Д нес ни е трудно да си представим живота си без хладилник. Щеше да се налага всеки ден да купуваме храни (и съответно да ги изяждаме).
В същото време обаче изследванията показват, че именно хладилникът е виновен за интоксикацията на съхраняваните в него продукти. По стените му, в камерата и чекмеджетата за плодове и зеленчуци се развиват причинители на различни заболявания.
Специалисти от Института за хранителни технологии в Ню Орлийнс, САЩ съветват най-малко веднъж седмично хладилникът да се измива много внимателно със сапун и дезинфектант. За съжаление, според статистиката, поне 50% от хората си мият хладилника по-малко от веднъж месечно.
Доктор Фур Чин Чен от университета на щата Тенеси съобщава данни от ново изследване, според които 25% от хладилниците са благоприятна среда за различни бактерии, които за броени часове могат да превърнат и най-полезната храна във опасна за здравето. Най-вредни се оказват т.нар. плодници.
До 60-те години на миналия век се е смятало, че всички опасни инфекции загиват в хладилника под влиянието на ниските температури. Последвалите изследвания обаче показват, че това съвсем не е вярно - микробите лесно се приспособяват към новите условия и успяват лесно да се размножават дори в камерата.
Много опасности могат да се избегнат, ако се спазват няколко елементарни
правила за подреждане и съхранение на храната в хладилника:
- Бързо развалящите се продукти: риба, месо, меки сирена, готови салати и десерти, както и остатъците от сготвени ястия трябва да се държат на долните рафтове, където е по-студено. В противен случай в тези храни бързо се развиват зарази, най-опасна от които е салмонелата.
- Млякото, яйцата, майонезата, соковете и твърдите сирена е най-добре да се поставят във вратата хладилника или по горните рафтове.
- На най-топлото място в хладилника - плодниците, наистина е най-подходящо да се съхраняват пресните плодове и суровите зеленчуци. Но ако сте ги измили, а не сте ги изяли, по-добре ги преместете на по-студено място.
- Не се презапасявайте с излишни продукти, старайте се да изяждате храната веднага след нейното приготвяне, наблюдавайте сроковете на годност.
- Забърсвайте хладилника често и внимателно, включително полиците и металните решетки. Ползвайте освен вода и някакъв дезинфектант, който след това отмивайте с чиста вода, и оставяйте хладилника отворен за няколко часа.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!