски" (Turkish delight) и за производството му ще е необходимо разрешение от Република Кипър, информира Си Ен Ен-Тюрк.
Телевизията се позова на съобщение на кипърското земеделско министерство, в което се твърди, че на 21 октомври е изтекъл срокът за обжалване на регистрацията на локума като кипърски продукт.
Вече спокойно можем да кажем, че локумът е наш, след като срокът за възражения изтече, съобщил министърът на селското стопанство Такис Фотиу.
Рекордът за най-голямо парче локум, регистрирано в Книгата на Гинес, е кипърски, припомня Си Ен Ен-Тюрк.
Той е бил вписан преди 3 години: локумът е бил тежък 2718 кг, като за приготвянето му са отишли 2,5 т захар, 350 кг олио и 150 кг бадеми, както и 40 часа труд на 35 сладкари.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!